Najboljši študenti z evropskih univerz izbrani za udeležbo na Novartisovem biotehnološkem kampusu (BioCamp)

Dve mladi slovenski raziskovalki na Novartisovem BioCampu

  •  Novartis ponuja izbranim študentom neposreden vpogled v biotehnologijo in omogoča srečanje z vrhunskimi strokovnjaki s tega področja.
  •  Vsako leto program zajame magistrske, doktorske in postdoktorske študente iz vse Evrope, ter poskuša približati biotehnologijo in farmacevtsko industrijo mladim talentom.
  •  Novartis spodbuja inovacije tudi z neposrednimi vlaganji v zagon biotehnoloških podjetij v okviru Novartisovega sklada tveganega kapitala.
29. 8. 2008

Vrhunski strokovnjaki biotehnologije in 45 izbranih študentov z vodilnih evropskih univerz so se zbrali na Novartisovem biotehnološkem kampusu (BioCamp), kjer bodo spoznavali zadnje trende v biotehnologiji. BioCamp je inovativni tridnevni seminar, ki ponuja študentom praktične izkušnje v dinamičnem in hitro razvijajočem se svetu biotehnologije.

“BioCamp je le eden od primerov Novartisove zaveze za podporo odličnosti v znanstvenem izobraževanju ter inovativnosti v raziskavah in razvoju,” je poudaril predsednik uprave Novartisa dr. Daniel Vasella. “Kot del naših 6,4 milijarde dolarjev vrednih investicij v raziskave in razvoj, nam ta program omogoča gradnjo povezav med biotehnološko industrijo in mladimi talenti z vodilnih univerz. Verjamemo, da to spodbuja stalno interakcijo in sveže ideje, ki so nujne za razvoj novih zdravil.”

Na prvem dnevu BioCampa so poleg predsednika uprave Novartisa dr. Daniela Vaselle, ki je spregovoril o trendih v globalni farmacevtski industriji, govorili tudi dr. Paul Herrling, vodja raziskav v Novartisu, ki je govoril o inovacijah v biotehnologiji in prihodnosti novih zdravil, dr. Jan de Vries, vodja Novartisovega Inštituta za biomedicinske raziskave v Baslu, je predstavil pot odkrivanja novih zdravil v Novartisu, profesor Martin E. Schwab, predstojnik oddelka Nevrologije na Univerzi v Zürichu, pa je spregovoril o novih odkritjih v nevrologiji ter njihovih vplivih na akademski svet in industrijo.

Za udeležbo na drugem Novartisovem biotehnološkem kampusu (BioCamp) sta bili izbrani tudi dve raziskovalki in doktorski študentki iz Slovenije: Ljerka Lah, zaposlena kot mlada raziskovalka v Laboratoriju za biosintezo in biotransformacijo na Kemijskem inštitutu v Ljubljani, ki trenutno opravlja doktorski študij s področja biomedicine, in Nina Kočevar, mlada raziskovalka z Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Na BioCampu mladi znanstveniki sodelujejo na predavanjih in panelnih diskusijah o trendih v biotehnologiji, ki jih vodijo priznani znanstveniki in vodilni managerji. Z obiskom biofarmacevtske proizvodnje v Novartisovi tovarni v Huningu v Franciji in novih raziskovalnih laboratorijev na sedežu Novartisa bodo iz prve roke spoznali razvoj novega biotehnološkega izdelka. Izvedeli pa bodo tudi, kakšne so možnosti za kariero v biotehnologiji na akademskem področju in v industriji.

Dva udeleženca na svetovni BioCamp v Hong Kong

Ob pomoči strokovnjakov bodo udeleženci BioCampa tekmovali na delavnicah za najboljši poslovni načrt, kako prenesti biotehnologijo v realno življenje, v industrijo. Izbrana dva študenta z evropskega BioCampa se bosta udeležila še svetovnega BioCampa, ki bo potekal med 24. in 27. oktobrom 2008 v Hong Kongu, kjer se bo zbralo 40 študentov s celega sveta.

Biofarmacevtika v Leku

Biofarmacevtika je najsodobnejša in najhitreje rastoča veja farmacije. V Leku so lasten razvoj v genski tehnologiji začeli že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Lani pa so v Mengšu odprli Razvojni center biofarmacevtike, ki pomeni velik korak v prihodnost. V Leku so v vseh letih v biofarmacevtiko vložili skoraj 40 milijonov evrov, od tega je bila vrednost naložbe v razvojni center v Mengšu v prvi fazi skoraj 7 milijonov evrov, nadaljevali pa so že z vlaganji v opremo laboratorijev za nadgradnjo pilotnih razvojnih zmogljivosti. Razvojni center biofarmacevtike je tudi pomembno priznanje slovenskemu znanju. Lek je namreč tesno vpet v slovenski razvojno-raziskovalni prostor na različnih področjih in pri svojem delu ves čas tesno sodeluje z univerzami in raziskovalnimi ustanovami.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden od stebrov vodilne globalne generične družbe Sandoz. Deluje kot globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, kot globalni proizvodni center za učinkovine in zdravila, kot kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kot kompetenčni center Sandoza na področju razvoja in proizvodnje biofarmacevtskih izdelkov in kot center oskrbe za trge SVE, JVE in SND, prodaje Slovenije ter prodajnih storitev za globalne Sandozove trge. Lek podpira delovanje Sandoza na njegovi poti postati prva generična farmacevtska družba na svetu. Lekovo srednje- in dolgoročno poslovanje sledi viziji in strategiji Sandoza postati vodilni svetovni generični proizvajalec. V Leku je več kot 3.000 zaposlenih. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih zdravil, ki ponuja široko paleto kakovostnih, cenovno dostopnih zdravil, ki niso več zaščitena s patenti. Sandoz ima v svojem portfelju več kot 950 učinkovin in prodaja svoja zdravila v več kot 130 državah. Med njegove ključne skupine zdravil sodijo antibiotiki, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja ter zdravila za prebavila, srce in ožilje in različne hormonske terapije. Poleg teh zdravil, Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke učinkovine ter zdravila za zdravljenje vnetij. Poleg močne organske rasti v zadnjih letih je Sandoz izvršil tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija) and EonLabs (ZDA). V letu 2007 je imel Sandoz okoli 23.000 zaposlenih po vsem svetu in je dosegel prodajo v višini 7.2 milijarde ameriških dolarjev.

Novartis AG ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Usmerjen je samo na področja rasti pri varovanju zdravja in za čim boljše izpolnjevanje potreb ponuja zelo raznoliko paleto zdravil: inovativna zdravila, cenovno ugodna generična zdravila, preventivna cepiva in diagnostična sredstva in izdelke za zdravje potrošnikov. Novartis je edina družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2007 so družbe v skupini Novartis (brez upoštevanja odprodaj v letu 2007) dosegle čisti prihodek od prodaje v višini 38,1 milijarde ameriških dolarjev in čisti dobiček 6,5 milijard ameriških dolarjev. Približno 6,4 milijarde ameriških dolarjev je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis ima sedež v Baslu v Švici, v njenih članicah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, pa je zaposlenih približno 98,200 ljudi. Za dodatne informacije obiščite spletno stran http://www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se, prosim, obrnite na:

Katarino Klemenc Dinjaški

Korporativno komuniciranje

Lek farmacevtska družba d. d.

telefon: 01 580 22 43

telefaks: 01 580 24 32

komuniciranje.lek@sandoz.com