Z akcijo Pomežik soncu – omogočimo počitnice vsem otrokom, ki jo že 10 let izvajata Zveza prijateljev mladine Slovenije in Lek, je letos letovalo blizu 300 otrok – Lek je na Neresno olimpiado pripeljal že tradicionalni Sončkov živžav

Za konec počitnic Sončkov živžav in neresna olimpiada

29. 8. 2008

Danes so se v Mariboru še zadnjič pred začetkom novega šolskega leta zbrali otroci, ki jih je Zveza prijateljev mladine Maribor razveselila z neresno olimpiado, farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz, pa s tradicionalno prireditvijo Sončkov živžav, ki jo že vrsto let prireja v okviru letovanj s pomočjo pobude Pomežik soncu.

“Prijeten spomin na počitnice je tudi lahko razlog, da se še bolj veselimo prvih dni novega šolskega leta in nemara bi prav zaradi tega morali imeti vsi otroci možnost, da preživijo sproščujoče, ustvarjalne in zanimive počitnice. A žal živijo med nami tudi družine, ki jih že ob koncu šolskega leta skrbi, kako bodo svojim nadebudnežem jeseni zagotovile nove šolske potrebščine, o kakršnihkoli stroških za počitnice pa sploh ne morejo razmišljati,” je poudaril mag. Franc Hočevar, predsednik Zveze prijateljev mladine Slovenije, in dodal: “Vsaj nekaterim od njih smo s humanitarno akcijo Pomežik soncu, ki jo ZPMS skupaj z Lekom izvaja že 10 let, zagotovili povsem brezplačna letovanja. Doslej je s pomočjo pomežika letovalo 6300 otrok, letos pa blizu 300 otrok.”

Da bi bil zadnji počitniški dan za mariborske otroke čimbolj vesel in nepozaben, je Zveza prijateljev mladine Maribor organizirala Neresno olimpiado, Lek pa je pripeljal že tradicionalno prireditev Sončkov živžav, z njo pa priljubljeno Družinsko gledališče Kolenc, ki je popestrilo celodnevno športno dogajanje. Na prireditvi je kot vsako leto sodeloval tudi Marjan Novak, član uprave Leka, ki je ob tem povedal: “Pred vrati je novo šolsko leto in s tem nove dogodivščine in nova spoznanja. Srčno upam, da so otroci tudi počitniške dni preživeli čimbolj ustvarjalno in si tako nabrali dovolj energije za šolske obveznosti. Otroci, ki letujejo z ZPMS in Pomežikom soncu, so gotovo polni lepih spominov in bogatejši za nova prijateljstva. V to sem prepričan, saj jih že nekaj let obiskujem v letoviščih in vedno me pričakajo nasmejani obrazi. Biti soustvarjalec neke humanitarne akcije že od vsega začetka je prav zato posebno darilo za vsakega pokrovitelja. Otrokom damo veliko več kot denar, podarimo jim nepozabno doživetje. Veseli nas tudi, da že vrsto let za otroke, ki letujejo z našo pomočjo pripravljamo prav poseben dan doživetij Sončkov živžav.”

Ob tej priložnosti je ZPMS poročala tudi o dosedanjem poteku humanitarne akcije Pomežik soncu in predstavila programe za novo šolsko leto, ki jih pripravljata Zveza prijateljev mladine Slovenije in Zveza prijateljev mladine Maribor. Na srečanju z novinarji je predsednik ZPMS mag. Franc Hočevar povedal: “Zveza prijateljev mladine Slovenije se je v svojih strateških ciljih zavzela, da si bo neprestano prizadevala zagotavljati enake možnosti za vključevanje vseh otrok – tudi otrok iz socialno šibkih družin – v organizirane prosto-časne dejavnosti in da bo nenehno vzpodbujala vse dobro misleče ljudi k odpravljanju socialne izključenosti otrok. S tem uresničujemo določila Konvencije o otrokovih pravicah, ki zadolžuje podpisnice, da zagotovijo vsakemu otroku uresničitev pravice do njemu primernega preživljanja prostega časa, do počitnic, ki so namenjene počitku in sprostitvi, pa tudi krepitvi zdravja. Z Zvezo prijateljev mladine odide na letovanje in šole v naravi vsako leto okoli 30 tisoč otrok. Letovanje je organizirano na različnih lokacijah, v 14 sodobno urejenih počitniških domovih Zveze prijateljev mladine ob morju in v hribih.”

Dodatne informacije:
Majda Struc, generalna sekretarka ZPMS
e-pošta: zpm.slovenije@zveza-pms.si
telefon: 01 2396 720
www.zveza-pms.si