Lek, član skupine Sandoz, je letošnjo letno dobrodelno akcijo zaključil z dogodkom na Pediatrični kliniki v Ljubljani. – Vsem otroškim oddelkom splošnih bolnišnic v Sloveniji so podarili skupno 2.000 pižam v vrednosti 45.000 evrov.

Pisane pižamice vsem otroškim oddelkom splošnih bolnišnic

25. 4. 2008

Danes je farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz, na Pediatrični kliniki v Ljubljani zaključila tradicionalno Lekovo letno dobrodelno akcijo, v sklopu katere so letos vsem otroškim oddelkom splošnih bolnišnic v Sloveniji podarili pižame. Z akcijo želijo pomagati bolnišnicam, ki bodo lahko na ta način sredstva, ki jih vsako leto namenijo nakupu pižam, namenile za nakup druge nujne opreme ali izboljšanje delovnih pogojev. V akcijo je bilo vključenih 11 otroških oddelkov splošnih bolnišnic, Pediatrična klinika Ljubljana in Klinični oddelek za otroško kirurgijo v Kliničnem centru Ljubljana.

“Pediatrični kliniki donatorji pogosto namenijo sredstva za nakup opreme in aparatur, ki so nepogrešljive pri našem delu. Pogosto pa zmanjka denarja za manjše stvari, ki so prav tako zelo pomembne za otroke, da bi se pri nas počutili čim bolje. Zato so pisane pižame, ki nam jih je podarila farmacevtska družba Lek, zelo dragoceno darilo za našo kliniko,” je ob današnjem dogodku povedal prof. dr. Ciril Kržišnik, strokovni direktor Pediatrične klinike.

“Letošnjo dobrodelno akcijo smo začeli v Splošni bolnišnici Murska Sobota sredi marca in jo z današnjim dnem zaključujemo, saj so pižame zdaj prejeli že vsi otroški oddelki splošnih bolnišnic. Skupno smo podarili 2.000 pižam v vrednosti 45.000 evrov. Veseli nas, da od povsod dobivamo zelo dobre odzive in pohvale, ki potrjujejo, da je dobrodelna akcija dosegla svoj namen in da so pisane barve resnično razvedrile otroke in jim dale energijo, ki jo potrebujejo med zdravljenjem in okrevanjem,” je povedala Katja Razinger, vodja Marketinga in prodaje Slovenija v Leku.


V Leku že vrsto let pripravljajo letne dobrodelne akcije, s katerimi želijo pomagati otrokom, ki morajo zaradi bolezni obiskati zdravnika ali ostati v bolnišnici, ter tistim otrokom, ki zaradi različnih razlogov bivajo v varstvenih ustanovah. Letos so skupaj z bolnišnicami razvili idejo, da jim podarijo otroške pižame živahnih barv s simpatičnimi živalskimi vzorci.

Lekove letne dobrodelne akcije so že tradicionalne

Lek je pred osmimi leti začel z obdarovanjem otrok v prednovoletnem času, zadnja leta pa so se akcije raztegnile tudi v novo leto. Leta 2000 so obdarili prek 1.100 otrok iz 14 zdravstvenih ali varstvenih ustanov ter jim ob tem z lutkovno predstavo Palčica zaželeli vse lepo v prihajajočem letu. Leta 2001 so izvedli podobno akcijo kot leto poprej. Leta 2003 so otroke po slovenskih zdravstvenih in varstvenih ustanovah razveselili z norčijami klovnese – Rdečih noskov, ustanovam pa podarili sredstva za nakup opreme. Leta 2004 so številnim osnovnim in srednjim šolam, zdravstvenim ustanovam in organizacijam, ki prispevajo k izboljšanju kakovosti življenja otrok, ter lokalnim združenjem po Sloveniji podarili več kot 1000 osebnih računalnikov. Leta 2005 so otrokom v slovenskih bolnišnicah namenili ustvarjalne delavnice, jim podarili celoletno naročnino na revijo Petka za leto 2006 ter pomagali opremiti otroške kotičke. Akcija je bila zelo dobro sprejeta, zato je Lek tudi 2007 vsem slovenskim bolnišnicam podaril celoletno naročnino na revijo Petka ter tako omogočil, da je vsak hospitaliziran otrok lahko dobil svoj izvod. Leta 2007 so letno dobrodelno akcijo namenili vsem javnim zdravstvenim domovom po Sloveniji. Pediatrom in pediatričnim oddelkom za predšolske otroke so poslali posebne darilne pakete, s pomočjo katerih so lahko popestrili svoje čakalnice in ambulante ter otrokom pred ali po pregledu podarili majhne pozornosti. Z dobrodelno akcijo so zajeli skupaj skoraj 100 zdravstvenih domov in njihovih enot po vsej Sloveniji.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden od stebrov vodilne globalne generične družbe Sandoz. Deluje kot globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, kot globalni proizvodni center za učinkovine in zdravila, kot kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kot kompetenčni center Sandoza na področju razvoja in proizvodnje biofarmacevtskih izdelkov in kot center oskrbe za trge SVE, JVE in SND, prodaje Slovenije ter prodajnih storitev za globalne Sandozove trge. Lekovo poslovanje sledi viziji in strategiji Sandoza postati vodilni svetovni generični proizvajalec. V Leku je več kot 3.000 zaposlenih. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih zdravil, ki ponuja široko paleto kakovostnih, cenovno dostopnih zdravil, ki niso več zaščitena s patenti. Sandoz ima v svojem portfelju več kot 950 učinkovin in prodaja svoja zdravila v več kot 130 državah. Med njegove ključne skupine zdravil sodijo antibiotiki, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja ter zdravila za prebavila, srce in ožilje in različne hormonske terapije. Poleg teh zdravil, Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke učinkovine ter zdravila za zdravljenje vnetij. Poleg močne organske rasti v zadnjih letih je Sandoz izvršil tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija) and EonLabs (ZDA). V letu 2007 je imel Sandoz okoli 23.000 zaposlenih po vsem svetu in je dosegel prodajo v višini 7.2 milijarde ameriških dolarjev.

Novartis AG ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Usmerjen je samo na področja rasti pri varovanju zdravja in za čim boljše izpolnjevanje potreb ponuja zelo raznoliko paleto zdravil: inovativna zdravila, cenovno ugodna generična zdravila, preventivna cepiva in diagnostična sredstva in izdelke za zdravje potrošnikov. Novartis je edina družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2007 so družbe v skupini Novartis (brez upoštevanja odprodaj v letu 2007) dosegle čisti prihodek od prodaje v višini 38,1 milijarde ameriških dolarjev in čisti dobiček 6,5 milijard ameriških dolarjev. Približno 6,4 milijarde ameriških dolarjev je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis ima sedež v Baslu v Švici, v njenih članicah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, pa je zaposlenih približno 98,200 ljudi. Za dodatne informacije obiščite spletno stran http://www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se, prosim, obrnite na:

Katarino Klemenc Dinjaški

Korporativno komuniciranje

Lek farmacevtska družba d. d.

telefon: 01 580 22 43

telefaks: 01 580 24 32

komuniciranje.lek@sandoz.com