Astma šola in spodbujanje aktivnega načina življenja za boljšo kakovost življenja bolnikov z astmo

Lekovi kolesarji z Markom Balohom prekolesarili 650 kilometrov po Sloveniji

15. 5. 2009

Danes je na cilj v Ljubljano prispela ekipa 11 kolesarjev iz Leka z ultra-kolesarjem Markom Balohom na čelu. Lekov kolesarski maraton Za boljši dih, s katerim želita Društvo Astma in šport ter Lek, član skupine Sandoz, osveščati o pomenu gibanja za boljše življenje z astmo, je potekal v okviru aktivnosti ob svetovnem dnevu astme. V štirih dneh so prevozili okoli 650 kilometrov, pot pa jih je vodila od Kranjske Gore, skozi Prevalje, Moravce, Lendavo in Rogaško Slatino do Ljubljane. Na poti jih je spremljala mobilna ekipa Društva Astma in šport, ki je v krajih po Sloveniji organizirala Astma šole.

“Tudi letos smo se z veseljem odpravili na pot po Sloveniji skupaj z Markom Balohom in ekipo Društva Astma in šport. Prepričani smo namreč, da lahko na takšen način učinkovito prinesemo sporočilo o pomenu aktivnega načina življenja za bolnike z astmo do čim večjega števila ljudi in jim tako pomagamo izboljševati kakovost življenja,” je povedal eden izmed članov Lekove kolesarske ekipe.

“Letos smo v sodelovanju s farmacevtsko družbo Lek, članom skupine Sandoz, že drugo leto zapored organizirali Lekov kolesarski maraton Za boljši dih in tudi letos so nas v krajih po Sloveniji sprejeli z zanimanjem. V društvu si želimo čim več tovrstnih dejavnosti, saj tako na učinkovit način opozarjamo na naraščanje pojavnosti astme in alergij, spregovorimo o uspešni preventivi pri astmi in spodbujamo k redni gibalni dejavnosti, ki je poleg zdravljena z zdravili izjemno pomembna pri obvladovanju bolezni,” je povedal mag. Uroš Reisman, ki je z mobilno ekipo Društva Astma in šport spremljal kolesarje.

Ekipa Društva Astma in šport, ki je sledila kolesarjem, je v krajih po Sloveniji organizirala Astma šole za otroke. Na predavanjih so otroci izvedeli veliko o astmi ter se naučili nekaj učinkovitih ukrepov in vaj, ki olajšajo dihanje in preprečijo težja poslabšanja. Predstavitve so potekale v Kranjski Gori (12. maj), na Prevaljah (13. maj), v Moravskih toplicah (14. maj) in Rogaški Slatini (15. maj).

“Pristop društva Astma in šport, kjer ob zdravilih kot ključnem dejavniku za učinkovito zdravljenje poudarjajo telesno aktivnost, je pozitiven. Zato smo se odločili za sodelovanje, ki je obrodilo sadove s programom osveščanja o življenju z astmo – že dve leti sodelujemo ob svetovnem dnevu astme, skupaj smo zasnovali Lekov kolesarski maraton Za boljši dih, omogočili smo letovanje otrokom z astmo in en mesec plavanja, ki ga društvo organizira za otroke in odrasle z astmo,” razlaga Katarina Klemenc Dinjaški, direktorica korporativnega komuniciranja v Leku, članu skupine Sandoz, in dodaja, da v Sandozu na podlagi dolgoletnih izkušenj izdelujejo tehnološko zahtevne izdelke za bolnike z astmo, ki jim občutno izboljšajo kakovost življenja.

Dodatne informacije:
Društvo Astma in šport, dr. Milan Hosta
info@asthmasport.com
telefon 041 518 824
www.asthmasport.com in www.markobaloh.com

Kontakt:
Vodja odprave: Marko Baloh, ultra-kolesar (041-437-734)
mag. Uroš Reisman, strokovni sodelavec društva (031-550-797)