Nov obrat Bosnalijeka tudi z Lekovo pomočjo

7. 9. 1998

V ponedeljek, 7. septembra, je bil v farmacevtski družbi Bosnalijek v Sarajevu slovesno odprt obnovljen in delno ponovno zgrajen obrat za proizvodnjo trdnih zdravilnih oblik. Novi obrat je plod dolgoletnega in uspešnega sodelovanja med Lekom in Bosnalijekom. Slovesnosti se je, v okviru svojega delovnega obiska v BiH, udeležil tudi predsednik republike Milan Kučan, skupaj s predsednikom predsedstva BiH Alijem Izetbegovićem.

Poleg njiju bodo na slovesnosti tudi člani predsedstva BiH, predstavniki diplomatskega zbora, veleposlaniki in drugi visoki gostje. Med govorci na slovesnosti bo tudi predsednik Lekove uprave dr. Andro Ocvirk.

Dolgoletno sodelovanje med Lekom in Bosnalijekom, začelo se je leta 1986, je bilo dodatno potrjeno konec leta 1995, ko sta družbi podpisali pismo o nameri. Z njim sta potrdili tudi nadaljnje in poglobljeno sodelovanje, plod tega dogovora pa je tudi obnovljeni obrat za trdne zdravilne oblike. V okviru obnove starega in med vojno delno porušenega obrata so v Leku izdelali izvedbene projekte, sodelovali pri izbiri tehnološke in druge opreme in zagotovili sodelovanje svojih strokovnjakov.

Maja letos sta Lek in Bosnalijek podpisala dodatno pogodbo o montaži tehnološke opreme in tehnoloških instalacij, dela pa bodo končali oktobra.

V pismu o nameri sta Bosnalijek in Lek tudi zapisala, da se bodo, če bodo za to izpolnjeni ustrezni zakonski in poslovni pogoji, vložki Leka kapitalizirali kot lastniški delež v Bosnalijeku.