Novartis predstavil laboratorij prihodnosti najboljšim evropskim študentom na biotehnološkem kampusu

  • Novartisov biotehnološki kampus (BioCamp) omogoča 45 študentom iz 17 evropskih držav neposreden vpogled v biotehnologijo in odkrivanje zdravil ter sodelovanje z vrhunskimi strokovnjaki s tega področja.
  • Laboratorij prihodnosti nov mejnik v Novartisovem raziskovalnem okolju, ki bo spodbudil kulturo inovativnosti in razvoja novih zdravil.
  • BioCamp in laboratorij prihodnosti kažeta, kako Novartisovo okolje omogoča hiter pretok znanstvenih idej in spodbuja inovativnost.
24. 8. 2009

Novartis je danes na biotehnološkem kampusu 2009 (BioCamp) predstavil svoja nenehna prizadevanja za spodbujanje raziskav in inovativnosti z novim konceptom laboratorijev, t.i. laboratorijem prihodnosti. Gre za globalno Novartisovo pobudo, da ustvari vrhunske laboratorije, ki vključujejo fleksibilne delovne prostore, modularno pohištvo za hitro spreminjajoče se potrebe delovnih skupin in vrhunsko tehnološko opremo, ki spodbuja komuniciranje, interdisciplinarno sodelovanje in s tem tudi inovativnost v Novartisovem raziskovanju.

“Odkrivanje novih zdravil se hitro razvija, saj nove tehnologije in dognanja v biologiji spreminjajo znanstvene pristope,” je poudaril predsednik uprave Novartisa dr. Daniel Vasella. “Laboratorij prihodnosti nam s svojo modularno obliko in fleksibilnostjo omogoča, da hitro povzamemo nova raziskovalna orodja in spodbujamo interdisciplinarno delo, s katerim rešujemo raziskovalne izzive.”

Med tridnevnim programom BioCampa bo 45 študentov, ki so bili izbrani na vodilnih evropskih univerzah, spoznavalo znanstveni in poslovni vidik biotehnologije. Udeleženci bodo sodelovali z in se učili od vrhunskih strokovnjakov biotehnolgije, s katerimi si bodo izmenjevali ideje o inovativnosti v raziskavah in novih odkritjih. Poleg tega bodo imeli priložnost sodelovati na delavnicah, iz prve roke bodo dobili izkušnje o razvoju biotehnološkega izdelka. Obiskali bodo Novartisov biotehnološki center, ki izdeluje inovativna biološka zdravila, in laboratorije, vključno z laboratorijem prihodnosti, kjer bodo lahko osebno videli, kako poteka raziskovanje. Ob tem bodo spoznavali tudi, kakšne so možnosti razvoja kariere v znanosti.

Vizionarski laboratorij prihodnosti podpira izviren Novartisov model razvoja in raziskav s tem, ko briše tipične ločnice, ki so prisotne med posameznimi znanstevnimi disciplinami, ki so vključene v proces odkritja novega zdravila. Na primer, biologi, klinični raziskovalci, toksilogi in kemiki so zgodovinsko ločeni v organizacijski strukturi in zato velikokrat tudi v različnih prostorih v organizaciji. Sedaj bo ključni tim sodelavcev delal z ramo ob rami v laboratoriju prihodnosti. Poleg tega bodo integrirana tehnologija in inovativna orodja komuniciranja omogočala znanstvenikom, da bodo delali tako v realnem kakor tudi v virtualnem prostoru.

“Tradicionalno so bili znanstveniki ločeni po svojih delovnih področjih,” je povedal predsednik Novartisovega inštituta za biomedicinske raziskave (NIBR) Mark Fishman “Vendar pa raziskovalni pristop v Novartisu, ki temelji na bolnikovih potrebah in razumevanju osnov bolezni, zahteva, da te meje izginejo, zato da bi se ustvarili majhni, tesno povezani multidisciplinarni timi strokovnjakov. Ti timi promovirajo izmenjavo idej in so gonilo inovativnosti.”

Letošnje delavnice in predstavitve na BioCampu bodo vodili strokovnjaki iz industrije, med njimi tudi dr. Daniel Vasella in dr. Mark Fishman ter dr. Mark Heffernan, predsednik uprave družbe OSPONA Therapeutics in prof. Paul Herrling, vodja Novartisovih korporativnih raziskav.

