Ob svetovnem dnevu astme (5. maj 2009) – Lekov kolesarski maraton Za boljši dih za osveščanje o življenju z astmo

Lekovi kolesarji z Markom Balohom začeli 650 kilometrov dolgo pot po Sloveniji

12. 5. 2009

Danes dopoldan je ekipa 11 kolesarjev iz Leka z ultra-kolesarjem Markom Balohom na čelu v Kranjski Gori začela že drugi Lekov kolesarski maraton Za boljši dih, ki ga Društvo Astma in šport skupaj z Lekom, članom skupine Sandoz, prireja v sklopu aktivnosti ob svetovnem dnevu astme. V štirih dneh bodo prevozili okoli 650 kilometrov, pot pa jih bo vodila od Kranjske Gore, skozi Prevalje, Moravce, Lendavo in Rogaško Slatino do Ljubljane, kamor bodo prispeli v petek.

“Z Lekovim kolesarskim maratonom Za boljši dih želimo opozoriti na naraščanje pojavnosti astme in alergij, spregovoriti o uspešni preventivi pri astmi in spodbuditi k redni gibalni dejavnosti, ki je izjemno pomembna pri obvladovanju bolezni. Že lani smo v sodelovanju s farmacevtsko družbo Lek, članom skupine Sandoz, organizirali maraton in ga pospremili z našimi Astma šolami. V krajih po Sloveniji so nas sprejeli z zanimanjem, zato smo se tudi letos odločili, da se odpravimo na pot,” pravi dr. Milan Hosta iz Društva Astma in šport in dodaja: “Pri astmi so zdravila ključna pri dobrem zdravljenju, telesna aktivnost pa ima izjemno vlogo pri navajanju bolnika na zdravo življenje. Pravilno dihanje, sproščenost ter obvladovanje strahu in tesnobe so izredno pomembni med poslabšanjem astme.”

Kolesarje so na startu pozdravili otroci iz kranjskogorskega vrtca Kekčevi junaki, ki jih je mag. Uroš Reisman iz Društva Astma in šport na malčkom primeren način tudi poučil o pravilnem dihanju in pomenu gibanja. Sočasno s kolesarji je namreč na pot krenila tudi mobilna ekipa Društva Astma in šport, ki bo sledila kolesarjem in v krajih po Sloveniji organizirala Astma šole. Na predavanjih bodo obiskovalci izvedeli veliko o astmi ter se naučili nekaj učinkovitih ukrepov in vaj, ki olajšajo dihanje in preprečijo težja poslabšanja. Predstavitve bodo poleg vrtca v Kranjski Gori (12. maj), potekale še na Prevaljah (13. maj), na OŠ Fokovci v Moravskih toplicah (14. maj) in v Rogaški Slatini (15. maj).

“V Sloveniji po podatkih raziskave iz leta 2000 vse več ljudi boleha za astmo, od tega najmanj 14 odstotkov otrok in mladostnikov. Pristop društva Astma in šport, kjer ob zdravilih kot ključnem dejavniku za učinkovito zdravljenje poudarjajo telesno aktivnost, je pozitiven. Zato smo v Leku, članu skupine Sandoz, prepričani, da lahko v sodelovanju z društvom Astma in šport prispevamo k osveščanju o pomenu aktivnega in zdravega načina življenja za bolnike z astmo. Z društvom nas veže dolgoročno sodelovanje, ki je že obrodilo sadove s programom osveščanja o življenju z astmo – že dve leti sodelujemo ob svetovnem dnevu astme in skupaj smo zasnovali Lekov kolesarski maraton Za boljši dih, poleg tega smo omogočili letovanje 10 otrokom z astmo in en mesec plavanja, ki ga društvo organizira za otroke in odrasle z astmo,” razlaga Katarina Klemenc Dinjaški, direktorica korporativnega komuniciranja v Leku, članu skupine Sandoz, in dodaja, da v Sandozu na podlagi dolgoletnih izkušenj izdelujejo tehnološko zahtevne izdelke za bolnike z astmo, ki jim občutno izboljšajo kakovost življenja.

Dodatne informacije: Društvo Astma in šport, dr. Milan Hosta, info@asthmasport.com, telefon 041 518 824, www.asthmasport.com in www.markobaloh.com