Izšla knjižica Kako premagati nespečnost

19. 3. 2010

Nespečnost je najpogostejša motnja spanja, ki neprepoznana in nepravilno zdravljenja pogosto vodi v kronično nespečnost. Bolniki s kronično obliko nespečnosti poleg občutka neosvežujočega nočnega spanca pogosto opisujejo tudi slabo počutje in slabšo učinkovitost podnevi. Ob letošnjem svetovnem dnevu spanja, ki ga obeležujemo na današnji dan, je Svetovna zveza za spanje razglasila slogan: Z dobrim spanjem do zdravja. V pomoč pri uresničevanju te misli vam bo nova izdaja knjižice Kako premagati nespečnost.

Ob izidu je avtorica doc. dr. Leja Dolenc Grošelj, dr. med., vodilna slovenska strokovnjakinja za spanje oz. nespečnost, knjižico pospremila na pot z besedami: “Upam, da vam bo knjižica pomagala pri zgodnjemu odkrivanju vzrokov vaše nespečnosti ter vam ponudila osnovne napotke, kako ukrepati, ko se spopadamo s slabim spanjem. V različnih raziskavah so potrdili, da lahko dosledno upoštevanje navodil za higieno spanja pomembno zmanjša delež oseb s kronično psihofiziološko nespečnostjo. Pri premagovanju dolgotrajne nespečnosti, bližnjice žal ni. Dolgoročno se je potrebno vsak dan in vsako noč držati strogih navodil režima budnosti in spanja. Verjamem, da nam bo s skupnimi močmi uspelo doseči dobro spanje in ohraniti svoje zdravje.”

Lek je vodilni ponudnik zdravil proti nespečnosti na slovenskem trgu in drugih Lekovih trgih. Z Lekovim najpomembnejšim zdravilom proti nespečnosti – zolpidemom se zdravijo ljudje v več kot petnajstih državah sveta. Ker pa se v Leku zavedamo, da za učinkovito zdravljenje samo zdravila ne zadostujejo, sledimo svojemu poslanstvu in k zdravju in boljši kakovosti življenja prispevamo z različnimi oblikami izobraževanja, namenjenimi bolnikom.

Že vrsto let vam ponujamo zbirko izobraževalnih knjižic Lek za zdravje. Knjižica “Kako premagati nespečnost”, je zadnja novost v zbirki.

Bogat vir informacij o zdravju in nasvetih za premagovanje bolezni so vam lahko naše spletne strani: www.lek.si/zdravje, del vsebin je namenjen tudi nespečnosti: www.lek.si/nespecnost.

V pomoč pri boljšem razumevanju informacij o boleznih, tudi nespečnosti, vam je lahko spletni medicinski slovar, ki vam je brezplačno dostopen na spletni strani www.lek.si/medicinski-slovar.

Knjižico Kako premagati nespečnost lahko dobite pri svojem zdravniku in v nekaterih lekarnah, vsebina pa vam je dostopna tudi na naši spletni strani: www.lek.si/nespecnost.