Vrhunsko slovensko znanje

Za udeležbo na tretjem Novartisovem biotehnološkem kampusu (BioCamp) je bila letos izbrana tudi Saša Jereb, študentka biokemije z Univerze v Ljubljani.

Lansko leto, ko sta se iz Slovenije tega zanimivega dogodka udeležili Ljerka Lah, zaposlena kot mlada raziskovalka v Laboratoriju za biosintezo in biotransformacijo na Kemijskem inštitutu v Ljubljani in Nina Kočevar, mlada raziskovalka z Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, se je ponovno pokazalo, da imamo v Sloveniji izjemne znanstvenike in mlade raziskovalce – Ljerka Lah je bila namreč ena od dveh zmagovalcev lanskega Novartisovega BioCampa za Evropo in se je udeležila tudi svetovnega BioCampa, ki je potekal med 24. in 27. oktobrom 2008 v Hong Kongu, kjer se je zbralo 40 študentov s celega sveta.

Biofarmacevtika v Leku

Biofarmacevtika je najsodobnejša in najhitreje rastoča veja farmacije. V Leku so lasten razvoj v genski tehnologiji začeli že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Oktobra 2007 so v Mengšu odprli Razvojni center biofarmacevtike, ki pomeni velik korak v prihodnost. V Leku so v vseh letih v biofarmacevtiko vložili skoraj 50 milijonov evrov, od tega je bila vrednost naložbe v razvojni center v Mengšu v prvi fazi skoraj 7 milijonov evrov, v lanskem letu so nadaljevali z vlaganji v opremo laboratorijev za nadgradnjo pilotnih razvojnih zmogljivosti. Razvojni center biofarmacevtike je tudi pomembno priznanje slovenskemu znanju. Lek je namreč tesno vpet v slovenski razvojno-raziskovalni prostor na različnih področjih in pri svojem delu ves čas tesno sodeluje z univerzami in raziskovalnimi ustanovami.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden od stebrov vodilne globalne generične družbe Sandoz. Deluje kot globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, kot globalni proizvodni center za učinkovine in zdravila, kot kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kot kompetenčni center Sandoza na področju razvoja in proizvodnje biofarmacevtskih izdelkov in kot center oskrbe za trge srednje in Vzhodne Evrope, jugovzhodne Evrope in SND, prodaje Slovenije ter prodajnih storitev za globalne Sandozove trge. Podrobnejše informacije so na voljo na www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih zdravil, ki ponuja široko paleto kakovostnih, cenovno dostopnih zdravil, ki niso več zaščitena s patenti. Sandoz ima v svojem portfelju več kot 950 učinkovin in prodaja svoja zdravila v več kot 130 državah. Med njegove ključne skupine zdravil sodijo antibiotiki, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja ter zdravila za prebavila, srce in ožilje in različne hormonske terapije. Poleg teh zdravil, Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke učinkovine ter zdravila za zdravljenje vnetij. Poleg močne organske rasti v zadnjih letih je Sandoz izvršil tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija) in Eon Labs (ZDA). V letu 2008 je Sandoz dosegel prodajo v višini 7,6 milijarde ameriških dolarjev. Podrobnejše informacije so na voljo na www.sandoz.com

Novartis AG ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Usmerjen je samo na področje varovanja zdravja in za čim boljše izpolnjevanje potreb ponuja zelo raznoliko paleto zdravil: inovativna zdravila, cenovno ugodna generična zdravila, preventivna cepiva, diagnostična sredstva in izdelke za zdravje potrošnikov. Novartis je edina družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2008 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 41,5 milijarde ameriških dolarjev in čisti dobiček 8,2 milijarde ameriških dolarjev. Približno 7,2 milijarde ameriških dolarjev je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis ima sedež v Baslu v Švici, v njenih članicah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, pa je zaposlenih približno 96,700 ljudi. Za dodatne informacije obiščite spletno stran http://www.novartis.com

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se, prosim, obrnite na:

Katarino Klemenc Dinjaški

Korporativno komuniciranje

Lek farmacevtska družba d. d.

telefon: 01 580 22 43

telefaks: 01 580 24 32

komuniciranje.lek@sandoz.com