Lekov živžav razveselil otroke na počitnicah

13. 7. 2010

Farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz, ki kot dolgoletni partner Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) že od vsega začetka podpira akcijo Pomežik soncu, je v okviru akcije danes že 11. leto zapored priredila Lekov živžav. To je poseben dan doživetij, s katerim so še dodatno razveselili otroke, ki trenutno preživljajo brezskrbne dni v počitniškem domu Zveze prijateljev mladine v Kranjski Gori. V okviru akcije Pomežik soncu so za letovanje otrok letos zbrali 102.000 €, od tega je Lek prispeval 15.000 €.

Letos sta ZPMS v sodelovanju z Lekom, članom skupine Sandoz, razveselila okoli 340 otrok, ki trenutno preživljajo sproščujoče, zabavne in hkrati poučne počitniške dni v letoviščih Zveze prijateljev mladine. V počitniškem domu v Kranjski Gori je bil današnji dan prav poseben, saj jih je v okviru že tradicionalnega Lekovega živžava obiskala soproga predsednika Republike Slovenije gospa Barbara Miklič Türk, skupaj pa so si ogledali predstavo družinskega gledališča Kolenc. Ob tej priložnosti so predstavniki ZPMS in Leka predstavili rezultate letošnje akcije, ki je uspešna kljub trenutnim gospodarskim razmeram.

Predsednik Zveze prijateljev mladine Slovenije mag. Franc Hočevar: “Izredno smo veseli, da je kljub recesiji z nami še vedno naš dolgoletni partner farmacevtska družba Lek, ki podpira akcijo Pomežik sonca že od vsega začetka. Medtem ko je bilo donacij pravnih oseb letos le tretjino običajne vsote, so se izjemno izkazali posamezniki, ki so darovali po svojih zmožnostih in s tem pokazali, da so tudi v stiskah pripravljeni pomagati otrokom. Vsem iskrena hvala, tudi Večeru, Delu in Slovenskim novicam za distribucijo položnic, in bankam, ki so se ob plačilih odpovedale provizijam. Seveda pa se vsi, ki bi še želeli darovati sredstva, obrnejo na Zvezo prijateljev mladine Slovenije ali svoja lokalna društva ali zveze.”

S “Pomežikom” letos na letovanje okoli 340 otrok

“Letos se bo veliko družin verjetno odločilo počitnice preživeti doma, saj so razmere pri nas res težke in je mnogo družin v veliki stiski. Zato smo v Leku zelo zadovoljni, da pobuda Pomežik soncu, ki jo skupaj z Zvezo prijateljev mladine Slovenije soustvarjamo že od vsega začetka, torej že 12. leto, še živi in omogoča letovanja otrokom. V 12 letih smo v Leku za brezplačne počitnice otrok v sklopu Pomežika namenili prek 175.000 evrov. Pridružili so se nam tudi številni donatorji, podjetja in posamezniki, tako da smo s skupni močmi omogočili povsem brezplačno letovanje blizu 8.000 otrokom, ki bi sicer bili prikrajšani za prijetne in nepozabne počitniške dogodivščine. Želimo in vabimo vsa podjetja, da se tudi v prihodnje udeležijo takšnih akcij in da skupaj pričaramo otroške nasmehe,” je povedala Katarina Klemenc Dinjaški, direktorica Korporativnega komuniciranja v Leku.

Zveza prijateljev mladine v svoji bogati 56-letni tradiciji vsako leto popelje otroke na brezskrbna letovanja v svoje počitniške domove po celi Sloveniji ob morju in v hribih, kjer se s prijaznimi pedagogi, vzgojitelji, zdravstvenimi delavci in prostovoljci družijo ob zabavnem športnem in kulturnem programu. V prijateljskem vzdušju krepijo zdravje, izboljšajo počutje, se naučijo veliko zanimivega in spoznavajo nove prijatelje.

Franc Hočevar
Predsednik ZPMS