Lek s tradicionalno podporo grafičnega bienala soustvarja slovenski umetniški prostor

  • V sedmih letih sodelovanja je Lek namenil Mednarodnemu grafičnemu likovnemu centru prek 56.000 EUR za njegove programe in dogodke.
  • Grafični bienale ni samo vrhunski umetniški dogodek, ampak tudi zgled sodelovanja gospodarstva in umetnosti.
  • Osemindvajseti grafični bienale je kompleksna prireditev z dolgoletno tradicijo, ki jo sestavlja več razstav in dogodkov.
4. 9. 2009

Danes odpira vrata 28. grafični bienale, katerega tradicionalni podpornik je farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz.

Mednarodni grafični likovni center in farmacevtsko družbo Lek, člana skupine Sandoz, združuje že dolgoletno sodelovanje. Moči smo strnili pri mednarodnih grafičnih bienalih v letih 2003, 2005 in 2007 ter pri razstavah Alana Hranitelja leta 2006 in Petre Varl in Zore Stančič leta 2008. Vedno znova se je izkazalo, da sta gospodarstvo in kultura še kako združljiva, da skupaj rodita izjemne rezultate, zato smo tudi letos del tega pomembnega kulturnega dogajanja.

“Grafični bienale je odličen primer kulturnega projekta, ki že vrsto let nazorno prikazuje pomen in učinek tvornega sodelovanja gospodarstva in kulture. Tako kot Lek tudi oni z organizacijo vsakega dogodka vedno znova stremijo k odličnosti in z dolgoletnim uspešnim delom zagotavljajo nenehen razvoj slovenskega kulturnega prostora,” je ob tem poudaril predsednik uprave Leka Vojmir Urlep.

Prejemnik nagrade Grand Prize 28. grafičnega bienala je skupina Justseeds. Umetniška zadruga Justseeds (Justseeds Artists’ Cooperative) iz Združenih držav Amerike je decentralizirana skupnost umetnikov, ki so združili moči zaradi promoviranja svojega dela, pa tudi zaradi sodelovanja in medsebojne podpore v okviru skupine in drugih družbenih gibanj

Osrednja razstava 28. grafičnega bienala nosi naslov Matrica: nestabilna realnost. Razstava se odziva na aktualne probleme, ki jih je umetnosti in družbi postavila kultna filmska trilogija Matrica. Odgovoriti poskuša na vprašanja, ali medij ostane enak, tudi ko v svoj jezik vključi nove tehnologije? Ali se s tem povečuje občinstvo umetnosti? Kakšna je družbena moč tistih, ki imajo matrico? Ali posedovanje matrice upravičuje tudi izključne pravice razmnoževanja? Ali lahko ustvarimo popoln svet, bodisi realen ali virtualen?

Razstava predstavlja izbor del več kot osemdeset mednarodno uveljavljenih in uveljavljajočih se ustvarjalcev, od tradicionalnega in sodobnega tiska do knjig umetnikov in javnih, medijskih in računalniških intervencij. Umetniški direktor razstave je Božidar Zrinski.

Poleg osrednjega razstavnega prostora v Mednarodnem grafičnem likovnem centru se grafični bienale predstavlja tudi v Jakopičevi galeriji, galeriji Cankarjevega doma, galerijah Alkatraz, Ganes Pratt, Kapsula in Škuc, na Jakopičevi promenadi, v Art centru Pionirskega doma, v Slovenskem etnografskem muzeju in v Kavarni Kinodvor.

Osemindvajseti grafični bienale so pripravili Mednarodni grafični likovni center in koproducenti: Cankarjev dom, Kulturni in kongresni center Ljubljana, Galerija Alkatraz, Galerija Ganes Pratt, Galerija Kapsula, Galerija Škuc, Muzej in galerije mesta Ljubljane, Pionirski dom – Art center, Stripburger/Forum Ljubljana, Zavod RS za šolstvo.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden od stebrov vodilne globalne generične družbe Sandoz. Deluje kot globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, kot globalni proizvodni center za učinkovine in zdravila, kot kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kot kompetenčni center Sandoza na področju razvoja in proizvodnje biofarmacevtskih izdelkov in kot center oskrbe za trge srednje in Vzhodne Evrope, jugovzhodne Evrope in SND, prodaje Slovenije ter prodajnih storitev za globalne Sandozove trge. Podrobnejše informacije so na voljo na www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih zdravil, ki ponuja široko paleto kakovostnih, cenovno dostopnih zdravil, ki niso več zaščitena s patenti. Sandoz ima v svojem portfelju več kot 950 učinkovin in prodaja svoja zdravila v več kot 130 državah. Med njegove ključne skupine zdravil sodijo antibiotiki, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja ter zdravila za prebavila, srce in ožilje in različne hormonske terapije. Poleg teh zdravil, Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke učinkovine ter zdravila za zdravljenje vnetij. Poleg močne organske rasti v zadnjih letih je Sandoz izvršil tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija) in Eon Labs (ZDA). V letu 2008 je Sandoz dosegel prodajo v višini 7,6 milijarde ameriških dolarjev. Podrobnejše informacije so na voljo na www.sandoz.com

Novartis AG ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Usmerjen je samo na področje varovanja zdravja in za čim boljše izpolnjevanje potreb ponuja zelo raznoliko paleto zdravil: inovativna zdravila, cenovno ugodna generična zdravila, preventivna cepiva, diagnostična sredstva in izdelke za zdravje potrošnikov. Novartis je edina družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2008 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 41,5 milijarde ameriških dolarjev in čisti dobiček 8,2 milijarde ameriških dolarjev. Približno 7,2 milijarde ameriških dolarjev je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis ima sedež v Baslu v Švici, v njenih članicah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, pa je zaposlenih približno 96,700 ljudi. Za dodatne informacije obiščite spletno stran http://www.novartis.com

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se, prosim, obrnite na:

Katarino Klemenc Dinjaški

Korporativno komuniciranje

Lek farmacevtska družba d. d.

telefon: 01 580 22 43

telefaks: 01 580 24 32

komuniciranje.lek@sandoz.com