Nova naložba Sandoza v biofarmacevtiko v Sloveniji

  • Novi biofarmacevtski obrat potrjuje, da je slovensko znanje v rekombinantni tehnologiji v svetovnem vrhu
  • Učinkovina epoetin alfa za Sandoz se odslej proizvaja v Mengšu
  • Dosedanje naložbe v biofarmacevtiko 45 milijonov evrov; Sandoz in Novartis v sedmih letih za vse naložbe v Sloveniji namenila okrog 900 milijonov evrov.
23. 2. 2010

V farmacevtski družbi Lek, članici skupine Sandoz, so danes odprli nov obrat za proizvodnjo tehnološko zahtevnih biofarmacevtskih učinkovin.

Nova naložba, vredna 3,75 milijona ameriških dolarjev, pomeni dodatno krepitev vloge Leka v razvoju in proizvodnji podobnih bioloških zdravil v globalni Sandozovi mreži biofarmacevtike. Mengeš je eden od treh ključnih Sandozovih globalnih razvojnih in proizvodnih centrov biofarmacevtike ter hkrati center odličnosti za celične kulture in za modifikacijo proteinov.

Novi obrat s 430 m2 površine bo v celoti pokril razvojne in komercialne potrebe po modificiranih proteinih za Sandoz. Sandoz oz. Novartis je v razvoj biofarmacevtike v Sloveniji do zdaj vložil skupaj 45 milijonov evrov, kar je jasen pokazatelj, da lastniki zaupajo slovenskemu znanju, strokovnosti in sposobnosti.

Dr. Violeta Gabrijelčič, direktorica Biofarmacevtike v Leku, je ob tej priložnosti povedala: “Po odprtju proizvodnega obrata za rekombinantno tehnologijo PORT 1 leta 2004 in Razvojnega centra biofarmacevtike leta 2007 je eden najpomembnejših dosežkov lanskoletna pridobitev potrebne regulatorne odobritve za proizvodnjo učinkovine epoetin alfa v Mengšu. Gre za izjemen dosežek, ki prispeva k utrjevanju vodilnega mesta Sandoza med podobnimi biološkimi zdravili na svetu.”

Lekova biofarmacevtika je edini industrijski center za sodobno, rekombinantno biotehnologijo v Sloveniji. V Biofarmacevtiki v Leku trenutno dela več kot 150 strokovnjakov (farmacevti, kemiki, biotehnologi, mikrobiologi, biokemiki), med njimi jih je več kot četrtina doktorjev in magistrov znanosti. Omogočamo delovna mesta domačim strokovnjakom, ki imajo kot del uspešne globalne farmacevtske družbe neprecenljivo možnost delati doma in hkrati pridobivati izkušnje in znanje po svetu.

Podobna biološka zdravila izboljšujejo dostop do ključnih visoko kakovostnih zdravil

“Naša prizadevanja v biofarmacevtiki bodo vplivala tudi na vzdržnost zdravstvenega sistema. Biološka zdravila, ki postajajo nepogrešljiv del sodobnega zdravljenja, so zaradi zahtevnih raziskav in razvoja draga. Podobna biološka zdravila, kjer je Sandoz pionir v svetu, omogočajo, da so ta ključna zdravila dostopna več ljudem. Še posebej smo ponosni, da so vsa tri Sandozova podobna biološka zdravila (rekombinantni rastni hormon somatropin, epoetin, filgrastim) dostopna tudi bolnikom v Sloveniji,” je poudaril član uprave Leka Zvonko Bogdanovski.

Podobna biološka zdravila ponujajo primerljivo kakovost, varnost in učinkovitost kot referenčni izdelki, a po dostopnejši ceni. Uvedba podobnih bioloških zdravil že ustvarja prihranke v EU. Po podatkih raziskave Evropskega združenja za generična zdravila (The European Generic Medicines Association – EGA) bi lahko v primeru, če bi samo petim biofarmacevtskim zdravilom, ki jim poteče patent, znižali ceno za 20 %, javni zdravstveni sektor v Evropi letno prihranil okoli 1,6 milijarde evrov.

Sandozov rekombinantni rastni hormon somatropin je bilo prvo podobno biološko zdravilo na trgu EU (leta 2006). Temu sta sledila še podobno biološko zdravilo za zdravljenje slabokrvnosti epoetin alfa leta 2007 in onkološko podobno biološko zdravilo filgrastim leta 2009.

Sandoz je trenutno edino podjetje, ki ponuja tri podobna biološka zdravila na trgu EU, vključno s Slovenijo, in podobna biološka zdravila na treh kontinentih – v Evropi, Severni Ameriki (v ZDA in Kanadi) in Aziji (na Japonskem) kakor tudi v Avstraliji.

Ameet Mallik, direktor biofarmacevtike v Sandozu, je na otvoritveni slovesnosti povedal: “Razvoj in proizvodnja biofarmacevtskih zdravil sta izjemno zapletena in polna izzivov. Sandoz ima desetletja izkušenj v biotehnologiji, kar nam je omogočilo, da smo pionir med podobnimi biološkimi zdravili – cenovno ugodnimi, visoko kakovostnimi zdravili, ki izpolnjujejo rastoče zahteve vladnih služb, plačnikov, zdravnikov in bolnikov. S tremi podobnimi biološkimi zdravili, ki so že na tržišču, in z izjemnim naborom novih izdelkov v razvoju sta Sandoz in Novartis odločena tudi v prihodnje igrati vodilno vlogo pri podobnih bioloških zdravilih.”

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden od stebrov vodilne globalne generične družbe Sandoz. Deluje kot globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, kot globalni proizvodni center za učinkovine in zdravila, kot kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kot kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnju biofarmacevtskih izdelkov in kot center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND, prodaje Slovenije ter prodajnih storitev za globalne Sandozove trge. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu za generična zdravila in ponuja široko paleto kakovostnih, cenovno dostopnih zdravil, ki niso več zaščitena s patenti. Sandoz ima v svojem portfelju več kot 950 učinkovin in prodaja svoja zdravila v več kot 130 državah. Med njegove ključne skupine zdravil sodijo antibiotiki, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja ter zdravila za prebavila, srce in ožilje in različne hormonske terapije. Poleg teh zdravil Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke učinkovine ter zdravila za zdravljenje vnetij. V zadnjih letih je Sandoz zaznamovala močna organska rast, izvršil pa je tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija) in Eon Labs (ZDA). V letu 2009 je Sandoz dosegel prodajo v višini 7,5 milijarde ameriških dolarjev. Podrobnejše informacije so na voljo na www.sandoz.com.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Usmerjen je samo na področja rasti pri varovanju zdravja in za čim boljše izpolnjevanje potreb ponuja zelo raznoliko paleto zdravil: inovativna zdravila, cenovno ugodna generična zdravila, preventivna cepiva, diagnostična sredstva in izdelke za zdravje potrošnikov. Novartis je edina družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2009 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 44,3 milijarde ameriških dolarjev, približno 7,5 milijarde ameriških dolarjev je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis ima sedež v Baslu v Švici, v njenih družbah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, je zaposlenih približno 100.000 ljudi. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se, prosim, obrnite na:

Katarino Klemenc Dinjaški

Korporativno komuniciranje

Lek farmacevtska družba d. d.

telefon: 01 580 22 43

telefaks: 01 580 24 32

komuniciranje.lek@sandoz.com