Ob svetovnem dnevu astme (6. maj 2008) - Lekov kolesarski maraton Za boljši dih in AstmaMobil

Lekovi kolesarji z Markom Balohom začeli okoli 850 kilometrov dolgo pot po Sloveniji

12. 5. 2008

Nekaj minut po 9. uri zjutraj je ekipa 11 kolesarjev iz Leka z ultra-kolesarjem Markom Balohom na čelu začela Lekov kolesarski maraton Za boljši dih, ki ga Društvo Astma in šport skupaj z Lekom prireja ob letošnjem svetovnem dnevu astme. V petih dneh bodo prevozili okoli 850 kilometrov od Ljubljane, skozi Postojno, Novo Gorico, Jesenice, Cerklje, Velenje, Maribor, Mursko Soboto, Lendavo, Celje, Mengeš in nazaj v Ljubljano. Kolesarje je na startu pozdravil tudi predsednik uprave Leka Vojmir Urlep.

Sočasno s kolesarji je na pot krenila tudi mobilna ekipa Društva Astma in šport, ki bo sledila kolesarjem in v krajih po Sloveniji organizirala Astma šole. Na predavanjih bodo obiskovalci izvedeli veliko o astmi ter se naučili nekaj učinkovitih ukrepov in vaj, ki olajšajo dihanje in preprečijo težja poslabšanja. Izmerili bodo lahko tudi osnovne pljučne funkcije in se posvetovali s strokovnjaki. Predavanja in predstavitve za otroke bodo potekale v vrtcu v Postojni in OŠ Milojke Štrukelj v Novi Gorici (12. maj), v OŠ Josipa Vandota v Kranjski Gori (13. maj), v OŠ II v Murski Soboti (14. maj) ter v OŠ v Lendavi (dvojezična) in OŠ Hudinja v Celju (15. maj).

Namen akcije je opozoriti na epidemijo astme in alergij, spregovoriti o uspešni preventivi pri astmi, spodbuditi k redni gibalni dejavnosti in opozoriti na vplive vse bolj onesnaženega okolja.

Dodatne informacije:
Društvo Astma in šport
dr. Milan Hosta
info@asthmasport.com
telefon 041 518 824
www.asthmasport.com
www.markobaloh.com