Ob svetovnem dnevu astme (6. maj 2008) - Lekov kolesarski maraton Za boljši dih in AstmaMobil

Lekov maraton Za boljši dih z Markom Balohom uspešno zaključen

16. 5. 2008

Danes, nekaj pred 12. uro je ekipa Lekovih kolesarjev z ultra-kolesarjem Markom Balohom na čelu prispela na cilj Lekovega kolesarskega maratona Za boljši dih, ki ga je Društvo Astma in šport skupaj z Lekom pripravilo ob letošnjem svetovnem dnevu astme. V petih dneh so prevozili okoli 850 kilometrov od Ljubljane, skozi Postojno, Novo Gorico, Jesenice, Cerklje, Velenje, Maribor, Mursko Soboto, Lendavo, Celje, Mengeš in nazaj v Ljubljano.

Kolesarji so se v cilj pripeljali zelo zadovoljni in nasmejani. Na cilju so jih z močnim aplavzom pričakali sodelavci iz Leka, kot na startu pa jih je tudi tokrat pozdravil predsednik uprave Leka Vojmir Urlep, ki jim je čestital za trud in jim za izjemen dosežek podelil posebna priznanja. Nataša Pogačar, Vlasta Pisnik, Majda Vodnik, Jože Kemperle, Borut Vrtač, Matjaž Sila, Igor Čeh, Milan Zadnikar, Primož Intihar, Miroslav Vuk in Mitja Krajnc so svojo pot po Sloveniji prevozili uspešno in brez večjih težav, vse dni pa jih je spodbujalo tudi sončno vreme.

Kolesarjem je na poti po Sloveniji sledila tudi mobilna ekipa Društva Astma in šport, ki je v različnih krajih organizirala Astma šole. Na predavanjih so obiskovalci izvedeli veliko o astmi ter se naučili nekaj učinkovitih ukrepov in vaj, ki olajšajo dihanje in preprečijo težja poslabšanja. Izmerili so lahko tudi osnovne pljučne funkcije in se posvetovali s strokovnjaki. Predavanja in predstavitve za otroke so potekale v vrtcu v Postojni in OŠ Milojke Štrukelj v Novi Gorici, v OŠ Josipa Vandota v Kranjski Gori, v OŠ II v Murski Soboti ter v OŠ v Lendavi (dvojezična) in OŠ Hudinja v Celju.

Namen akcije je bil opozoriti na epidemijo astme in alergij, spregovoriti o uspešni preventivi pri astmi, spodbuditi k redni gibalni dejavnosti in opozoriti na vplive vse bolj onesnaženega okolja.

Dodatne informacije:
Društvo Astma in šport
dr. Milan Hosta
info@asthmasport.com
telefon 041 518 824
www.asthmasport.com
www.markobaloh.com