"POMEŽIK SONCU" omogočimo počitnice vsem otrokom 2009

Lek za enake možnosti otrok

15. 7. 2009

V vseh letoviščih Zveze prijateljev mladine je te dni izjemno živahno, saj v njih trenutno preživlja nepozabne počitniške dni več kot 2200 otrok. Za otroke v letovišču Zveze prijateljev mladine Moste Polje v Zambratiji, kjer so se že spletle prve letošnje nepozabne počitniške zgodbe, pa je danes poseben dan. Malčke je obiskala soproga predsednika države Republike Slovenije gospa Barbara Miklič Türk in se jim pridružila na zabavnem Lekovem živžavu z ZPMS; Zveza prijateljev mladine Slovenije in farmacevtska družba Lek namreč že 11. leto sodelujeta v izvedbi humanitarne akcije Pomežik soncu, s pomočjo katere je doslej letovalo blizu 7000 otrok, letos pa bo ta številka še za 700 otrok večja. Na današnjem srečanju so predstavili rezultate letošnje akcije Pomežik soncu, otroke pa je v okviru Lekovega živžava zabavalo družinsko gledališče Kolenc.

“Vsi potrebujemo in si zaslužimo ustrezne počitnice, še posebej pa otroci. Prav njim so počitniški dnevi najljubši del leta, za njihovo odraščanje pa najbolj pomemben čas, saj lahko v njem sprostijo svojo ustvarjalnost, če le imajo možnosti za to. Torej bi bilo prav, da ima vsak otrok možnost za sproščujoče, ustvarjalne in varne počitnice. S pobudo “POMEŽIK SONCU – omogočimo počitnice vsem otrokom” že 11. leto skupaj z Lekom vzpodbujamo dobre ljudi, naj po svojih močeh prispevajo za letovanje otrokom, ki bi zaradi socialne stiske njihovih družin ostali doma, prepuščeni sami sebi in ulici. Pobudo so državljanke in državljani Slovenije kot posamezniki in kot predstavniki gospodarskih družb, organizacij in institucij izjemno lepo sprejeli tudi v letošnjih kriznih razmerah. Medtem, ko smo se v prejšnjih letih bolj obračali na pravne osebe, pa smo letos s pomočjo Dela in Večera dosegli tudi 150.000 družin po vsej Sloveniji in prav njihov odziv je bil večji, kot smo pričakovali.” je povedal mag. Franc Hočevar, predsednik ZPMS.

“V veliko veselje mi je, ko vidim, da so otroci tukaj v Zambratiji že pozabili na šolske obveznosti in uživajo v razigrani družbi starih in novih prijateljev. Tako bi počitnice morali preživljati vsi otroci. V Leku, članu skupine Sandoz, smo prav zato začeli že pred več kot 10 leti sodelovati z Zvezo prijateljev mladine Slovenije. Pobudo Pomežik soncu soustvarjamo že od vsega začetka, torej že 11. leto in v tem času smo za brezplačne počitnice otrok v sklopu Pomežika namenili preko 160.000 evrov. Tako je v teh letih lahko odšlo na zabavne, sproščujoče, hkrati poučne in nepozabne počitnice več tisoč otrok, ki bi sicer počitniške dneve najverjetneje preživljali doma. V okviru Pomežika soncu že skoraj desetletje prirejamo tudi Lekov živžav z ZPMS, poseben dan doživetij, s katerim želimo otrokom še dodatno popestriti preživljanje poletnih dni. Tokrat smo s seboj pripeljali že stare znance, družinsko gledališče Kolenc, ki bo z dogodivščinami Mačka Murija zabavalo otroke. Kolikor jih poznamo, bodo nasmehe na licih otrok še razširili,” je povedala Darja Brečevič, članica uprave Leka, člana skupine Sandoz.

Zveza prijateljev mladine Slovenije v svoji bogati 56-letni tradiciji organizira otrokom prijazna letovanja s pestrim programom ter prijaznimi pedagogi in vzgojitelji ter zdravstvenimi delavci, ki poskrbijo, da se otroci na letovanju počutijo prijetno. V prijateljskem vzdušju si okrepijo zdravje in izboljšajo počutje. Z Zvezo prijateljev mladine odide na letovanje vsako leto okoli 20 tisoč otrok. Letovanje je organizirano na različnih lokacijah v 15 sodobno urejenih počitniških domovih Zveze prijateljev mladine ob morju in v hribih.

Zveza Prijateljev Mladine Slovenije
e-pošta: info@zpms.si
tel. 01/ 2396 720
www.zpms.si