Tema letošnjega tedna otroka: Nekoga moraš imeti rad

6. 10. 2008

“Prisluhnimo otrokom in storimo več za dostojanstvo slehernega, za njegovo samospoštovanje in pozitivno samopodobo. Okrepimo njihov glas v družini in družbi. Državne institucije lahko in morajo storiti več za zaščito otrokovih pravic, zapisanih v ustavi, konvencijah in zakonih. Kuštrave glavice pa ne morejo stisniti k sebi. To lahko storimo le tisti, ki jih imamo resnično radi,” sta v poslanico ob letošnjem tednu otroka, ki teče pod naslovom Nekoga moraš imeti rad, zapisala dr. Zdenka Čebašek-Travnik, varuhinja človekovih pravic in mag. Franc Hočevar, predsednik Zveze prijateljev mladine Slovenije in na današnji konferenci za novinarje to poslanico tudi predstavila.

Na temo Nekoga moraš imeti rad bodo društva in zveze, članice Zveze prijateljev mladine Slovenije, pa tudi šole, vrtci in druge ustanove organizirali vrsto prireditev, ustvarjalnih delavnic, posvetovanj, okroglih miz in drugih dogodkov. ZPMS je predstavila tudi rezultat humanitarne akcije Pomežik soncu, ki jo izvaja v partnerstvu s farmacevtsko družbo Lek, članico skupine Sandoz. Pomežik soncu je v 10 letih omogočil povsem brezplačno letovanje 6300 otrokom. Javnosti so danes posredovali tudi analizo klicev na Tom telefona, katerega številko zavrtijo otroci in mladostniki letno več kot 40.000-krat.

Mag. Franc Hočevar, predsednik ZPMS: “Na letošnjem otroškem parlamentu so mladi s tajnim glasovanjem izbrali temo Ljubezen in spolnost za razpravo na 19. otroškem parlamentu in iz njihove odločitve izhaja tudi nekoliko širši naslov tokratnega tedna otroka. Tako s poslanico kot različnimi aktivnostmi bi radi opozorili, da vsi otroci v naši državi ne odraščajo v okolju sreče, razumevanja in ljubezni. Ne moremo si zatiskati oči pred dejstvom, da mnogo otrok še vedno živi v družinah, ki so v izjemnih socialnih stiskah, mnogi pa tudi ob preobilju materialnih dobrin nimajo srečnega otroštva. Na naš Tom telefon pokliče letno blizu 100 otrok, ki so v takšnih težavah, da razmišljajo celo o samomoru.”