Lekadol in Europa Donna v skupni kampanji osveščata ženske v Sloveniji o zgodnjem odkrivanju raka dojk

2. 6. 2009

V drugem tednu junija se prične osveščevalna akcija Slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa Donna in podpornika akcije blagovne znamke Lekadol, katere temeljni namen je osveščanje žensk o samopregledovanju dojk za zgodnje odkrivanje raka dojk. V ta namen bo v drugem tednu junija 1.200 lekarniških farmacevtk in farmacevtov po vsej Sloveniji nosilo Lekadolovo majico “ZaUPANJE čutim”, ki ponazarja, kako ženska lahko enostavno sama naredi samopregled dojk. Vsaki obiskovalki in obiskovalcu lekarne bo na voljo tudi posebna zloženka za vsakdanjo rabo, na kateri bo natančno predstavljeno samopregledovanje dojk. V nekaterih lekarnah bodo predstavnice Europe Donne prikazovale potek samopregledovanja na modelu dojke. Poleg tega bo osveščanje potekalo tudi na radijskih postajah, v tiskanih medijih in na svetovnem spletu.

Blagovna znamka Lekadol farmacevtske družbe Lek, člana skupine Sandoz, je postala podpornik združenja za boj proti raku dojk Europa Donna in uresničevanja njegovega temeljnega poslanstva v letu 2009. V tem letu bo Lekadol izkazal podporo različnim projektom na področju osveščanja, strokovnega svetovanja in rehabilitacije bolnic z rakom dojk.

Osrednji projekt v okviru tega partnerstva bo osveščanje žensk o pomembnosti samopregledovanja dojk za zgodnje odkrivanje raka dojk, ki se bo pričel v drugem tednu junija in bo pod imenom “Lekadol in Europa Donna s skupnimi močmi proti bolečini” opozarjal na pomen samopregledovanja dojk. V kampanji bodo sodelovale tudi lekarniške farmacevtke in farmacevti po Sloveniji, ki bodo kot ambasadorji kampanje širili pobudo za zgodnje odkrivanje raka dojk in z Lekadolovo majico ter posebno zloženko spodbujale redno samopregledovanje.

Mojca Senčar, predsednica Europe Donne, je ob tem povedala: “Rak dojk je bolezen, ki jo lahko učinkovito zdravimo, če je odkrit zgodaj. Samopregledovanje je enostavno, a tako premalo se zavedamo, kako nas lahko reši bolečin – psihičnih in fizičnih. Izredno nas je razveselila pobuda Leka, člana skupine Sandoz, da z njihovo blagovno znamko Lekadol skupaj spodbudimo ženske, da “ZaUPANJE čutijo” – zaupanje v svoje zdravo telo.”

V Sloveniji je rak dojk najpogostejša oblika raka pri ženskah, saj je vsak peti nov primer raka pri ženskah, rak dojk. V povprečju je v Evropi vsaka deseta ženska ogrožena, da do 75. leta starosti zboli za rakom dojke. V državah Evropske unije je vsako leto več kot 270.000 novih primerov raka dojk, letno pa zaradi raka dojk umre 87.000 žensk.

Kako izvedemo samopregledovanje?

 1. Po kopanju si oglejte dojke v ogledalu in jih primerjajte. Prepričajte se, da ni nobenih vidnih sprememb. Nato sklenite roke za glavo in ponovno preverite, da ni sprememb.
 2. Dvignite desno roko in položite levo dlan na desno dojko. Iztegnite prste in jih stisnite skupaj ter s krožnimi gibi pretipajte celo dojko. Začnite na zunanjem obodu dojke in se z roko pomikajte proti bradavici. Ponovite postopek še za levo dojko.
 3. Nagnite se naprej in podprite desno dojko z desno roko. Z nežnimi krožnimi gibi leve roke rahlo pritiskajte na dojko. Ponovite postopek še za desno dojko.
 4. Nagnite se naprej, spustite levo roko. S stisnjenimi prsti desne roke pretipajte levo pazduho, nato ponovite pregled še z razprtimi prsti. Ponovite postopek še za desno pazduho.

Postopek samopregledovanja
[Video]

Navodila za
samopregledovanje dojk

[Acrobat pdf, 206 Kb]


Kje bodo predstavnice Europe Donne na modelu demostrirale samopregledovanje dojk?

 • Centralna lekarna Ljubljana, ponedeljek, 8. junij 2009, od 10. do 12. ure
 • Lekarna Ivančna Gorica, ponedeljek, 8. junij 2009, od 10. do 12. ure
 • Lekarna Dravlje: ponedeljek, 8. junij 2009, od 12. do 14. ure
 • Lekarna Vrhnika, torek, 9. junij 2009, od 10. do 12. ure
 • Lekarna Miklošičeva Ljubljana, torek, 9. junij 2009, od 10. do 12. ure
 • Lekarna Moste, torek, 9. junij 2009, od 12. do 14. ure
 • Lekarna Domžale, sreda, 10. junij 2009, od 10. do 12. ure
 • Centralna lekarna Ljubljana, sreda, 10. junij 2009, od 17. do 19. ure
 • Lekarna Vič, četrtek, 11. junij 2009, od 10. do 12. ure
 • Lekarne Koseze: četrtek, 11. junij 2009, od 10. do 12. ure
 • Lekarna Logatec, četrtek, 11. junij 2009, od 12. do 14. ure
 • Lekarna Fužine, četrtek, 11. junij 2009, od 17. do 19. ure
 • Lekarna Metelkova: petek, 12. junij 2009, od 10. do 12. ure

Več informacij: www.lekadol.si