Lek, član skupine Sandoz, letošnjo novoletno dobrodelno akcijo namenil otrokom v slovenskih bolnišnicah

Lek zaključil novoletno dobrodelno akcijo z obiskom otrok

23. 1. 2006

Danes se je na ljubljanski Pediatrični kliniki z ustvarjalno delavnico in obiskom veslača Luke Špika zaključila novoletna akcija farmacevtske družbe Lek, člana skupine Sandoz, ki so jo namenili otrokom v vseh slovenskih bolnišnicah. V vsaki bolnišnici so organizirali ustvarjalno delavnico za otroke, jim podarili celoletno naročnino na revijo Petka ter pomagali opremiti otroške kotičke. Z akcijo Lek nadaljuje svojo družbeno odgovorno vlogo in prispeva k lepšim trenutkom danes in jutri.

Lek se je tudi tokrat tako kot v preteklih letih odločil, da s tradicionalno novoletno dobrodelno akcijo zajame vso Slovenijo. Letos je sredstva namenil otroškim oddelkom bolnišnic. Novoletne dobrodelne prireditve so tako v decembru in januarju potekale v bolnišnicah po vsej Sloveniji. Obiskali so otroke v bolnišnicah v Mariboru, Šempetru pri Novi Gorici, Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Izoli, Trbovljah, Brežicah, Celju, Novem mestu ter na Jesenicah in Ptuju, danes pa so zaključili akcijo z obiskom otrok na Pediatrični kliniki v Ljubljani. Pri snovanju jih je vodila želja popestriti čas otrok v bolnišnicah ter jih spodbuditi k ustvarjalnosti. Lek je tako obiskoval otroke v omenjenih bolnišnicah, zanje organiziral ustvarjalne delavnice in jim pripeljal tudi posebnega gosta, veslača Luko Špika. Poleg tega je Lek vsem bolnišnicam podaril celoletno naročnino na revijo Petka in tako omogočil, da bo vsak hospitaliziran otrok v letu 2006 lahko dobil svojo revijo, ki je zasnovana tako, da v otroku z različnimi nalogami vzbudi radovednost, veselje pri reševanju nalog, branju, pisanju, slikanju in logičnem razmišljanju.

“Odločili smo se, da letošnjo novoletno akcijo namenimo otrokom, ki so zaradi bolezni in bivanja v bolnišnici odtrgani od svojih najbližjih. Želimo, da bi ta čas čim lažje preživeli, zato iskreno upamo, da jim bomo z ustvarjalnimi delavnicami in revijami Petka uspeli preusmeriti misli na lepše trenutke v življenju,” je ob obisku otrok na Pediatrični kliniki povedal Aleš Süssinger, direktor Prodaje in marketinga Slovenije v Leku.

V sklopu novoletne akcije je Lek obdaril tudi otroške kotičke bolnišnic, in sicer s tistim, kar zdravstvene ustanove najbolj potrebujejo, da bi lahko dolgoročno prispevali k prijetnejšemu preživljanju časa hospitaliziranih otrok. Da bi bila ta darila čim bolj ustrezna, jih izbirajo vodstva posameznih otroških bolnišnic oziroma otroških oddelkov sama. Navadno so otroške kotičke obogatili z novim radijem, televizijskim sprejemnikom ter video in DVD predvajalnikom, pa tudi z igračami in knjigami.

Farmacevtska družba Lek v Sloveniji že 60 let skrbi za izboljševanje in ohranjanje zdravja ter kakovosti življenja. Na številnih področjih je vpeta v družbeno okolje, saj aktivno deluje na humanitarnem in zdravstvenem področju ter pomaga na športnem, kulturnem, izobraževalnem in znanstveno-raziskovalnem področju.

Letošnja novoletna dobrodelna akcija pomeni še en prispevek k Lekovemu udejanjanju družbeno odgovorne vloge kot dela svojega poslanstva. Ta Lekova vloga se ujema tudi z Novartisovo družbeno odgovornostjo, ki za tega globalno uspešnega farmacevta predstavlja enega od stebrov poslovanja.


  • Lek, član skupine Sandoz, je eden od stebrov vodilne globalne generične družbe Sandoz. Deluje kot globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, kot globalni proizvodni center za učinkovine in zdravila, kot kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kot kompetenčni center Sandoza na področju razvoja in proizvodnje biofarmacevtskih izdelkov in kot center oskrbe za trge SVE, JVE in SND, prodaje Slovenije ter prodajnih storitev za globalne Sandozove trge. Lek podpira delovanje Sandoza na njegovi poti postati prva generična farmacevtska družba na svetu. Lekovo srednje- in dolgoročno poslovanje sledi viziji in strategiji Sandoza postati vodilni svetovni generični proizvajalec. Lek d.d. zaposluje približno 2.850 ljudi in je v letu 2005 dosegel skupno prodajo v višini 656,5 milijonov USD. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih zdravil, ki ponuja široko paleto visoko kakovostnih, cenovno dostopnih zdravil, ki niso več zaščitena s patenti. Sandoz ima v svojem portfelju več kot 600 učinkovin v več kot 5000 oblikah po vsem svetu. Med njegove ključne skupine zdravil sodijo antibiotiki, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja ter zdravila za prebavila, srce in ožilje in različne hormonske terapije. Sandoz razvija, izdeluje in trži ta zdravila, pa tudi posamezne farmacevtske in biotehnološke učinkovine in antiinfektive. Poleg močne organske rasti v zadnjih letih pa je Sandoz izvršil tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija) in EonLabs (ZDA), in zdaj prodaja svoja zdravila v več kot 110 državah. V letu 2005 je imel Sandoz okoli 20.000 zaposlenih po vsem svetu in je dosegel prodajo v višini 4,7 milijarde ameriških dolarjev.

Novartis AG (NYSE: NVS) je vodilna družba na svetu, ki izdeluje zdravila za varovanje zdravja, zdravljenje bolezni in izboljšanje počutja. Naš cilj je iznajti, razviti in uspešno prodajati inovativna zdravila za zdravljenje bolnikov, lajšanje njihovega trpljenja in povečanje kakovosti njihovega življenja. Novartis je edina družba, ki ima vodilni položaj tako na področju patentiranih zdravil kot generikov. Ves čas krepimo svoj portfelj zdravil, ki temelji na strateških osnovah rasti na področju inovativnih zdravil, visoko kakovost in cenovno ugodnejše generike ter vodilne blagovne znamke zdravil brez recepta, ki se uporabljajo za samozdravljenje. V letu 2005 so družbe v okviru te skupine dosegle neto prodajo v višini 32,2 milijarde USD in neto dobiček v višini 6,1 milijarde USD. Približno 4,8 milijard USD je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis ima sedež v Baslu v Švici, v njenih članicah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, pa je zaposlenih približno 91.000 ljudi. Za dodatne informacije obiščite našo spletno stran: http://www.novartis.com.

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, ki smo jih oblikovali na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

  • * *
    Za dodatne informacije se prosim obrnite na:
    Špela Jurak
    Korporativno komuniciranje
    Lek farmacevtska družba d.d.

Telefon: 01/580 22 43
Telefaks: 01/580 24 32
komuniciranje.lek@sandoz.com