Lek, član skupine Sandoz, letošnjo letno dobrodelno akcijo namenja vsem otroškim oddelkom splošnih bolnišnic v Sloveniji – Akcijo so začeli na otroškem oddelku Splošne bolnišnice Murska Sobota

Pisane pižame za otroke v bolnišnicah

18. 3. 2008

Danes je farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz, na otroškem oddelku Splošne bolnišnice Murska Sobota začela tradicionalno Lekovo letno dobrodelno akcijo, v sklopu katere bo vsem otroškim oddelkom splošnih bolnišnic v Sloveniji podarila pižame. Z akcijo želijo pomagati bolnišnicam, ki bodo lahko na ta način sredstva, ki jih vsako leto namenijo nakupu pižam, namenile za nakup druge nujne opreme ali izboljšanje delovnih pogojev. V akcijo je vključenih 11 otroških oddelkov splošnih bolnišnic, Pediatrična klinika Ljubljana in Klinični oddelek za otroško kirurgijo v Kliničnem centru Ljubljana.

V sklopu priprav na dobrodelno akcijo so v Leku poklicali predstojnike otroških oddelkov in jim predstavili predlog. Ker je bila ideja v vseh slovenskih bolnišnicah sprejeta z navdušenjem, so po posameznih bolnišnicah zbrali informacije o želenem številu pižam in se lotili dela. V marcu in aprilu bodo tako vse bolnišnice, ki so vključene v akcijo, prejele pakete pižam za različne starosti otrok, od najmlajših do 18. leta starosti. “V Leku že vrsto let pripravljamo letne dobrodelne akcije, s katerimi želimo pomagati otrokom, ki morajo zaradi bolezni obiskati zdravnika ali ostati v bolnišnici, ter tistim otrokom, ki zaradi različnih razlogov bivajo v varstvenih ustanovah. Letos smo skupaj z bolnišnicami razvili idejo, da jim podarimo otroške pižame živahnih barv s simpatičnimi živalskimi vzorci, saj menimo, da bodo pisane barve razvedrile otroke in jim dale energijo, ki jo potrebujejo med zdravljenjem in okrevanjem,” dodaja Katja Razinger, vodja Marketinga in prodaje Slovenija v Leku.

“Veseli smo, da so v Leku začeli letošnjo dobrodelno akcijo za slovenske bolnišnice prav pri nas. Pižame so odlično darilo za našo bolnišnico. Pisane barve bodo zagotovo razveselile naše otroke in jim nekoliko razvedrile dneve, ki jih preživijo pri nas. Za bolnišnico pa pomenijo pomembno stroškovno razbremenitev. Na otroškem oddelku letno zdravimo približno 2.000 otrok iz celotne regije, zato namenjamo nakupu pižam kar nekaj sredstev,” je povedal predstojnik otroškega oddelka murskosoboške bolnišnice Vojko Berce, dr. med..

Lekove letne dobrodelne akcije so že tradicionalne

Lek je pred osmimi leti začel z obdarovanjem otrok v prednovoletnem času, zadnja leta pa so se akcije raztegnile tudi v novo leto. Leta 2000 so obdarili prek 1.100 otrok iz 14 zdravstvenih ali varstvenih ustanov ter jim ob tem z lutkovno predstavo Palčica zaželeli vse lepo v prihajajočem letu. Leta 2001 so izvedli podobno akcijo kot leto poprej. Leta 2003 so otroke po slovenskih zdravstvenih in varstvenih ustanovah razveselili z norčijami klovnese – Rdečih noskov, ustanovam pa podarili sredstva za nakup opreme. Leta 2004 so številnim osnovnim in srednjim šolam, zdravstvenim ustanovam in organizacijam, ki prispevajo k izboljšanju kakovosti življenja otrok, ter lokalnim združenjem po Sloveniji podarili več kot 1000 osebnih računalnikov. Leta 2005 so otrokom v slovenskih bolnišnicah namenili ustvarjalne delavnice, jim podarili celoletno naročnino na revijo Petka za leto 2006 ter pomagali opremiti otroške kotičke. Akcija je bila zelo dobro sprejeta, zato je Lek tudi 2007 vsem slovenskim bolnišnicam podaril celoletno naročnino na revijo Petka ter tako omogočil, da je vsak hospitaliziran otrok lahko dobil svoj izvod. Leta 2007 so letno dobrodelno akcijo namenili vsem javnim zdravstvenim domovom po Sloveniji. Pediatrom in pediatričnim oddelkom za predšolske otroke so poslali posebne darilne pakete, s pomočjo katerih so lahko popestrili svoje čakalnice in ambulante ter otrokom pred ali po pregledu podarili majhne pozornosti. Z dobrodelno akcijo so zajeli skupaj skoraj 100 zdravstvenih domov in njihovih enot po vsej Sloveniji.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden od stebrov vodilne globalne generične družbe Sandoz. Deluje kot globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, kot globalni proizvodni center za učinkovine in zdravila, kot kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kot kompetenčni center Sandoza na področju razvoja in proizvodnje biofarmacevtskih izdelkov in kot center oskrbe za trge SVE, JVE in SND, prodaje Slovenije ter prodajnih storitev za globalne Sandozove trge. Lek podpira delovanje Sandoza na njegovi poti postati prva generična farmacevtska družba na svetu. Lekovo srednje- in dolgoročno poslovanje sledi viziji in strategiji Sandoza postati vodilni svetovni generični proizvajalec. V Leku je več kot 3.000 zaposlenih. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih zdravil, ki ponuja široko paleto kakovostnih, cenovno dostopnih zdravil, ki niso več zaščitena s patenti. Sandoz ima v svojem portfelju več kot 950 učinkovin in prodaja svoja zdravila v več kot 130 državah. Med njegove ključne skupine zdravil sodijo antibiotiki, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja ter zdravila za prebavila, srce in ožilje in različne hormonske terapije. Poleg teh zdravil, Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke učinkovine ter zdravila za zdravljenje vnetij. Poleg močne organske rasti v zadnjih letih je Sandoz izvršil tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija) and EonLabs (ZDA). V letu 2007 je imel Sandoz okoli 23.000 zaposlenih po vsem svetu in je dosegel prodajo v višini 7.2 milijarde ameriških dolarjev.

Novartis AG ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Usmerjen je samo na področja rasti pri varovanju zdravja in za čim boljše izpolnjevanje potreb ponuja zelo raznoliko paleto zdravil: inovativna zdravila, cenovno ugodna generična zdravila, preventivna cepiva in diagnostična sredstva in izdelke za zdravje potrošnikov. Novartis je edina družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2007 so družbe v skupini Novartis (brez upoštevanja odprodaj v letu 2007) dosegle čisti prihodek od prodaje v višini 38,1 milijarde ameriških dolarjev in čisti dobiček 6,5 milijard ameriških dolarjev. Približno 6,4 milijarde ameriških dolarjev je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis ima sedež v Baslu v Švici, v njenih članicah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, pa je zaposlenih približno 98,200 ljudi. Za dodatne informacije obiščite spletno stran http://www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se, prosim, obrnite na:

Katarino Klemenc Dinjaški

Korporativno komuniciranje

Lek farmacevtska družba d. d.

telefon: 01 580 22 43

telefaks: 01 580 24 32

komuniciranje.lek@sandoz.com