Olajšanje za tiste, ki jih pesti seneni nahod

29. 3. 1999

Farmacevtska družba Lek je 29. marca predstavila novo zdravilo iz Lekove domače lekarne – Flonidan S (loratadin). Namenjeno je tistim, ki imajo seneni nahod in druge lažje alergijske bolezni; to je prvo tovrstno zdravilo, ki ga je v Sloveniji mogoče kupiti brez zdravniškega recepta.

Slovenski zdravniki in zdravnice Flonidan predpisujejo že od leta 1995, sedaj pa lahko vsak dobro poučen alergik zdravilo izbere tudi sam. Na slovenskem trgu je zdravilo novost predvsem zato, ker ga je mogoče v lekarnah kupiti brez zdravniškega recepta.

Pri alergijski reakciji se sproščajo različne snovi, ena najpomembnejših je histamin. Flonidan S je antihistaminik. Vsebuje učinkovino loratadin, ki zavre delovanje histamina. Za alergike to pomeni hitro olašanje težav pri alergijski reakciji. Zdravilo ne povzroča zaspanosti in ne slabi psihomotoričnih sposobnosti.

Učinkovina loratadin je zaradi varnosti že na osmih razvitih trgih (Avstrija, Belgija, Danska, Finska, Nemčija, Švedska, Švica, Velika Britanija) uvrščena med zdravila, ki jih bolniki lahko dobijo brez recepta.

Na svetovnem farmacevtskem trgu je opazno izredno hitro večanje porabe zdravil za zdravljenje alergijskih bolezni, ki je posledica hitrega naraščanja teh obolenj. Natančnih svetovnih epidemioloških podatkov o razširjenosti alergijskih bolezni sicer ni, vendar se ocenjuje, da ima alergijo 20-24 % svetovnega prebivalstva. V Evropi pestijo alergijske bolezni 35 %, seneni nahod pa 10-20 % prebivalstva. V letu 1997 je bila poraba zdravil za zdravljenje alergij za 25 % večja kot leto poprej, podobno je bilo tudi lani.

Med najpomembnejšimi ukrepi, s katerimi skušajo države reševati težave pri financiranju zdravstvenega varstva, je spodbujanje samozdravljenja s pomočjo pripravkov za samozdravljenje, med katerimi so posebej pomembna tovrstna zdravila.

V Leku sledijo svetovnim usmeritvam v samozdravljenju, zato so pripravili novo zdravilo Flonidan S. Varno, kakovostno in učinkovito zdravilo bo prispevalo k boljši kakovosti življenja tistih, ki imajo težave s senenim nahodom in drugimi lažjimi alergijskimi boleznimi.