Sandozovo zdravilo za zniževanje holesterola v krvi, rosuvastatin, razvito in proizvedeno v Sloveniji, bo najprej na voljo slovenskim bolnikom. Prvi generični rosuvastatin v Sloveniji bo na voljo po 30 % nižji ceni, kar lahko prinese pomembne prihranke v zdravstveno blagajno.

Lek je prvi v Sloveniji ponudil generični rosuvastatin za zniževanje holesterola

23. 6. 2010

V farmacevtski družbi Lek, članu skupine Sandoz, so razvili generično zdravilo z učinkovino rosuvastatin – t.i. superstatin, iz najnovejše skupine zdravil za zniževanje zvišanih vrednosti holesterola v krvi. Zdravilo bo najprej na voljo bolnikom v Sloveniji. Vsi procesi, od razvoja, proizvodnje izdelka do pakiranja, so delo Lekovih zaposlenih.

Ker je izdelava učinkovine zahtevna in kompleksna, so z inovativnimi pristopi v izdelavi tablet razvili učinkovit in varen izdelek in tako slovenskim bolnikom omogočili zdravljenje z najsodobnejšim statinom po ugodni ceni.

Prvi generični rosuvastatin

“Ponosni smo, da smo prvi v Sloveniji in med prvimi v Evropi uspeli ponuditi generično zdravilo z učinkovino rosuvastatin, kar je izjemen dosežek. Gre za enega naših največjih lansiranj in kaže visoko raven naših notranjih razvojnih sposobnosti. Zdravilo je v celoti razvito in proizvedeno v Sloveniji z uporabo inovativnih tehnologij v našem razvojnem centru v Ljubljani in Mengšu,” je povedal član Lekove uprave Zvonko Bogdanovski.

V Sloveniji ima zvišane vrednosti maščob v krvi po podatkih Inštituta za varovanje zdravja, objavljenih novembra 2009, skoraj 66 odstotkov ljudi. Zaradi zvišane koncentracije se maščobe kopičijo na stenah žil, kar povzroči zoženje žil ter s tem razvoj bolezni srca in ožilja; najnevarnejši posledici sta srčni infarkt in možganska kap. V razvitem svetu, tudi v Sloveniji, srčno-žilne bolezni povzročijo skoraj 40 odstotkov vseh smrti.

V krvi imamo dve različni vrsti holesterola – t.i. “slabi” (LDL) in “dobri” (HDL) holesterol. Zdravilo z učinkovino rosuvastatin, ki sodi v tretjo, najnovejšo generacijo zdravil iz skupine statinov, deluje tako, da zniža raven “slabega” holesterola in trigliceridov, zavira njegovo nastajanje in izboljša sposobnost telesa, da ga odstrani iz krvi, ter zviša raven “dobrega” holesterola. Rosuvastatin velja za t.i. superstatin, saj v primerjavi z drugimi statini bolj učinkovito znižuje vrednosti krvnih maščob.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden od stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Deluje kot globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, kot globalni proizvodni center za učinkovine in zdravila, kot kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kot kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in kot center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je druga največja generična farmacevtska družba na svetu in ponuja široko paleto kakovostnih, cenovno dostopnih zdravil, ki niso več zaščitena s patenti. Sandoz ima v svojem portfelju več kot 950 učinkovin in prodaja svoja zdravila v več kot 130 državah. Med njegove ključne skupine zdravil sodijo antibiotiki, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja ter zdravila za prebavila, srce in ožilje in različne hormonske terapije. Poleg teh zdravil Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke učinkovine ter zdravila za zdravljenje vnetij. V zadnjih letih je Sandoz zaznamovala močna organska rast, izvršil pa je tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija), Eon Labs (ZDA), EBEWE Pharma (Avstrija) in Oriel Therapeutics (ZDA). V letu 2009 je Sandoz zaposloval okrog 23.000 sodelavcev in dosegel prodajo v višini 7,5 milijarde ameriških dolarjev. Podrobnejše informacije so na voljo na www.sandoz.com

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Usmerjen je samo na področja rasti pri varovanju zdravja in za čim boljše izpolnjevanje potreb ponuja zelo raznoliko paleto zdravil: inovativna zdravila, cenovno ugodna generična zdravila, preventivna cepiva, diagnostična sredstva in izdelke za zdravje potrošnikov. Novartis je edina družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2009 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 44,3 milijarde ameriških dolarjev, približno 7,5 milijarde ameriških dolarjev je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis ima sedež v Baslu v Švici, v njenih družbah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, je zaposlenih približno 100.000 ljudi. Za dodatne informacije obiščite spletno stran http://www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se, prosim, obrnite na:

Katarino Klemenc Dinjaški

Korporativno komuniciranje

Lek farmacevtska družba d. d.

telefon: 01 580 22 43

telefaks: 01 580 24 32

komuniciranje.lek@sandoz.com