Zlato priznanje Lekovim inovatorjem

16. 6. 2005

Gospodarska zbornica Slovenije, Območna zbornica Ljubljana, je včeraj farmacevtski družbi Lek, novemu članu skupine Sandoz in avtorjem Bojanu Koflerju, Barbari Rebič, Juditi Širca, dr. Petru Venturiniju, Nataši Hafner Milač ter dr. Antonu Čoparju, podelila zlato priznanje z listino za inovacijo “Razvoj originalnega tehnološkega postopka za izdelavo pelet”.

Predmet inovacije je tehnologija izdelave pelet, to je farmacevtske oblike, ki je doslej ni proizvajal nihče v Sloveniji. Gre za zelo zahtevno tehnologijo s kombinacijo uporabe učinkovine omeprazol, ki je izjemno občutljiva na vlago in kisli medij.

Omeprazol je prvo lansirno generično zdravilo, proizvedeno v obliki pelet s kontroliranim sproščanjem, ki se uporablja pri zdravljenju želodčnih težav, zlasti razjed dvanajsternika in želodca.

Lekovi inovatorji so razvili tehnologijo, ki omogoča varen prehod kislinsko občutljive učinkovine omeprazol skozi želodec in omogoča njeno hitro sproščanje v tankem črevesju.

Nova tehnološka rešitev je omogočila Leku izdelavo nove oblike zdravil, ki jo proizvaja v novem, namensko zgrajenem obratu, prvem te vrste v Sloveniji. Tehnološki proces je v celoti ekološko varen in ne dopušča možnosti za emisije topil v okolje.

Lek v okviru Sandoza predstavlja razvojni center za zdravila (farmacevtske formulacije), farmacevtske učinkovine in zdravila s področja biofarmacevtike. Obseg vlaganj Lek d.d. v razvojno-raziskovalne aktivnosti je dosegel 13 milijard SIT, kar predstavlja 10,2 % prodajne vrednosti in je več od primerljivih generičnih družb v regiji.

S širokim znanjem celotne farmacevtske tehnologije obvladujemo razvoj številnih farmacevtskih oblik. Bogata paleta tehnologij, izkušenj in znanje nam omogočajo konkurenčnost izdelkov na velikem svetovnem trgu zdravil. Razvijamo generična zdravila, na osnovi številnih idej in originalnih rešitev pa tudi inovativne tehnologije za dostavljanje že znanih in novih zdravilnih učinkovin. Poleg intenzivnega vlaganja v razvoj farmacevtskih tehnologij pa vlagamo tudi v razvoj učinkovin in biofarmacevtikov. Tudi na teh področjih je delo povezano z visokimi stopnjami inovativnosti ter uvajanjem popolnoma novih tehnologij tako v Lek kot tudi v slovenski prostor. Skupne cilje dosegamo v multidisciplinarnih timih, ki jih sestavljajo vrhunski strokovnjaki bioloških, biokemičnih, farmacevtskih in kemijskih znanosti.

Dr. Brina Ornik, direktorica Razvoja in raziskav v Leku in vodja projekta Omeprazol je ob podelitvi nagrade Lekovim inovatorjem povedala: “Inovativnost na področju farmacevtske tehnologije in povezanih področij je temelj za izdelavo do bolnika prijaznega zdravila. Inovativne rešitve so nujnost tudi zato, ker želimo generično zdravilo ponuditi bolniku takoj po poteku osnovne patentne zaščite in tako nadomestiti drago inovatorjevo verzijo, ob izrazitem spoštovanju vseh pravic intelektualne lastnine. Že v letu 2003 se je Lekov razvojni center uveljavil kot eden pomembnih razvojnih centrov v skupini Sandoz za razvoj globalnih proizvodov. Število Lekovih razvojnih projektov se je v dobrih dveh letih integracije podvojilo, kar tudi kaže na to, da je strokovnost Lekovih sodelavcev v Sandozu prepoznana.”

***

Lek, novi član skupine Sandoz, je mednarodna farmacevtska družba, ki deluje kot poslovni center za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in Skupnosti neodvisnih držav, izdelke pa uspešno trži tudi na trgih Združenih držav Amerike, Evropske unije in drugje po svetu. Lek svojo vrednost ustvarja z razvojem, proizvodnjo in prodajo farmacevtskih izdelkov, farmacevtskih učinkovin in z biofarmacevtskimi izdelki. Lek zaposluje približno 4.186 ljudi v različnih regijah in je v letu 2004 dosegel skupno prodajo v višini 746,5 milijonov USD. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si

Sandoz, generični del Novartisa, je vodilni globalni ponudnik visoko kakovostnih generičnih farmacevtskih izdelkov. Farmacevtska družba s sedežem na Dunaju v Avstriji poleg tega upravlja tudi dve strateško pomembni poslovni enoti – industrijske izdelke in biofarmacevtiko. V letu 2004 je Sandoz dosegel 3,045 milijard USD prodaje, ima 13.400 zaposlenih in deluje v več kot 120 državah po vsem svetu.

Družba Novartis AG (NYSE: NVS) je vodilna na svetu na področju proizvodnje zdravil in skrbi za zdravje potrošnikov. V letu 2004 je Skupina dosegla obseg prodaje kar 28,2 milijard USD, njen čisti dobiček pa je bil 5,8 milijard USD. Skupina je vložila približno 4,2 milijarde USD v raziskave in razvoj. Sedež skupine Novartis Group je v Baslu, Švica. Skupina ima približno 81.400 zaposlenih in posluje v več kot 140 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran družbe http://www.novartis.com.

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, ki smo jih oblikovali na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

********

Za dodatne informacije se prosim obrnite na:
Špelo Jurak
Korporativno komuniciranje, Lek farmacevtska družba d.d.

Telefon: 01/580 22 43
Telefaks: 01/580 24 32
komuniciranje.lek@sandoz.com