Vseslovenska preventivna akcija dokazano izboljšuje oralno zdravje otrok

Za čiste zobe ob zdravi prehrani

31. 5. 2005

Ljubljana, 31. maj 2005 – Najboljši med skoraj 700 osnovnošolskimi razredi in skoraj 50 skupinami iz vrtcev po vsej Sloveniji bodo tudi ob letošnjem zaključku šolskega leta nagrajeni za stalno skrb za čiste in zdrave zobe. Na regionalnih zabavnih prireditvah bodo otroci, ki so vse leto ob stalnih kontrolah zobozdravstvenih delavcev skrbeli za ustrezno zobno higieno, prejeli simbolične nagrade, najbolje uvrščene skupine na državni ravni pa bo Lek Kozmetika k nadaljnji skrbi za zdravje zob spodbudil z velikim izletom. Akcija Za čiste zobe ob zdravi prehrani, ki jo v sodelovanju z generalnim pokroviteljem Lekom, novim članom skupine Sandoz, in sedaj z Lekom Kozmetiko prireja Stomatološka sekcija Slovenskega zdravniškega društva, je v dobrih dveh desetletjih dosegla mednarodno zavidljive rezultate pri oralnem zdravju otrok.

Idejna vodja, prim. mag. Tatjana Leskošek Denišlič, predstavnica zobozdravstvenih delavcev, ki v okviru preventivne akcije trikrat mesečno preverjajo čistost zob pri naključno izbranih otrocih v sodelujočih razredih in skupinah, je ob današnji napovedi zaključka letošnje akcije poudarila, da se je v zadnjih dveh desetletjih odstotek dvanajstletnikov brez kariesa v Sloveniji povzpel na kar 40 odstotkov. Število prizadetih zob se je od več kot 6 znižalo na 1,8, kar uvršča Slovenijo med najboljše države v Evropi. Slovenski stomatologi se strinjajo, da je k takšnemu izboljšanju bistveno prispevalo tudi tekmovanje, v katerem sodeluje že več kot 90 odstotkov vseh osnovnih šol v državi in iz leta v leto tudi več vrtcev.

Preverjanje čistosti zob poteka v sodelujočih razredih in skupinah vse leto. Pregledi zob pri naključno izbranih otrocih iz razreda oz. skupine niso vnaprej napovedani. Otroci svojemu razredu oz. skupini z ustno higieno priborijo nagradne točke ali zabavne oznake, ki označujejo, da so zobje dobro, še dobro ali manj dobro umiti. Znaki se vpisujejo v slikovite preglednice, ki so na vidnem mestu. Ob akciji so k sodelovanju povabljeni tudi starši, ki naj bi otrokom pri negi zob pomagali do devetega leta starosti. Ob koncu šolskega leta so otroci nagrajeni na prireditvah, kjer jih zabavajo glasbeniki in glasbene skupine, čarodeji in drugi nastopajoči.

Cvetana Rijavec, direktorica Leka Kozmetike, generalnega pokrovitelja in pomembnega slovenskega ponudnika izdelkov za ustno higieno, je opozorila, da je pri akciji že več kot 20 let pomembno tudi zavedanje, kako lahko gospodarstvo ne le s sponzorskimi sredstvi, temveč tudi z ustrezno zasnovanimi izdelki, ki so plod domačega znanja, prispeva h kakovosti življenja. V Leku Kozmetiki izdelke za ustno higieno razvijajo in preizkušajo v sodelovanju s Stomatološko sekcijo Slovenskega zdravniškega društva, strokovno sodelovanje pa dopolnjujejo prav s podporo akciji Za čiste zobe ob zdravi prehrani.


  • Lek, novi član skupine Sandoz, je mednarodna farmacevtska družba, ki deluje kot poslovni center za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in Skupnosti neodvisnih držav, izdelke pa uspešno trži tudi na trgih Združenih držav Amerike, Evropske unije in drugje po svetu. Lek svojo vrednost ustvarja z razvojem, proizvodnjo in prodajo farmacevtskih izdelkov, farmacevtskih učinkovin in z biofarmacevtskimi izdelki. Lek zaposluje približno 4.186 ljudi v različnih regijah in je v letu 2004 dosegel skupno prodajo v višini 746,5 milijonov USD. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si

Sandoz, generični del Novartisa, je vodilni globalni ponudnik visoko kakovostnih generičnih farmacevtskih izdelkov. Farmacevtska družba s sedežem na Dunaju v Avstriji poleg tega upravlja tudi dve strateško pomembni poslovni enoti – industrijske izdelke in biofarmacevtiko. V letu 2004 je Sandoz dosegel 3,045 milijard USD prodaje, ima 13.400 zaposlenih in deluje v več kot 120 državah po vsem svetu.

Družba Novartis AG (NYSE: NVS) je vodilna na svetu na področju proizvodnje zdravil in skrbi za zdravje potrošnikov. V letu 2004 je Skupina dosegla obseg prodaje kar 28,2 milijard USD, njen čisti dobiček pa je bil 5,8 milijard USD. Skupina je vložila približno 4,2 milijarde USD v raziskave in razvoj. Sedež skupine Novartis Group je v Baslu, Švica. Skupina ima približno 81.400 zaposlenih in posluje v več kot 140 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran družbe http://www.novartis.com.

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

  • * *

    Za dodatne informacije se, prosim, obrnite na:

Jano Beravs Zavadlav
Lek Kozmetika d.o.o.
Telefon: 01 580 29 91
Telefaks: 01 568 11 94
jana.beravs-zavadlav@sandoz.com

Špelo Jurak
Korporativno komuniciranje,
Lek farmacevtska družba d.d.
Telefon: 01 580 22 43
Telefaks: 01 580 24 32
komuniciranje.lek@sandoz.com

ali na Prim. mag. Tatjano Leskošek Denišlič, dr. stom.
Stomatološka sekcija Slovenskega zdravniškega društva
Telefon: 031 484 294