Lek, član skupine Sandoz, letošnjo novoletno dobrodelno akcijo namenja otrokom v slovenskih bolnišnicah

Lek obiskal otroke v Splošni bolnišnici Maribor

12. 12. 2005

Danes se je na otroškem oddelku Splošne bolnišnice Maribor z ustvarjalnimi delavnicami in obiskom veslača Luke Špika začela novoletna dobrodelna akcija farmacevtske družbe Lek, člana skupine Sandoz, ki je namenjena otrokom v vseh slovenskih bolnišnicah. V vsaki bolnišnici bodo organizirali ustvarjalno delavnico za otroke, jim podarili celoletno naročnino na revijo Petka ter pomagali opremiti otroške kotičke. S tem Lek nadaljuje svojo družbeno odgovorno vlogo in prispeva k lepšim trenutkom danes in jutri.

Lek se je tudi letos tako kot v preteklih letih odločil, da bodo novoletne dobrodelne prireditve potekale po vsej Sloveniji. Tokrat sredstva namenjajo otroškim bolnišnicam oziroma otroškim oddelkom bolnišnic v Mariboru, Ljubljani, Izoli, Brežicah, Celju, na Jesenicah, v Murski Soboti, Novem mestu, Slovenj Gradcu, Šempetru pri Novi Gorici, Trbovljah in na Ptuju. Pri snovanju jih je vodila želja popestriti čas otrok v bolnišnicah ter jih spodbuditi k ustvarjalnosti. Lek bo tako v decembru in januarju obiskal otroke v omenjenih bolnišnicah in zanje organiziral ustvarjalne delavnice, ki bodo potekale pod strokovnim vodstvom, otroci pa bodo v njih izdelovali okrasne predmete iz različnih materialov. Poleg tega bo Lek vsem bolnišnicam podaril celoletno naročnino na revijo Petka in tako omogočil, da bo vsak hospitaliziran otrok v letu 2006 lahko dobil svojo revijo, ki je zasnovana tako, da v otroku z različnimi nalogami vzbudi radovednost, veselje pri reševanju nalog, branju, pisanju, slikanju in logičnem razmišljanju.

“Odločili smo se, da letošnjo novoletno akcijo namenimo otrokom, ki so zaradi bolezni in bivanja v bolnišnici odtrgani od svojih najbližjih. Želimo, da bi ta čas čim lažje preživeli, zato iskreno upamo, da jim bomo z ustvarjalnimi delavnicami in revijami Petka uspeli preusmeriti misli na lepše trenutke v življenju,” je ob obisku otrok v mariborski bolnišnici povedal Aleš Süssinger, direktor Prodaje in marketinga Slovenije v Leku.

V sklopu novoletne akcije bo Lek obdaril tudi otroške kotičke bolnišnic, in sicer s tistim, kar zdravstvene ustanove najbolj potrebujejo, da bi lahko dolgoročno prispevali k prijetnejšemu preživljanju časa hospitaliziranih otrok. Da bi bila ta darila čim bolj ustrezna, jih izbirajo vodstva posameznih otroških bolnišnic oziroma otroških oddelkov sama. Na otroškem oddelku v Splošni bolnišnici Maribor bodo tako med drugim zamenjali star televizijski sprejemnik z novim.

Farmacevtska družba Lek v Sloveniji že 60 let skrbi za izboljševanje in ohranjanje zdravja ter kakovosti življenja. Na številnih področjih je vpeta v družbeno okolje, saj aktivno deluje na humanitarnem in zdravstvenem področju ter pomaga na športnem, kulturnem, izobraževalnem in znanstveno-raziskovalnem področju.

Letošnja novoletna dobrodelna akcija pomeni še en prispevek k Lekovemu udejanjanju družbeno odgovorne vloge kot dela svojega poslanstva. Ta Lekova vloga se ujema tudi z Novartisovo družbeno odgovornostjo, ki za tega globalno uspešnega farmacevta predstavlja enega od stebrov poslovanja.

***

Lek, član skupine Sandoz, je eden od stebrov vodilne globalne generične družbe Sandoz. Deluje kot globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, kot globalni proizvodni center za učinkovine in zdravila, kot kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kot kompetenčni center Sandoza na področju razvoja in proizvodnje biofarmacevtskih izdelkov in kot center oskrbe za trge SVE, JVE in SND, prodaje Slovenije ter prodajnih storitev za globalne Sandozove trge. Lek podpira delovanje Sandoza na njegovi poti postati prva generična farmacevtska družba na svetu. Lekovo srednje- in dolgoročno poslovanje sledi viziji in strategiji Sandoza postati vodilni svetovni generični proizvajalec. Lek d.d. zaposluje približno 3.037 ljudi v različnih regijah in je v letu 2004 dosegel skupno prodajo v višini 746,5 milijonov USD. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna svetovna generična farmacevtska družba. Sandoz razvija in trži širok nabor farmacevtskih učinkovin in končnih izdelkov, vključno z biofarmacevtskimi izdelki in učinkovinami ter antiinfektivi. Od junija 2005 in julija 2005 sta del Sandoza tudi nemška družba Hexal AG in ameriška družba EonLabs Inc. V letu 2004 je Sandoz dosegel 3 milijarde USD prodaje in imel 13.400 zaposlenih. V skupnem poslovanju s Hexalom in Eon Labsom bi v letu 2004 dosegel prodajo v višini 5,1 milijarde USD in zaposloval več kot 20.000 ljudi.

Družba Novartis AG (NYSE: NVS) je vodilna na svetu na področju proizvodnje zdravil in skrbi za zdravje potrošnikov. V letu 2004 je Skupina dosegla obseg prodaje kar 28,2 milijard USD, njen čisti dobiček pa je bil 5,6 milijard USD. Skupina je vložila približno 4,1 milijarde USD v raziskave in razvoj. Sedež skupine Novartis Group je v Baslu, Švica. Skupina ima približno 91.700 zaposlenih in posluje v več kot 140 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran družbe http://www.novartis.com.

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, ki smo jih oblikovali na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

  • * *
    Za dodatne informacije se prosim obrnite na:
    Špela Jurak
    Korporativno komuniciranje
    Lek farmacevtska družba d.d.

Telefon: 01/580 22 43
Telefaks: 01/580 24 32
komuniciranje.lek@sandoz.com