Gradnjo novega eksperimenta je podprla farmacevtska družba Lek

Ste danes že jedli špinačo? – Novi eksperiment v Hiši eksperimentov

18. 1. 2008

Danes je ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar s predsednikom uprave Leka Vojmirjem Urlepom odprla novi, že 47. eksperiment v Hiši eksperimentov. Obiskovalci bodo lahko z eksperimentom, poimenovanim Ste danes že jedli špinačo?, preizkušali svojo moč. “V Hiši eksperimentov smo s podporo farmacevtske družbe Lek izdelali dva identična eksperimenta – drugi bo stal v Leku in priča o značaju družbe, ki uspešno vlaga v razvoj,” je povedal dr. Miha Kos, direktor Hiše eksperimentov.

Eksperiment Ste danes že jedli špinačo? meri navor oziroma količino, ki je sestavljena iz zmnožka sile in dolžine roke od komolca do pesti. Oseba sede za mizo in z eno roko prime ročaj na robu mize, z drugo pa ročico na drogu. Nato čim močneje potisne ročico in na zaslonu se izpišeta vrednosti izmerjene sile in navora, ki ju je oseba dosegla med potiskanjem. Ker so za vsak gib roke odgovorne določene mišice, lahko velikost navora povežemo z močjo mišic.

Eksperiment so ustvarili sodelavci Hiše eksperimentov: Dušan Mencej, Oliver Mumalo, Matjaž Ivančič, Luka Vidic, Vojko Strojnik, Božo Kos, Gorazd Planinšič in Miha Kos.

Gradnjo novega eksperimenta je podprla farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz. Na odprtju je predsednik uprave Leka Vojmir Urlep povedal: “Znanje in razvoj novega znanja, raziskovanje in preizkušanje – vse to so stvari, ki so neločljivo povezane z delom farmacevtske družbe Lek. Zato z velikim veseljem sodelujemo pri projektih, ki podpirajo promocijo znanja in znanosti v družbi ter spodbujajo razmišljanje in odkrivajo odgovore na različna vprašanja, s katerimi se srečujemo tudi v vsakdanjem življenju. Predvsem nas pritegnejo projekti, ki k raziskovanju in iskanju novega znanja zanimivo spodbujajo mlade. Zato smo se odločili, da podpremo razvoj novega eksperimenta v Hiši eksperimentov, in upamo, da bo navdušil čim več obiskovalcev.”

Hišo eksperimentov je od ustanovitve, 4. maja 2004, obiskalo že 183.000 radovednežev, izvedli so 2.600 hišnih dogodivščin in ustvarili 47 eksperimentov. Pri tem pa imajo zelo pomembno vlogo podporniki Hiše eksperimentov. “V Hiši eksperimentov se s sponzoriranjem eksperimentov predstavljajo podjetja, ki se zavedajo pomembnosti vlaganja v izobraževanje ter navduševanje ljudi za znanost in odkritja. Zavedajo se tudi, da je za inventivno znanje potrebno interaktivno in s prakso obogateno izobraževanje. Brez velikih podpornikov, kakršni so še Mesto Ljubljana, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, Telekom in drugi, bi bilo delo centra nemogoče,” razlaga dr. Miha Kos.

Dodatne informacije:
dr. Miha Kos, direktor Hiše eksperimentov
miha.kos@h-e.si
01/300 68 82

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden od stebrov vodilne globalne generične družbe Sandoz. Deluje kot globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, kot globalni proizvodni center za učinkovine in zdravila, kot kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kot kompetenčni center Sandoza na področju razvoja in proizvodnje biofarmacevtskih izdelkov in kot center oskrbe za trge SVE, JVE in SND, prodaje Slovenije ter prodajnih storitev za globalne Sandozove trge. Lek podpira delovanje Sandoza na njegovi poti postati prva generična farmacevtska družba na svetu. Lekovo srednje- in dolgoročno poslovanje sledi viziji in strategiji Sandoza postati vodilni svetovni generični proizvajalec. V Leku je več kot 3.000 zaposlenih. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Novartis AG ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Usmerjen je samo na področja rasti pri varovanju zdravja in za čim boljše izpolnjevanje potreb ponuja zelo raznoliko paleto zdravil: inovativna zdravila, cenovno ugodna generična zdravila, preventivna cepiva in diagnostična sredstva in izdelke za zdravje potrošnikov. Novartis je edina družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2007 so družbe v skupini Novartis (brez upoštevanja odprodaj v letu 2007) dosegle čisti prihodek od prodaje v višini 38,1 milijarde ameriških dolarjev in čisti dobiček 6,5 milijard ameriških dolarjev. Približno 6,4 milijarde ameriških dolarjev je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis ima sedež v Baslu v Švici, v njenih članicah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, pa je zaposlenih približno 98,200 ljudi. Za dodatne informacije obiščite spletno stran http://www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se, prosim, obrnite na:

Katarino Klemenc Dinjaški

Korporativno komuniciranje

Lek farmacevtska družba d. d.

telefon: 01 580 22 43

telefaks: 01 580 24 32

komuniciranje.lek@sandoz.com