"POMEŽIK SONCU" 2008 – omogočimo počitnice vsem otrokom

Zaključena jubilejna 10. zbiralna akcija POMEŽIK SONCU

13. 6. 2008

“Še nekaj šolskih dni nas loči od počitnic, vsem nam, še posebej pa otrokom najbolj priljubljenega dela leta. Mnogi že podrobno vedo, kako bodo preživeli počitniške dni, nekateri se bodo odločili v zadnjem trenutku. Vsaj za nekaj otrok, ki si primernih počitnic zaradi materialne stiske v družini ne bi mogli privoščiti, pa bo spodbudna ta novica: v humanitarni akciji Pomežik soncu smo zbrali okoli 61.500 EUR, kar pomeni, da bo lahko odšlo na povsem brezplačno 10-dnevno letovanje 230 otrok iz vse Slovenije,” je ob zaključku jubilejne 10. zbiralne akcije POMEŽIK SONCU povedala Majda Struc, generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS).

“S humanitarno akcijo “POMEŽIK SONCU – omogočimo počitnice vsem otrokom” že 10. leto zapored vzpodbujamo dobre ljudi, naj po svojih močeh prispevajo za letovanje otrok, ki bi zaradi socialne stiske njihovih družin ostali doma, prepuščeni sami sebi in ulici. Doslej smo tovrstne počitnice omogočili več kot 6000 otrokom iz vse Slovenije. Vsem darovalcem se v imenu otrok in njihovih staršev iskreno zahvaljujemo, zahvala pa gre tudi vsem medijem, ki so v teh letih omogočili brezplačno oglaševanje,” je povedal mag. Franc Hočevar, predsednik ZPMS.

Pobudo POMEŽIK SONCU je že takoj na začetku kot veliki pokrovitelj in partner podprla farmacevtska družba Lek, članica skupine Sandoz. S tem se je Lek pridružil prizadevanjem za ustvarjanje zdravega, veselega in prijaznega otroštva vseh otrok. V zadnjih petih letih za otroke, ki letujejo s pomočjo “pomežika”, pripravi še prav poseben dan – SONČKOV ŽIV ŽAV, kjer lahko otroci pokažejo svoja znanja in spretnosti ter se predvsem neizmerno zabavajo. Takrat Lek otroke obdari in razveseli tudi s posebnimi darili.

“V Leku že vrsto let sodelujemo z Zvezo prijateljev mladine Slovenije in že od vsega začetka pri pobudi POMEŽIK SONCU. Zato smo letos še toliko bolj veseli, ko smo skupaj dočakali jubilejno 10. zbiralno akcijo. Najbolj pa nas seveda veselijo rezultati akcije, saj pomenijo, da bo tudi to poletje veliko otrok, ki bi sicer morda ostali doma, lahko odšlo na počitnice,” je povedal Marjan Novak, član uprava Leka, in dodal: “Poslanstvo Leka je skrbeti za zdravje in boljšo kakovost življenja. Prepričani smo, da skupaj z ZPMS to poslanstvo izpolnjujemo, saj pomagamo prav tistim, ki pomoč najbolj potrebujejo. Da je naša energija usmerjena v pravo smer, nam vedno znova potrjujejo nasmejani obrazi otrok, ko jih obiščemo na počitnicah.” Konvencija o otrokovih pravicah določa, da ima vsak otrok pravico do njemu primernega preživljanja prostega časa, do počitnic, ki so namenjene počitku in sprostitvi, pa tudi krepitvi zdravja. Organizirano letovanje daje možnosti in priložnosti za dodatno osebnostno rast, uresničevanje številnih interesov in sposobnosti, pridobivanja novih znanj, razvoja socialnih spretnosti, navezovanja stikov s sovrstniki in nenazadnje krepitev zdravja otrok in mladostnikov. ZPMS v svoji bogati 55-letni tradiciji organizira otrokom prijazna letovanja s pestrimi programi ter prijaznimi pedagogi, vzgojitelji in zdravstvenimi delavci, ki poskrbijo, da se otroci na letovanju počutijo prijetno. V prijateljskem vzdušju krepijo zdravje in izboljšajo počutje. Z Zvezo prijateljev mladine odide na letovanja vsako leto okoli 30 tisoč otrok. Letovanje je organizirano na različnih lokacijah v 14 sodobno urejenih počitniških domovih Zveze prijateljev mladine ob morju in v hribih.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden od stebrov vodilne globalne generične družbe Sandoz. Deluje kot globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, kot globalni proizvodni center za učinkovine in zdravila, kot kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kot kompetenčni center Sandoza na področju razvoja in proizvodnje biofarmacevtskih izdelkov in kot center oskrbe za trge SVE, JVE in SND, prodaje Slovenije ter prodajnih storitev za globalne Sandozove trge. Lekovo poslovanje sledi viziji in strategiji Sandoza postati vodilni svetovni generični proizvajalec. V Leku je več kot 3.000 zaposlenih. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih zdravil, ki ponuja široko paleto kakovostnih, cenovno dostopnih zdravil, ki niso več zaščitena s patenti. Sandoz ima v svojem portfelju več kot 950 učinkovin in prodaja svoja zdravila v več kot 130 državah. Med njegove ključne skupine zdravil sodijo antibiotiki, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja ter zdravila za prebavila, srce in ožilje in različne hormonske terapije. Poleg teh zdravil, Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke učinkovine ter zdravila za zdravljenje vnetij. Poleg močne organske rasti v zadnjih letih je Sandoz izvršil tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija) and EonLabs (ZDA). V letu 2007 je imel Sandoz okoli 23.000 zaposlenih po vsem svetu in je dosegel prodajo v višini 7.2 milijarde ameriških dolarjev.

Novartis AG ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Usmerjen je samo na področja rasti pri varovanju zdravja in za čim boljše izpolnjevanje potreb ponuja zelo raznoliko paleto zdravil: inovativna zdravila, cenovno ugodna generična zdravila, preventivna cepiva in diagnostična sredstva in izdelke za zdravje potrošnikov. Novartis je edina družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2007 so družbe v skupini Novartis (brez upoštevanja odprodaj v letu 2007) dosegle čisti prihodek od prodaje v višini 38,1 milijarde ameriških dolarjev in čisti dobiček 6,5 milijard ameriških dolarjev. Približno 6,4 milijarde ameriških dolarjev je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis ima sedež v Baslu v Švici, v njenih članicah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, pa je zaposlenih približno 98,200 ljudi. Za dodatne informacije obiščite spletno stran http://www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se, prosim, obrnite na:

Katarino Klemenc Dinjaški

Korporativno komuniciranje

Lek farmacevtska družba d. d.

telefon: 01 580 22 43

telefaks: 01 580 24 32

komuniciranje.lek@sandoz.com