Bojan Dolenc prevzel vodenje Leka na Prevaljah

  • Po 13 letih uspešnega vodenja Leka na Prevaljah je Zlatko Ajd predal mesto direktorja Bojanu Dolencu.
  • Za nadaljnji razvoj Leka na Prevaljah pomembni kakovost in stroškovna učinkovitost.
  • Sandoz kot globalna organizacija omogoča zaposlenim zanimive delovne izzive v različnih okoljih.
4. 6. 2009

S 1. junijem je mesto direktorja Leka na Prevaljah prevzel Bojan Dolenc, ki je bil doslej direktor proizvodnje trdnih izdelkov v Leku v Ljubljani. Na tem mestu je nasledil Zlatka Ajda, ki je po 13 letih uspešnega vodenja Leka Prevalje in skupno skoraj 30 letih dela v Leku v Sloveniji prevzel vodenje Sandozove tovarne v Johannesburgu v Južnoafriški republiki.

Proizvodnja na Prevaljah, kjer izdelujejo vodilni Lekov izdelek (širokospektralni antibiotik – kombinacija amoksicilina in kalijevega klavulanata) ohranja svojo pomembno vlogo znotraj Sandozove globalne proizvodne mreže zaradi visoke produktivnosti in nenehnih izboljšav. Glede na izjemno močno Sandozovo notranje konkurenčno okolje bo tudi za nadaljnji razvoj lokacije izjemnega pomena nenehno dokazovanje, da smo sposobni proizvajati kakovostno in stroškovno učinkovito.

“To je pomembno dejstvo, saj v današnjem izjemno konkurenčnem okolju generične farmacevtske industrije preživijo res najboljši in najučinkovitejši. V Leku na Prevaljah iz leta v leto potrjujemo to svojo vlogo, med drugim z nenehnim povečevanjem obsega proizvodnje enega najpomembnejših Lekovih izdelkov, kar nam omogočajo stalne izboljšave ter vlaganja v znanje ljudi in posodabljanje tehnologij,” je poudaril Zlatko Ajd.

Tudi v prihodnje na lokaciji načrtujejo nova vlaganja in izboljšave. “Uvajamo sodobne metode dela, kot je na primer vitka proizvodnja. Pri delu uporabljamo najsodobnejša informacijska orodja. S ciljem doseči kritično maso obsega proizvodnje širimo kapacitete v okvirih obstoječih zgradb, za kar so potrebne nove naložbe. Pri tem ostajamo družbeno odgovorno podjetje, tesno vpeto v lokalno okolje, kot je bil Lek na Prevaljah vsa leta doslej,” je ob prevzemu mesta direktorja Leka na Prevaljah povedal Bojan Dolenc.

Razvoj kariere v Sandozu

Zlatko Ajd je po skoraj 30 letih dela v Leku sprejel pomemben izziv in tako naredil korak naprej v razvoju svoje kariere. Za naslednja tri leta bo prevzel vodenje Sandozove tovarne v Južnoafriški republiki. “Novih delovnih izzivov se veselim, bo pa to zagotovo pomembna preizkušnja, saj bom delal v popolnoma drugačnem kulturnem okolju, kar je pri vodenju podjetja vedno pomemben dejavnik. Je pa to normalen proces razvoja kariere v globalnem podjetju kot je Novartis, katerega del je Sandoz in s tem tudi Lek. Mednarodno delujoča družba nam omogoča delo v različnih državah ter s tem veliko možnosti za razvoj kariere in nabiranje izkušenj skozi delo v različnih okoljih,” je povedal Zlatko Ajd.

Lek na Prevaljah

Lek na Prevaljah danes zaposluje približno 200 ljudi, ki delajo na skoraj 10.500 m2 pokritih površin. Več kot 90 odstotkov zaposlenih prihaja iz občin Mežiške in Zgornjedravske doline, več kot polovica je žensk. Začetki Leka na Prevaljah segajo v leto 1978, ko je tamkajšnji obrat za farmacevtsko in dentalno proizvodnjo postal del Leka. Leta 1988 so na Prevaljah začeli proizvajati širokospektralni antibiotik – kombinacijo amoksicilina in kalijevega klavulanata, ki je še danes Lekov najpomembnejši izdelek in se tudi znotraj Sandoza uvršča med vodilne izdelke, obseg proizvodnje pa se nenehno povečuje. V letu 2006 so v več kot 60 držav po svetu prodali 23 milijonov pakiranj izdelkov, konec novembra 2007 so izdelali 100.000. paleto tega vodilnega izdelka, izdelano v novem obratu. O uspešnosti tega izdelka in prevaljske lokacije govori tudi podatek, da so od leta 2003 do danes obseg proizvodnje več kot podvojili.

Lek na Prevaljah je tesno vpet v lokalno okolje in vsa leta sodeluje z lokalno skupnostjo. Organizirajo dneve odprtih vrat, kjer okoliškim prebivalcem predstavijo svoje delo in skrb za okolje. Lokalnim društvom in organizacijam so namenili številne donacije za pomoč pri njihovem delovanju – omogočili so nakup gasilskega avtomobila PGD Prevalje ter motornih sani in lutke za oživljanje za GRS Prevalje, na svoji lokaciji so namestili avtomatski eksterni defibrilator, ki je na voljo vsej javnosti, sodelujejo z OŠ Prevalje in Domom starostnikov ter že vrsto let podpirajo Odbojkarski klub Prevalje.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden od stebrov vodilne globalne generične družbe Sandoz. Deluje kot globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, kot globalni proizvodni center za učinkovine in zdravila, kot kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kot kompetenčni center Sandoza na področju razvoja in proizvodnje biofarmacevtskih izdelkov in kot center oskrbe za trge srednje in Vzhodne Evrope, jugovzhodne Evrope in SND, prodaje Slovenije ter prodajnih storitev za globalne Sandozove trge. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih zdravil, ki ponuja široko paleto kakovostnih, cenovno dostopnih zdravil, ki niso več zaščitena s patenti. Sandoz ima v svojem portfelju več kot 950 učinkovin in prodaja svoja zdravila v več kot 130 državah. Med njegove ključne skupine zdravil sodijo antibiotiki, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja ter zdravila za prebavila, srce in ožilje in različne hormonske terapije. Poleg teh zdravil, Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke učinkovine ter zdravila za zdravljenje vnetij. Poleg močne organske rasti v zadnjih letih je Sandoz izvršil tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija) in Eon Labs (ZDA). V letu 2008 je Sandoz dosegel prodajo v višini 7,6 milijarde ameriških dolarjev. Podrobnejše informacije so na voljo na www.sandoz.com

Novartis AG ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Usmerjen je samo na področje varovanja zdravja in za čim boljše izpolnjevanje potreb ponuja zelo raznoliko paleto zdravil: inovativna zdravila, cenovno ugodna generična zdravila, preventivna cepiva, diagnostična sredstva in izdelke za zdravje potrošnikov. Novartis je edina družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2008 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 41,5 milijarde ameriških dolarjev in čisti dobiček 8,2 milijarde ameriških dolarjev. Približno 7,2 milijarde ameriških dolarjev je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis ima sedež v Baslu v Švici, v njenih članicah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, pa je zaposlenih približno 96,700 ljudi. Za dodatne informacije obiščite spletno stran http://www.novartis.com

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se, prosim, obrnite na:

Katarino Klemenc Dinjaški

Korporativno komuniciranje

Lek farmacevtska družba d. d.

telefon: 01 580 22 43

telefaks: 01 580 24 32

komuniciranje.lek@sandoz.com