Lek podaril defibrilator Festivalu Ljubljana

30. 5. 2008

V petek, 30. maja, je direktor in umetniški vodja festivala Ljubljana, Darko Brlek, v Viteški dvorani ljubljanskih Križank sprejel novinarje slovenskih in avstrijskih medijev in jim na kratko predstavil program ter vrhunce Festivala Ljubljana 2008. Osrednja tema novinarske konference je bila tudi predaja defibrilatorja, ki ga je Lek podaril Festivalu Ljubljana. Defibrilator bodo lahko uporabljali vsi zaposleni Festivala Ljubljana in obiskovalci prireditev Križank. Lek je že pred časom prepoznal potrebo po javno dostopnih avtomatskih defibrilatorjih, ki nadomestijo nujno medicinsko pomoč ob zastojih dihanja in srca.

Festival Ljubljana je danes na novinarski konferenci v Viteški dvorani ponovno predstavil program letošnjega poletnega festivala, med pomembnejšimi dogodki je izpostavil tudi koncert Komornega orkestra moskovskih solistov, katerega pokrovitelj je Lek, član skupine Sandoz.

Po predstavitvi programa je sledila še podaritev defibrilatorja, ki ga je Darija Brečevič, članica uprave Leka predala Darku Brleku, umetniškemu vodji in direktorju Festivala Ljubljana. Ob tem je povedala: “Skrb za zdravje in boljšo kakovost življenja je eden temeljev Lekovega poslanstva. Skozi različne dejavnosti in projekte, ki jih podpiramo, se trudimo spodbujati preventivno ravnanje in osveščati o pomenu zdravega načina življenja. Pogosto pa je za preventivo prepozno, zato je pomembno, da smo tudi takrat pripravljeni in predvsem zmožni pomagati. Letos tako podarjamo defibrilator Festivalu Ljubljana, ki vsako leto organizira vrsto dogodkov, na katerih se zbere veliko število ljudi. Zato je prav, da je po najboljših močeh poskrbljeno za varnost in tudi za hitro pomoč v neljubih primerih. Defibrilator, ki ga podarjamo, je enostaven za uporabo. Kljub temu se bodo sodelavci Festivala Ljubljana usposobili za uporabo in bodo tako lahko bolj samozavestno priskočili na pomoč. Seveda upamo, da bo potrebe po tem čim manj.”

Na novinarski konferenci je bilo tudi predstavljeno delovanje defibrilatorja. Gre za dragocen aparat, ki rešuje življenja vsem, ki utrpijo nenadni zastoj srca in dihanja. Ljudje, ki doživijo tak napad, se nenadoma zgrudijo in obležijo. V Sloveniji naj bi bilo takih 5,5 primerov na dan. 95 % teh ljudi umre pred prihodom v bolnišnico. Potrebno je ukrepati takoj! Avtomatski defibrilator je naprava, ki prepreči fibrilacijo srca s tem, da preko elektrod, ki jih namestimo na sprednjo steno prsnega koša, ustvari močan električni sunek, ki spodbudi srce, da začne normalno biti. O pomenu in uporabi defibrilatorja sta spregovorila tudi Darija Brečevič in Darko Brlek.

Potrebo po javno dostopnih defibrilatorjih so v Leku prepoznali že leta 2005, ko so prispevali sredstva za nakup dveh defibrilatorjev: eden je nameščen v podhodu Maximarketa, drugi potuje po Sloveniji. Lani so defibrilator podarili še Radiu Slovenija, ki je javno dostopen in namenjen javnosti.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden od stebrov vodilne globalne generične družbe Sandoz. Deluje kot globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, kot globalni proizvodni center za učinkovine in zdravila, kot kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kot kompetenčni center Sandoza na področju razvoja in proizvodnje biofarmacevtskih izdelkov in kot center oskrbe za trge SVE, JVE in SND, prodaje Slovenije ter prodajnih storitev za globalne Sandozove trge. Lekovo poslovanje sledi viziji in strategiji Sandoza postati vodilni svetovni generični proizvajalec. V Leku je več kot 3.000 zaposlenih. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih zdravil, ki ponuja široko paleto kakovostnih, cenovno dostopnih zdravil, ki niso več zaščitena s patenti. Sandoz ima v svojem portfelju več kot 950 učinkovin in prodaja svoja zdravila v več kot 130 državah. Med njegove ključne skupine zdravil sodijo antibiotiki, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja ter zdravila za prebavila, srce in ožilje in različne hormonske terapije. Poleg teh zdravil, Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke učinkovine ter zdravila za zdravljenje vnetij. Poleg močne organske rasti v zadnjih letih je Sandoz izvršil tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija) and EonLabs (ZDA). V letu 2007 je imel Sandoz okoli 23.000 zaposlenih po vsem svetu in je dosegel prodajo v višini 7.2 milijarde ameriških dolarjev.

Novartis AG ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Usmerjen je samo na področja rasti pri varovanju zdravja in za čim boljše izpolnjevanje potreb ponuja zelo raznoliko paleto zdravil: inovativna zdravila, cenovno ugodna generična zdravila, preventivna cepiva in diagnostična sredstva in izdelke za zdravje potrošnikov. Novartis je edina družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2007 so družbe v skupini Novartis (brez upoštevanja odprodaj v letu 2007) dosegle čisti prihodek od prodaje v višini 38,1 milijarde ameriških dolarjev in čisti dobiček 6,5 milijard ameriških dolarjev. Približno 6,4 milijarde ameriških dolarjev je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis ima sedež v Baslu v Švici, v njenih članicah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, pa je zaposlenih približno 98,200 ljudi. Za dodatne informacije obiščite spletno stran http://www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:

Katarino Klemenc Dinjaški

Korporativno komuniciranje

Lek farmacevtska družba d. d.

telefon: 01 580 22 43

telefaks: 01 580 24 32

komuniciranje.lek@sandoz.com