Lek je ob peti obletnici svojega zdravila za zniževanje holesterola gostil vrhunske slovenske strokovnjake s področja kardiologije in kardiokirurgije

Lek bo namenil 70.000 evrov za nakup reanimacijskih kovčkov za slovenske javne zdravstvene domove

3. 6. 2008

Včeraj zvečer so v farmacevtski družbi Lek pripravili svečanost ob peti obletnici Lekovega atorvastatina, zdravila za zdravljenje zvišanih vrednosti holesterola. Srečanje, ki se ga je udeležilo 300 zdravnikov in farmacevtov, je s slovesnim nagovorom začel predsednik uprave Leka Vojmir Urlep. Nato so o najnovejših pristopih in vrhunskih dosežkih v kardiologiji in kardiokirurgiji spregovorili vrhunski slovenski strokovnjaki, uveljavljeni doma in v tujini: prof. dr. Mirta Koželj, dr. med., s Kliničnega oddelka za kardiologijo na UKC v Ljubljani, prof. dr. Borut Geršak, dr. med., s Kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja na UKC v Ljubljani ter prof. dr. Igor Gregorič, dr. med. s St. Luke’s Hospital, Texas Heart Institute v Hustonu, ZDA.

Atorvastatin je del Lekove skupine zdravil za zdravljenje bolezni srca in ožilja, uveljavljen v zdravljenju bolnikov z zvišanimi vrednostmi krvnih maščob. V številnih raziskavah so potrdili, da zmanjšanje vsebnosti holesterola v krvi bistveno upočasni napredovanje ateroskleroze in s tem zmanjša nevarnost za nastanek bolezni srca in ožilja, kot so srčni infarkt, možganska kap ali motnje v prekrvitvi okončin. Lekova formulacija atorvastatina je delo Lekovih strokovnjakov. Lekove razvojne rešitve so mednarodno priznane, saj so zanje pridobili vrsto patentov na področju izdelave. Danes je Lekov atorvastatin na voljo v več kot 20 državah, registriran je v več kot 30 državah, od tega v devetih državah Evropske unije.

Reanimacijski kovčki za zdravstvene domove

Ob tej priložnosti je Lek začel tudi humanitarno akcijo Darilo življenju, v kateri bo vsem javnim zdravstvenim domovom po Sloveniji ponudil sredstva za nakup reanimacijskih kovčkov. “V Leku že vrsto let pomagamo zdravstvenim domovom po vsej Sloveniji pri izvedbi tečajev reanimacije, na katerih zdravniki in medicinske sestre obnavljajo svoje znanje prve pomoči in reanimacije. Pomembno je, da imajo ustrezno usposobljeni strokovnjaki vedno na voljo tudi ustrezno opremo. V sodelovanju z urgentnimi zdravniki se je tako porodila ideja, da vsem slovenskim zdravstvenim domovom pomagamo zagotoviti, da bodo imeli reanimacijski kovček vedno pri roki,” je razložila Katja Razinger, vodja Marketinga in prodaje Slovenija v Leku, in dodala, da bodo za nakup kovčkov namenili 70.000 evrov, saj želijo z njimi opremiti prav vse zdravstvene domove oz. njihove urgentne službe.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden od stebrov vodilne globalne generične družbe Sandoz. Deluje kot globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, kot globalni proizvodni center za učinkovine in zdravila, kot kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kot kompetenčni center Sandoza na področju razvoja in proizvodnje biofarmacevtskih izdelkov in kot center oskrbe za trge SVE, JVE in SND, prodaje Slovenije ter prodajnih storitev za globalne Sandozove trge. Lekovo poslovanje sledi viziji in strategiji Sandoza postati vodilni svetovni generični proizvajalec. V Leku je več kot 3.000 zaposlenih. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih zdravil, ki ponuja široko paleto kakovostnih, cenovno dostopnih zdravil, ki niso več zaščitena s patenti. Sandoz ima v svojem portfelju več kot 950 učinkovin in prodaja svoja zdravila v več kot 130 državah. Med njegove ključne skupine zdravil sodijo antibiotiki, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja ter zdravila za prebavila, srce in ožilje in različne hormonske terapije. Poleg teh zdravil, Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke učinkovine ter zdravila za zdravljenje vnetij. Poleg močne organske rasti v zadnjih letih je Sandoz izvršil tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija) and EonLabs (ZDA). V letu 2007 je imel Sandoz okoli 23.000 zaposlenih po vsem svetu in je dosegel prodajo v višini 7.2 milijarde ameriških dolarjev.

Novartis AG ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Usmerjen je samo na področja rasti pri varovanju zdravja in za čim boljše izpolnjevanje potreb ponuja zelo raznoliko paleto zdravil: inovativna zdravila, cenovno ugodna generična zdravila, preventivna cepiva in diagnostična sredstva in izdelke za zdravje potrošnikov. Novartis je edina družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2007 so družbe v skupini Novartis (brez upoštevanja odprodaj v letu 2007) dosegle čisti prihodek od prodaje v višini 38,1 milijarde ameriških dolarjev in čisti dobiček 6,5 milijard ameriških dolarjev. Približno 6,4 milijarde ameriških dolarjev je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis ima sedež v Baslu v Švici, v njenih članicah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, pa je zaposlenih približno 98,200 ljudi. Za dodatne informacije obiščite spletno stran http://www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se, prosim, obrnite na:

Katarino Klemenc Dinjaški

Korporativno komuniciranje

Lek farmacevtska družba d. d.

telefon: 01 580 22 43

telefaks: 01 580 24 32

komuniciranje.lek@sandoz.com