Letos je na Dnevu sodelovanja z lokalno skupnostjo sodelovalo prek 10.500 Novartisovih zaposlenih po vsem svetu

Več kot 150 lekovcev in sodelavcev Novartisa v Sloveniji je danes svoj delovni čas namenilo pomoči drugim

  • Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo obeležuje združitev dveh družb, iz katerih je nastal Novartis leta 1996.
  • Cilj pobude je podpirati projekte lokalnih skupnosti, socialnih ustanov in neprofitnih organizacij, ki se ujemajo z Novartisovim uresničevanjem družbene odgovornosti.
  • S to pobudo Novartis aktivno uresničuje svojo odgovornost do družbe.
8. 5. 2008

Danes so v farmacevtski družbi Lek že tretje leto zapored pripravili dan sodelovanja z lokalno skupnostjo. To je dan, ko zaposleni, ki se za to odločijo, namenijo čas, ki bi ga sicer preživeli na delovnem mestu, za obisk in pomoč posameznikom in različnim organizacijam v okolju, v katerem delajo. Ko so v Leku na pobudo Novartisa prvič pripravili in izvedli Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo, se je izkazalo, da sta marsikomu, ki potrebuje pomoč, vsaj toliko kot finančna sredstva, neprecenljiva čas in trud, ki jim ga namenijo prostovoljci.

Novartis letos organizira že dvanajsti Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo in v tem času je pobuda postala pomemben dejavnik družbene odgovornosti podjetja. Tudi v Leku je dan sodelovanja z lokalno skupnostjo postala ena pomembnejših dejavnosti družbene odgovornosti, saj spodbuja zaposlene k prostovoljstvu. Pobuda neposredno vključuje zaposlene, ki darujejo svoj čas in trud, da bi soljudem polepšali življenje. To obogati tako njih, kot tudi vse, ki jim je pomoč namenjena.

Letos so lekovci skupaj s sodelavci Novartis Pharme Slovenija pripravili deset različnih dejavnosti, pri katerih je sodelovalo več kot 150 zaposlenih. Lubljanskim brezdomcem so skuhali topel obrok in jim ga razdelili v Župnijski Karitas v Štepanji vasi, v zavetišču za brezdomce na Poljanski cesti in pri frančiškanih. Za otroke v Inštitutu RS za rehabilitacijo Soča so pripravili zabaven dan s čarovnikom Grego, ki jih je zabaval s čarovniškimi vragolijami in petjem. Obiskali so Hišo zavetja Palčica v Grosupljem, kjer so prebarvali zunanji, leseni del hiše in posadili cvetlice, ter Mladinsko klimatsko zdravilišče Rakitna, kjer so uredili del okolice in posadili zelenje. Kot vsako leto so zaposleni z vseh lokacij po Sloveniji (Ljubljana, Mengeš, Lendava, Prevalje) darovali kri. Za stanovalce domov za starejše občane v Mengšu in Medvodah so pripravili zabaven, družaben dan. Srečali so se tudi z varovanci Varstveno delovnega centra Tončke Hočevar in jim pripravili družabno srečanje, še prej pa so za njih v Leku zbirali stvari, ki jih lahko uporabljajo pri vsakdanjih aktivnostih – družabne igre, pribor in material za šivanje, material za ustvarjanje, kot so barvice, plastelin, okrasni papir itd. Ena skupina lekovcev je varovance Dnevnega centra Fužine odpeljala na izlet v živalski vrt. Sodelavki na Koroškem, ki ji je lani pogorela hiša, so pomagali pri urejanju hiše in okolice. Lekovci iz Ljubljane in Lendave so sodelovali pri izvedbi 15. iger Specialne olimpiade za področje mariborsko-pomurske regije.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden od stebrov vodilne globalne generične družbe Sandoz. Deluje kot globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, kot globalni proizvodni center za učinkovine in zdravila, kot kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kot kompetenčni center Sandoza na področju razvoja in proizvodnje biofarmacevtskih izdelkov in kot center oskrbe za trge SVE, JVE in SND, prodaje Slovenije ter prodajnih storitev za globalne Sandozove trge. Lekovo poslovanje sledi viziji in strategiji Sandoza postati vodilni svetovni generični proizvajalec. V Leku je več kot 3.000 zaposlenih. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih zdravil, ki ponuja široko paleto kakovostnih, cenovno dostopnih zdravil, ki niso več zaščitena s patenti. Sandoz ima v svojem portfelju več kot 950 učinkovin in prodaja svoja zdravila v več kot 130 državah. Med njegove ključne skupine zdravil sodijo antibiotiki, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja ter zdravila za prebavila, srce in ožilje in različne hormonske terapije. Poleg teh zdravil, Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke učinkovine ter zdravila za zdravljenje vnetij. Poleg močne organske rasti v zadnjih letih je Sandoz izvršil tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija) and EonLabs (ZDA). V letu 2007 je imel Sandoz okoli 23.000 zaposlenih po vsem svetu in je dosegel prodajo v višini 7.2 milijarde ameriških dolarjev.

Novartis AG ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Usmerjen je samo na področja rasti pri varovanju zdravja in za čim boljše izpolnjevanje potreb ponuja zelo raznoliko paleto zdravil: inovativna zdravila, cenovno ugodna generična zdravila, preventivna cepiva in diagnostična sredstva in izdelke za zdravje potrošnikov. Novartis je edina družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2007 so družbe v skupini Novartis (brez upoštevanja odprodaj v letu 2007) dosegle čisti prihodek od prodaje v višini 38,1 milijarde ameriških dolarjev in čisti dobiček 6,5 milijard ameriških dolarjev. Približno 6,4 milijarde ameriških dolarjev je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis ima sedež v Baslu v Švici, v njenih članicah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, pa je zaposlenih približno 98,200 ljudi. Za dodatne informacije obiščite spletno stran http://www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se, prosim, obrnite na:

Katarino Klemenc Dinjaški

Korporativno komuniciranje

Lek farmacevtska družba d. d.

telefon: 01 580 22 43

telefaks: 01 580 24 32

komuniciranje.lek@sandoz.com