Prešeren zaključek vseslovenske Akcije za čiste zobe ob zdravi prehrani

5. 6. 2008

V Hali Tivoli se je danes zaključila jubilejna 25. tradicionalna vseslovenska Akcija za čiste zobe ob zdravi prehrani, ki jo organizira Stomatološka sekcija Slovenskega zdravniškega društva v sodelovanju z generalnim pokroviteljem Lekom, članom skupine Sandoz in podjetjem Ilirijo, ki je prevzela pokroviteljstvo v okviru nakupa Lek Kozmetike. Zbralo se je skoraj 3000 otrok iz vse Slovenije. Med uglednimi gosti sta se prireditve udeležila tudi ministrica za zdravstvo, Zofija Mazej Kukovič, ki je prevzela častno pokroviteljstvo letošnje akcije in podžupan mesta Ljubljana Jani Möderendorfer.

Posebna zahvala ob tem visokem jubileju akcije, ki ji v Sloveniji ni para, gre njeni idejni vodji prim. mag. Tatjani Leskošek Denišlič, ki je tekmovanje za čiste zobe prvič uvedla na osnovni šoli Kette Murn v Ljubljani, kjer je šolska zobozdravnica. Aplavz, ki so ji ga namenili otroci in ugledni gostje, je o njeni predanosti akciji povedal vse.

V letošnji akciji je sodelovalo skoraj 98 odstotkov (683) slovenskih osnovnih šol – od tega kar 37 šol za otroke s posebnimi potrebami in zavodov za usposabljanje. Na zaključni prireditvi, so predstavniki pokroviteljev podelili nagrade vsem regijskim zmagovalcem: OŠ Žužemberk, OŠ 16. december Mojstrana, OŠ Negova, OŠ Livada, OŠ Branik, OŠ Artiče, OŠ Koroški jeklarji, OŠ Poljčane in ZUJL-OVI Jarše. Letošnji zmagovalni razred pa je 5. b. z OŠ Beltinci.

Član Lekove uprave Marjan Novak je v svojem nagovoru otrok in gostov poudaril, da so v farmacevtski družbi Lek ponosni in veseli, da lahko že četrt stoletja podpirajo tako uspešno akcijo, namenjeno otrokom, ki je edinstvena v Sloveniji.

Otroci so se poleg nagrad iskreno razveselili tudi zabavnega programa, v katerem so nastopili fantje iz akrobatske skupine Hip Hooper in glasbena skupina Kingston, ki je poskrbela za prešeren zaključek letošnje vseslovenske Akcije za čiste zobe ob zdravi prehrani.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden od stebrov vodilne globalne generične družbe Sandoz. Deluje kot globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, kot globalni proizvodni center za učinkovine in zdravila, kot kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kot kompetenčni center Sandoza na področju razvoja in proizvodnje biofarmacevtskih izdelkov in kot center oskrbe za trge SVE, JVE in SND, prodaje Slovenije ter prodajnih storitev za globalne Sandozove trge. Lekovo poslovanje sledi viziji in strategiji Sandoza postati vodilni svetovni generični proizvajalec. V Leku je več kot 3.000 zaposlenih. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih zdravil, ki ponuja široko paleto kakovostnih, cenovno dostopnih zdravil, ki niso več zaščitena s patenti. Sandoz ima v svojem portfelju več kot 950 učinkovin in prodaja svoja zdravila v več kot 130 državah. Med njegove ključne skupine zdravil sodijo antibiotiki, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja ter zdravila za prebavila, srce in ožilje in različne hormonske terapije. Poleg teh zdravil, Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke učinkovine ter zdravila za zdravljenje vnetij. Poleg močne organske rasti v zadnjih letih je Sandoz izvršil tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija) and EonLabs (ZDA). V letu 2007 je imel Sandoz okoli 23.000 zaposlenih po vsem svetu in je dosegel prodajo v višini 7.2 milijarde ameriških dolarjev.

Novartis AG ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Usmerjen je samo na področja rasti pri varovanju zdravja in za čim boljše izpolnjevanje potreb ponuja zelo raznoliko paleto zdravil: inovativna zdravila, cenovno ugodna generična zdravila, preventivna cepiva in diagnostična sredstva in izdelke za zdravje potrošnikov. Novartis je edina družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2007 so družbe v skupini Novartis (brez upoštevanja odprodaj v letu 2007) dosegle čisti prihodek od prodaje v višini 38,1 milijarde ameriških dolarjev in čisti dobiček 6,5 milijard ameriških dolarjev. Približno 6,4 milijarde ameriških dolarjev je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis ima sedež v Baslu v Švici, v njenih članicah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, pa je zaposlenih približno 98,200 ljudi. Za dodatne informacije obiščite spletno stran http://www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se, prosim, obrnite na:

Katarino Klemenc Dinjaški

Korporativno komuniciranje

Lek farmacevtska družba d. d.

telefon: 01 580 22 43

telefaks: 01 580 24 32

komuniciranje.lek@sandoz.com