Flonidan S - novo Lekovo zdravilo brez recepta

10. 3. 1999

Od 10. 3. 1999 so v lekarnah na voljo brezreceptne tablete Flonidan S (loratadin). Slovenski zdravniki in zdravnice Flonidan predpisujejo, farmacevtke v lekarnah pa izdajajo, že od leta 1995. Odslej pa lahko vsak dobro poučen alergik to brezreceptno zdravilo izbere v lekarni tudi sam.

Najpogostejša alergija je seneni nahod (alergijsko vnetje oči in nosu zaradi alergije na cvetni prah). Vsak alergik že pozna sezono cvetenja “svoje" rastline. Z jemanjem Flonidana S je priporočljivo pričeti vsaj pet dni pred pričakovanim nastopom težav. S tem učinkoviteje preprečimo oz. ublažimo alergijsko reakcijo.

Flonidan (loratadin) je antihistaminik, to je zdravilo, ki zavre delovanje histamina. Pri alergijski reakciji se sproščajo različne snovi (mediatorji), zaradi katerih se razvijejo simptomi alergijske bolezni. Med najpomembnejšimi mediatorji pri alergijski reakciji je prav histamin.

Najpomembnejše lastnosti Flonidana S so, da hitro olajša težave pri alergijski reakciji ( delovati začne že 20 minut po zaužitju), za kar zadostuje le 1 tableta na dan, hkrati pa zdravilo ne povzroča zaspanosti.