Več kot 200 lekovcev in sodelavcev Novartisa v Sloveniji je danes svoj delovni čas namenilo pomoči drugim

 • Novartis vsako leto organizira prostovoljno akcijo v spomin na ustanovitev družbe leta 1996, koristi od nje pa ima na stotine dobrodelnih ustanov v 55 državah.
 • Več kot 200 sodelavcev Leka je danes sodelovalo v prostovoljnih dejavnostih v svojih lokalnih skupnostih, po vsem svetu pa več kot 20.000 iz celotnega Novartisa.
 • S pobudo želi Novartis poudariti svojo zavzetost pri izvajanju načel družbene odgovornosti.
5. 5. 2010

Danes so v farmacevtski družbi Lek že šesto leto zapored pripravili Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo. Tako so se priključili na tisoče zaposlenim v Novartisu po vsem svetu, ki so se udeležili Dneva sodelovanja z lokalno skupnostjo – kot prostovoljci v različnih dejavnostih so pomagali ljudem v svojem domačem okolju. Letošnji Dan sodelovanja, ki je v Novartisu že štirinajsti po vrsti, obeležuje ustanovitev Novartisa leta 1996 kot globalne vodilne farmacevtske družbe. Lani se je dogodku priključilo okoli 14.500 sodelavcev na vseh koncih sveta, ki so prostovoljno opravljali vrsto dobrodelnih aktivnosti.

“Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo je dan, ko zaposleni, ki se za to odločijo, namenijo čas, ki bi ga sicer preživeli na delovnem mestu, za obisk in pomoč posameznikom in različnim organizacijam v okolju, v katerem delajo. Vsako leto, ko v Leku pripravljamo Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo, se izkaže, da sta marsikomu, ki potrebuje pomoč, vsaj toliko kot finančna sredstva, neprecenljiva čas in trud, ki jim ga namenijo prostovoljci. Zato smo se tudi letos z velikim veseljem družili in pomagali vsem, ki smo jih obiskali” je povedala Katarina Klemenc Dinjaški, direktorica korporativnega komuniciranja v Leku.

Letos je več kot 200 lekovcev skupaj s sodelavci Novartis Pharme Slovenija pripravilo različne dejavnosti. Prostovoljci prihajajo iz različnih enot v Leku, med njimi so tudi člani uprave družbe. Preživeli so dan z varovanci društva Barka v Zbiljah in skupaj z njimi skuhali kosilo in posadili rože na vrtu. Z varovanci Zavoda Korak so s prostovoljnim delom skupaj z varovanci uredili okolico. Obiskali so Dom starostnikov na Prevaljah, Dom starejših v Mengšu in Dom starejših občanov Ljubljana Vič – Rudnik, enoto Bokalce, in jim z zabavnim družabnim programom pripravili poseben dan. Obiskali so najstarejšo občanko Prevalj in jo razveselili z opravljenimi gospodinjskimi deli ter ji skuhali kosilo. Člane društva za duševno zdravje Šent Kočevje so popeljali na izlet v Kranjsko Goro. Otrokom s posebnimi potrebami iz OŠ Roje bodo pripravili poseben dan v Živalskem vrtu Ljubljana. V Lendavi so z učenci Dvojezične OŠ II Lendava pripravili naravoslovni dan na temo voda. Na Očesni kliniki v Ljubljani pa so v okviru okolje-varstvenega projekta Ringaraja Eko družina posadili grmovnice. Niso pozabili tudi na Lekove upokojence, saj so jim pripravili računalniški tečaj interneta. Zaposleni z vseh lokacij Leka po Sloveniji so darovali kri.

Novartis letos organizira že štirinajsti Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo in v tem času je pobuda postala pomemben dejavnik družbene odgovornosti podjetja. Tudi v Leku je dan sodelovanja z lokalno skupnostjo postala ena pomembnejših dejavnosti družbene odgovornosti, saj spodbuja zaposlene k prostovoljstvu. Pobuda neposredno vključuje zaposlene, ki darujejo svoj čas in trud, da bi soljudem polepšali življenje. To obogati tako njih, kot tudi vse, ki jim je pomoč namenjena.

