Srečanje otrok z astmo, ki so preživeli športno obarvane počitnice v Pacugu

22. 10. 2008

Na Fakulteti za šport so se srečali otroci z astmo, ki so letos preživeli aktivne počitnice v Pacugu. “V društvu Astma in šport želimo prispevati k celovitejši obravnavi in s preventivnimi metodami bolnikom omogočati učinkovit nadzor bolezni. Organiziramo predvsem programe za otroke, ki se kljub bolezni ne želijo odpovedati ljubezni do športa. Zato smo letos poleti s pomočjo farmacevtske družbe Lek in družbe BTC ter v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Vič-Rudnik omogočili otrokom z astmo kakovosten preventivni program v obmorskem letovišču za otroke Pacug,” je povedal dr. Milan Hosta, predsednik Društva astma in šport.

Otroci z astmo so se letos poleti pridružili drugim mladim počitnikarjem v letovišču v Pacugu. V treh izmenah je letovalo več kot 60 otrok z astmo, ki so se v 11-dnevnem vodenem in posebej prilagojenem programu poučili o bolezni in kako se s preventivnimi ukrepi izogniti dejavnikom, ki poslabšajo stanje bolezni. “V sodelovanju z ultra kolesarjem Markom Balohom in donatorji – farmacevtsko družbo Lek in družbo BTCsmo dvajsetim otrokom omogočili povračilo dela stroškov za letovanje v Pacugu in jim tako omogočili počitnice, ki se jih sicer morda ne bi mogli udeležiti,” je povedal dr. Milan Hosta.

Kako so otroci z astmo preživljali aktivne počitnice

Aktivni pristop društva Astma in šport k zdravljenju astme vključuje kinezioterapijo oz. terapijo z gibanjem. Otroci so se tako vsak dan udeležili jutranje in popoldanske vadbe z dihalnimi in drugimi vajami ter merjenjem največjega pretoka zraka pri izdihu, astma šole in vsakodnevnega vzdržljivostnega plavanja.

Sicer pa so otroci z astmo v počitniškem naselju sledili enakemu redu kot ostali otroci in tako niso bili zaradi svoje bolezni posebej izpostavljeni. “To je zelo pomembno, saj se na tak način ohranjajo socialni stiki, razvija se razumevanje drugih otrok do kronične bolezni, ki na vrstnike z astmo ne gledajo kot na bolnike,” poudarja dr. Milan Hosta in dodaja, da tak program pomembno prispeva k razvoju dihalnih in srčno-žilnih funkcionalnih sposobnosti ter dihalnih mišic, zmanjšanju pogostosti poslabšanja stanja bolezni, učenju pravilne tehnike dihanja in plavanja, povečanju sposobnosti premagovanja napora, krepitvi imunskega sistema, zmanjšanju stresa in strahu pred boleznijo ter izboljšanju samopodobe in kakovosti življenja.

Astma v Sloveniji

Astma je ena najpogostejših kroničnih nenalezljivih bolezni, za katero je značilno specifično in trajno vnetje dihalnih poti. V Sloveniji je po ocenah strokovnjakov 7-10% bolnikov z astmo, pri tem pa se pri otrocih pojavlja v 14%. Vsako leto pa zboli približno 5 odstotkov odraslih in 10 odstotkov otrok. Zato je treba posebno pozornost zdravnikov družinske medicine usmeriti v preprečevanje in pravočasno odkrivanje primerov bolezni ter njihovo kakovostno obravnavo. “Naš cilj so čim bolje osveščeni, vodeni in obravnavani bolniki z astmo, ki bodo tako lahko živeli normalno življenje, izpolnjevali službene obveznosti in aktivno preživljali svoj prosti čas,” pravi dr. Milan Hosta.

Mala Eva, udeleženka letovanja, pa je takole sprejela donacijo: “No mami, pa bom tudi naslednje leto lahko šla na morje.”