S pomočjo humanitarne akcije Pomežik soncu, ki jo že 11 let izvajata Zveza prijateljev mladine Slovenije in Lek, je letos povsem brezplačno letovalo več kot 700 otrok – Akcija doslej omogočila letovanje 7.000 otrokom

Za konec počitnic Lekov živžav in neresna olimpiada

28. 8. 2009

Danes so se v Mariboru še zadnjič pred začetkom novega šolskega leta zbrali otroci, ki jih je Zveza prijateljev mladine Maribor razveselila z neresno olimpiado, farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz, pa s tradicionalno prireditvijo Lekov živžav, ki jo že vrsto let prireja v okviru letovanj s pomočjo pobude Pomežik soncu.

Počitnice so se iztekle in prijeten spomin nanje je lahko tudi razlog, da se še bolj veselimo prvih dni novega šolskega leta; prav zaradi tega bi morali imeti vsi otroci možnost, da preživijo sproščujoče, ustvarjalne in zanimive počitnice. Zveza prijateljev mladine Slovenije in farmacevtska družba Lek že 11 let sodelujeta v izvedbi humanitarne akcije Pomežik soncu, s pomočjo katere je doslej letovalo blizu 7.000 otrok, ki bi sicer bili prikrajšani prijetne počitniške dogodivščine; letos pa je ta številka še za 700 otrok večja.

Da bi bil konec počitnic za mariborske otroke čimbolj vesel in nepozaben, je poskrbela farmacevtska družba Lek, ki je že od vsega začetka partner v humanitarni akciji Pomežik soncu; na neresno olimpiado Zveze prijateljev mladine Maribor so pripeljali že tradicionalno prireditev Lekov živžav, z njo pa znano družinsko gledališče Kolenc, ki je s svojo predstavo popestrilo celodnevno športno dogajanje. Ob tej priložnosti so pripravili tudi novinarsko konferenco, na kateri so poročali o dosedanjem poteku humanitarne akcije Pomežik soncu in predstavili tudi programe za novo šolsko leto, ki jih pripravljata tako Zveza prijateljev mladine Slovenije kot tudi Zveza prijateljev mladine Maribor.

“S pobudo “POMEŽIK SONCU – omogočimo počitnice vsem otrokom” že 11 let spodbujamo dobre ljudi, naj po svojih močeh prispevajo za letovanje otrok, ki bi zaradi socialne stiske njihovih družin ostali doma, prepuščeni sami sebi in ulici. Pobudo so državljanke in državljani Slovenije kot posamezniki in kot predstavniki gospodarskih družb, organizacij in institucij izjemno lepo sprejeli tudi v letošnjih kriznih razmerah. Medtem, ko smo se v prejšnjih letih bolj obračali na pravne osebe, smo letos s pomočjo Dela in Večera dosegli tudi 150.000 družin po vsej Sloveniji in prav njihov odziv je bil večji kot smo pričakovali. Zagotovo je k uspešnosti akcije prispeval zelo odmeven začetek – humanitarni koncert Parlamentarnega dixie banda, katerega pokroviteljica je bila Barbara Miklič Türk, humanitarni akciji pa je ansambel namenil tudi svojo novo zgoščenko,” je povedal mag. Franc Hočevar, predsednik ZPMS.

Zveza prijateljev mladine Slovenije se je v svojih strateških ciljih zavzela, da si bo neprestano prizadevala zagotavljati enake možnosti za vključevanje vseh otrok – tudi otrok iz revnih družin – v organizirane prosto-časne dejavnosti in da bo nenehno vzpodbujala vse dobro misleče ljudi k odpravljanju socialne izključenosti otrok. S tem v bistvu uresničuje določila Konvencije o otrokovih pravicah, ki zadolžuje podpisnice, da zagotovijo vsakemu otroku uresničitev pravice do njemu primernega preživljanja prostega časa, do počitnic, ki so namenjene počitku in sprostitvi, pa tudi krepitvi zdravja. Z Zvezo prijateljev mladine odide na letovanje in šole v naravi vsako leto okoli dvajset tisoč otrok. Letovanje je organizirano na različnih lokacijah v 15 sodobno urejenih počitniških domovih Zveze prijateljev mladine ob morju in v hribih.

“V času, ko smo zaradi gospodarske in finančne situacije doma in po svetu priča velikim stiskam družin, je še toliko bolj pomembno, da po svojih močeh pomagamo lajšati te stiske. Večina nas je šla v otroštvu z veseljem na počitnice in to doživetje skušamo omogočiti čim večjemu številu otrok v Sloveniji. To je naše vodilo že od vsega začetka, odkar sodelujemo z Zvezo prijateljev mladine pri tej akciji in veseli smo, da smo s skupnimi močmi doslej uspeli polepšati počitniške dni kar 7.000 otrokom,” je ob tem povedala Katarina Klemenc Dinjaški iz Leka.