 • Več kot 4500 sodelavcev iz celotne Švice je sodelovalo v 220 prostovoljnih projektih. Na območju Basla, kjer je sedež družbe, je 3825 sodelavcev vključenih v več kot 200 projektov, kot so pomoč invalidnim otrokom na izletih, obnova starih hiš v ekomuzeju v Franciji, pomoč okoljskemu centru treh narodov, prenova stare železniške postaje St. Johann v Baslu in sodelovanje pri izvajanju projektov ohranjanja narave. Poleg tega so Novartisovi zaposleni zbirali denar za zdravstveno dobrodelno organizacijo v Nyonu, popeljali starejše občane na izlet z ladjo po Ženevskem jezeru, pomagali otrokom na izletu do gradov v Bellinzoni in čistili javne objekte v Locarnu.
 • Na Japonskem je približno 350 zaposlenih sodelovalo z društvom za pse vodnike za ljudi s posebnimi potrebami, uredilo stanovanje za družine otrok, ki se zdravijo v bolnišnicah, čistilo parke in ulice, pomagalo pri koncertu orkestra, ki ga sponzorira Novartis, in zbiralo denar za cepivo proti otroški paralizi za otroke v državah v razvoju.
 • Okrog 300 Novartisovih zaposlenih je v Turčiji zbiralo oblačila, knjige in igrače za revne otroke; darovali so kri prek Rdečega polmeseca; darovali so potrebna zdravila za otroško bolnišnico v Ankari in sodelovali z družinami otrok z levkemijo.
 • Okrog 150 Novartisovih zaposlenih se v Egiptu ukvarja z otroki in starejšimi. V šolah pomagajo šolarjem pri ročnem delu, umetniških projektih in športnih tekmovanjih. Darovali so zelo potrebna živila in opremo za sirotišnice za invalidne otroke ter se udeleževali aktivnosti z otroki. Obiskali so geriatrične centre in se družili s stanovalci.
 • V Bangladešu je več kot 80 sodelavcev organiziralo celodnevno aktivnost za bolnike s poškodbami hrbtenice v rehabilitacijskem centru in šoli za revne otroke. Bolniki in otroci so se udeležili kulturnih aktivnosti in športov z invalidskimi vozički.
 • Novartisovi sodelavci na Slovaškem so delili oblačila, igrače in knjige – ter sadje in sladkarije – otrokom v rejniškem domu v Bratislavi in preživeli dan z lepšanjem stavbe in okolice.
 • V Savdski Arabiji so sodelavci darovali kri za mlade rakave bolnike v specialistični bolnišnici kralja Faisala.
 • Devetdeset Novartisovih sodelavcev bo v Argentini organiziralo aktivnosti za otroke, invalide in starejše v različnih centrih ter prispevalo potrebne zaloge.
 • Približno 200 sodelavcev bo v Avstriji organiziralo zabavo, izobraževalne izlete za otroke in invalide iz sirotišnic in šol; pripravili bodo kavo in sladice ter organizirali popoldansko glasbo in ples za stanovalce treh domov za starejše ter ponovno posadili drevesa na območjih, ki so je prizadeli viharji in plazovi.
 • Na Karibskih otokih bodo Novartisovi sodelavci otroke odpeljali na ekskurzijo v živalski vrt v Curacau, opremili igrišče na Jamajki in organizirali športne aktivnosti in zabavo za udeležence specialne olimpijade na Bahamih.
 • Sodelavci iz Maroka bodo pleskali, uredili vrt in opravili druge izboljšave v družabnem centru za starejše in brezdomce.

Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo se nenehno razvija in Novartisovim zaposlenim po vsem svetu omogoča, da po svojih močeh pomagajo lokalnim skupnostim. V posameznih državah izbirajo prostovoljne aktivnosti glede na lokalne potrebe – zdravstvene, okoljske, socialne ali materialne. Med sodelujočimi so tudi tisti, ki so pobudniki tako imenovanega “zelenega meseca” na Kitajskem – akcije za zmanjšanje ogljikovega odtisa s spodbujanjem sodelavcev k recikliranju, uporabi javnega prevoza in podobno.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden od stebrov vodilne globalne generične družbe Sandoz. Deluje kot globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, kot globalni proizvodni center za učinkovine in zdravila, kot kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kot kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnju biofarmacevtskih izdelkov in kot center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND, prodaje Slovenije ter prodajnih storitev za globalne Sandozove trge. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu za generična zdravila in ponuja široko paleto kakovostnih, cenovno dostopnih zdravil, ki niso več zaščitena s patenti. Sandoz ima v svojem portfelju več kot 950 učinkovin in prodaja svoja zdravila v več kot 130 državah. Med njegove ključne skupine zdravil sodijo antibiotiki, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja ter zdravila za prebavila, srce in ožilje in različne hormonske terapije. Poleg teh zdravil Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke učinkovine ter zdravila za zdravljenje vnetij. V zadnjih letih je Sandoz zaznamovala močna organska rast, izvršil pa je tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija) in Eon Labs (ZDA). V letu 2009 je Sandoz dosegel prodajo v višini 7,5 milijarde ameriških dolarjev. Podrobnejše informacije so na voljo na www.sandoz.com

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Usmerjen je samo na področja rasti pri varovanju zdravja in za čim boljše izpolnjevanje potreb ponuja zelo raznoliko paleto zdravil: inovativna zdravila, cenovno ugodna generična zdravila, preventivna cepiva, diagnostična sredstva in izdelke za zdravje potrošnikov. Novartis je edina družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2009 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 44,3 milijarde ameriških dolarjev, približno 7,5 milijarde ameriških dolarjev je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis ima sedež v Baslu v Švici, v njenih družbah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, je zaposlenih približno 100.000 ljudi. Za dodatne informacije obiščite spletno stran http://www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se, prosim, obrnite na:

Katarino Klemenc Dinjaški

Korporativno komuniciranje

Lek farmacevtska družba d. d.

telefon: 01 580 22 43

telefaks: 01 580 24 32

komuniciranje.lek@sandoz.com