Ključna je celostna obravnava astme

  • Letošnji svetovni dan astme poteka pod geslom “Nadzorujem svojo astmo”, ključna tema je celostna obravnava astme.
  • Astma je najpogostejša kronična nenalezljiva bolezen otrok in mladine: po svetu je okoli 300 milijonov ljudi, ki bolehajo za astmo.
  • Že tretji Lekov kolesarski maraton, ki želi opozoriti na pojavnost astme in alergij in spodbuditi k redni gibalni dejavnosti.
4. 5. 2010

Letošnji svetovni dan astme poteka pod geslom “Nadzorujem svojo astmo”, ključna tematika pa je celostna obravnava astme. “Letos želimo poudariti pomen celostne obravnave astme. Pri tem je ob jemanju zdravil po predpisih zdravnika pomembna še redna telesna aktivnost, zdravo okolje in prehrana, izvajanje dihalnih vaj in miselna ter čustvena higiena,” poudarja dr. Milan Hosta iz Društva Astma in šport. V sodelovanju s farmacevtsko družbo Lek, članom skupine Sandoz, bodo zato med 4. in 7. majem organizirali že tretji Lekov kolesarski maraton Za boljši dih z Markom Balohom, ki ga bo spremljala mobilna ekipa Društva Astma in šport.

Astma je najpogostejša kronična nenalezljiva bolezen otrok in mladine. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je po svetu okoli 300 milijonov ljudi, ki bolehajo za astmo, največ obolelih prihaja iz držav zahodnega sveta. Tudi v Sloveniji vse več ljudi boleha za astmo, od tega najmanj 14 odstotkov otrok in mladostnikov. Po podatkih, zbranih z Anketo o zdravju in zdravstvenem varstvu 2007, ki jo je izvedel Inštitut za varovanje zdravja RS na reprezentativnem vzorcu prebivalcev Slovenije, starih 15 let in več, 6 odstotkov ima ali je imelo težave z astmo. Okoli 75 odstotkov bolnikov z astmo je občutljivih na napor. Tudi vse večja onesnaženost ozračja in kemizacija bivalnega okolja vplivata na vedno večje število obolelih.

“Pravilno dihanje, sproščenost ter obvladovanje strahu in tesnobe so izredno pomembni med poslabšanjem astme. Aktivni pristop k nadzorovanju astme se izkaže s podaljšanim obdobjem brez simptomov ali hujših poslabšanj bolezni,” poudarja dr. Milan Hosta. O astmi in športu so na novinarski konferenci spregovorili še ultra-kolesar Marko Baloh in veslač iz veslaškega kluba Dravske elektrarne Maribor Grega Domanjko.

Že tretji Lekov kolesarski maraton Za boljši dih

“Člani Lekove kolesarske ekipe se že tretje leto zapovrstjo z veseljem pridružijo Marku Balohu na poti po Sloveniji. V Leku, članu skupine Sandoz, smo namreč prepričani, da lahko tako pomembno prispevamo k ozaveščanju o pomenu zdravega načina življenja in da tudi astma ni ovira, ki bi nam onemogočila ukvarjanje s športom, kar dokazujejo številni vrhunski športniki, ki so uspešni kljub tej bolezni,” je povedala Katarina Klemenc Dinjaški iz Leka, člana skupine Sandoz, in dodala, da je Sandoz med vodilnimi farmacevtskimi družbami s ponudbo visoko kakovostnih izdelkov za zdravljenje astme: “V Sandozu izdelujemo veliko več kot zgolj klasična generična zdravila. Na podlagi dolgoletnih izkušenj nudimo bolnikom občutno izboljšanje kakovosti življenja s tehnološko zahtevnimi izdelki, kot so npr. inhalatorji. Z nakupom ameriške farmacevtske družbe Oriel Therapeutics, ki se ukvarja z razvijanjem in proizvodnjo zdravil in medicinskih pripomočkov za zdravljenje astme in drugih težav dihalnega sistema, smo še razširili svoj portfelj izdelkov na tem področju ter predvsem bazo znanja za razvoj novih izdelkov. S tem bomo lahko povečali dostop bolnikom do visoko kakovostnih in cenovno ugodnejših alternativ za zdravljenje te vse bolj razširjene bolezni.”

Lekovi kolesarji z Markom Balohom na čelu so se na pot po Sloveniji odpravili takoj po današnji novinarski konferenci. Lekov kolesarski maraton Za boljši dih, ki ga bo spremljala mobilna ekipa Društva Astma in šport, bo potekal od 4. do 7. maja. V štirih dneh bodo prevozili okoli 600 kilometrov, pot jih bo vodila od Ljubljane, skozi Prevalje, Lendavo, Rogaško Slatino, Mengeš in nazaj do Ljubljane. Namen akcije je opozoriti na pojavnost astme in alergij, spodbuditi k redni gibalni dejavnosti in opozoriti na vplive vse bolj onesnaženega okolja.

Druge dejavnost društva Astma in šport:

1. Mednarodna Astma&Šport akademija na Rogli

Od 1. do 9. oktobra 2010 bo društvo na Rogli organiziralo 1. Mednarodno Astma&Šport akademijo, s katero nameravajo svoje znanje prenesti na podobne organizacije in posameznike iz drugih držav. Projekt je že podprlo Mednarodno združenje organizacij pacientov (IAPO – International Alliance of Patients’ Organizations) in Evropsko združenje za astmo in alergije (EFA – European Federation of Allergy and Airway Disease Patients Associations), k partnerstvu pa je z Inštitutom za kineziološke raziskave pristopila Univerza na Primorskem.

AstmaVikend na Rogli

Društvo bo na Rogli mesečno z začetkom v juniju začelo izvajati intenzivne vikend tečaje za bolnike z astmo, ki poleg običajnih informacij o astmi vključujejo butejkovo metodo dihanja in bioterapevtsko meditacijo.

Humanitarna dejavnost

  • V maju partner pri projektu staršem in otrokom, ki se udeležujejo programa AstmaVrtec, časti vadnino.
  • S podporo partnerja bodo v maju in juniju izvedli 10 astma šol z delavnicami po srednjih in osnovnih šolah.
  • Na poletne počitnice v Pacugu bodo s pomočjo farmacevtske družbe Lek, člana skupine Sandoz, podjetja BTC in udeležencev dobrodelnega spinninga pod vodstvom Polone Gosar Ranković pospremili najmanj 35 otrok.

Dodatne informacije:
Društvo Astma in šport
dr. Milan Hosta
info@asthmasport.com
telefon 041 518 824
www.asthmasport.com in www.markobaloh.com