Poslovanje Leka v prvem polletju 2005

14. 7. 2005

Ljubljana – Lek, novi član skupine Sandoz, generičnega dela Novartisa, je v prvem polletju letošnjega leta ustvaril 352,1 mio USD prodaje, kar je 8 % več kot v enakem obdobju lani.

Med prodajnimi področji je znašala prodaja v Zahodno Evropo, ZDA in prekomorske države 29,6 % celotne prodaje, v države Srednje in Vzhodne Evrope, vključno z državami SND 58,5 %, in na domačem slovenskem trgu 11,9 %. S tem je Lek dosegel zelo uravnoteženo strukturo prodajnih trgov, kar nam omogoča optimalno izrabiti potencial izdelkov, ki so namenjeni globalnemu trženju. ZDA še naprej ostajajo vodilni Lekov trg.

Če pogledamo regionalno strukturo trgov glede na delež prodaje v države razširjene Evropske zveze, ta znaša 37,1 % celotne prodaje.

Lek ustvari največ svoje prodaje s farmacevtskimi izdelki (zdravila na recept in zdravila za samozdravljenje), in sicer kar 92,2 %, drugi programi znotraj Leka pa predstavljajo 7,8 % celotne Lekove prodaje.

Lek je v prvem polletju letošnjega leta namenil za vlaganja 6,663 mrd SIT, in sicer predvsem v izboljšavo oz. izgradnjo proizvodnih kapacitet za najbolj zahtevne farmacevtske izdelke.

Na trgih Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in Skupnosti neodvisnih držav je bila v prvem polletju letošnjega leta ustvarjena prodaja 247,6 mio USD, kar predstavlja 13-odstotno rast v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Lek je na tradicionalnih trgih, Poljska, Ruska federacija in Slovenija, med vodilnimi ponudniki generičnih zdravil. Najbolj izrazita rast je bila dosežena na trgu Ruske federacije in na Poljskem.

Nadzorni svet Leka, novega člana skupine Sandoz, je na svoji zadnji seji, 6. julija 2005, imenoval novo članico uprave Ksenijo Butenko Černe, ki se je pridružila dosedanji tričlanski upravi. Z imenovanjem za članico uprave bo prevzela odgovornost za upravljanje in zagotavljanje pravno skladnega delovanja Leka kot družbeno odgovornega podjetja.

***

Lek, novi član skupine Sandoz, je mednarodna farmacevtska družba, ki deluje kot poslovni center za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in Skupnosti neodvisnih držav, izdelke pa uspešno trži tudi na trgih Združenih držav Amerike, Evropske unije in drugje po svetu. Lek svojo vrednost ustvarja z razvojem, proizvodnjo in prodajo farmacevtskih izdelkov, farmacevtskih učinkovin in z biofarmacevtskimi izdelki. Lek zaposluje približno 4.186 ljudi v različnih regijah in je v letu 2004 dosegel skupno prodajo v višini 746,5 milijonov USD. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si

Sandoz, generični del Novartisa, je vodilni globalni ponudnik visoko kakovostnih generičnih farmacevtskih izdelkov. Farmacevtska družba s sedežem na Dunaju v Avstriji poleg tega upravlja tudi dve strateško pomembni poslovni enoti – industrijske izdelke in biofarmacevtiko. V letu 2004 je Sandoz dosegel 3,045 milijard USD prodaje, ima 13.400 zaposlenih in deluje v več kot 120 državah po vsem svetu.

Družba Novartis AG (NYSE: NVS) je vodilna na svetu na področju proizvodnje zdravil in skrbi za zdravje potrošnikov. V letu 2004 je Skupina dosegla obseg prodaje kar 28,2 milijard USD, njen čisti dobiček pa je bil 5,8 milijard USD. Skupina je vložila približno 4,2 milijarde USD v raziskave in razvoj. Sedež skupine Novartis Group je v Baslu, Švica. Skupina ima približno 83.700 zaposlenih in posluje v več kot 140 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran družbe http://www.novartis.com.

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, ki smo jih oblikovali na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

***

Za dodatne informacije se prosim obrnite na:

Špela Jurak
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d.d.

Telefon: 01/580 22 43
Telefaks: 01/580 24 32
komuniciranje.lek@sandoz.com