Ob svetovnem dnevu astme – 6. maj 2008

Telesna aktivnost pomembna za boljše življenje z astmo

6. 5. 2008

V Društvu Astma in šport so na novinarski konferenci ob svetovnem dnevu astme izpostavili pomen zdravega načina življenja in telesne aktivnosti za boljše življenje z astmo ter predstavili aktivnosti, ki jih načrtujejo. Danes popoldan bo potekala okrogla miza, na kateri bodo športniki in športni delavci spregovorili o svojih izkušnjah o življenju z astmo in športom, med 12. in 16. majem pa bo potekal Lekov kolesarski maraton Za boljši dih z Markom Balohom, ki ga bo spremljal AstmaMobil. Ob podpori Leka bo tudi okoli 40 otrok, udeležencev programa plavanja za bolnike z astmo, v mesecu maju plavalo brezplačno.

Astma je najpogostejša kronična nenalezljiva bolezen otrok in mladine. V Sloveniji po podatkih raziskave iz leta 2000 vse več ljudi boleha za astmo, od tega najmanj 14 odstotkov otrok in mladostnikov. Okoli 75 odstotkov bolnikov z astmo je občutljivih na napor. Poudariti velja, da tudi vse večja onesnaženost ozračja in kemizacija bivalnega okolja vplivata na vedno večje število obolelih.

“Pri astmi so zdravila ključna pri dobrem zdravljenju, telesna aktivnost pa ima izjemno vlogo pri navajanju bolnika na zdravo življenje. Pravilno dihanje, sproščenost ter obvladovanje strahu in tesnobe so izredno pomembni med poslabšanjem astme. Aktivni pristop k nadzorovanju astme se izkaže s podaljšanim obdobjem brez simptomov ali hujših poslabšanj bolezni,” poudarja dr. Milan Hosta iz Društva Astma in šport. O astmi in športu so na novinarski konferenci spregovorili še ultra-kolesar Marko Baloh, olimpijka Alenka Dovžan in Radoje Milič, dr. medicine s Fakultete za šport.

Okrogla miza s športniki, ki bo potekala danes ob 18. uri v veliki predavalnici Fakultete za šport v Ljubljani, se bo začela s kratkim predavanjem dr. Milana Hoste z naslovom “Pet korakov za boljše življenje z astmo”. O življenju z astmo pa bodo razpravljali vabljeni gostje Uroš Reisman (Društvo Astma in šport), Marko Baloh (ultra-kolesar), Alenka Dovžan (bivša smučarka z olimpijskim bronom), Peter Koščak (direktor klimatskega zdravilišča Rakitna) in Tomaž Torkar (trener plavanja).

Lekov kolesarski maraton Za boljši dih in AstmaMobil

Med 12. in 16. majem bo potekal Lekov kolesarski maraton Za boljši dih, ki ga bo spremljal AstmaMobil. Namen akcije je opozoriti na epidemijo astme in alergij, povabiti na predavanja in delavnice o uspešni preventivi pri astmi, spodbuditi k redni gibalni dejavnosti in opozoriti na vplive vse bolj onesnaženega okolja.

Ultra-kolesar Marko Baloh bo z ekipo kolesarjev iz Leka v petih dneh prevozil okoli 850 kilometrov po Sloveniji. Pot jih bo vodila od Ljubljane, skozi Postojno, Novo Gorico, Jesenice, Cerklje, Velenje, Maribor, Mursko Soboto, Lendavo, Celje, Mengeš in nazaj v Ljubljano.

Po poti kolesarskega maratona bo potovala tudi mobilna ekipa Društva Astma in šport, ki bo v krajih po Sloveniji organizirala Astma šole. Na predavanjih bodo obiskovalci izvedeli veliko o astmi ter se naučili nekaj učinkovitih ukrepov in vaj, ki olajšajo dihanje in preprečijo težja poslabšanja. Izmerili bodo lahko tudi osnovne pljučne funkcije in se posvetovali s strokovnjaki. Predavanja bodo potekala v OŠ Milojke Štrukelj v Novi Gorici (12. maj), v OŠ Livada v Velenju (13. maj), v OŠ II v Murski Soboti (14. maj) in v OŠ Hudinja v Celju (15. maj).

Dodatne informacije:
Društvo Astma in šport
dr. Milan Hosta
info@asthmasport.com
telefon: 041 518 824
www.asthmasport.com
www.markobaloh.com