Uspešen Lekov prodor na trge Evropske zveze prek Sandozove poslovne mreže

Sandoz v Evropski zvezi začel s trženjem izdelka za zniževanje holesterola, ki je rezultat Lekovega znanja

11. 8. 2004

Ljubljana, 11. avgust 2004 – Sandoz, generični del Novartisa, je danes začel s trženjem pravastatina (zdravilo za zniževanje holesterola) v Veliki Britaniji, Nemčiji, na Nizozemskem in Danskem. Zdravilo, ki je plod Lekovega znanja, bodo tržile Sandozove poslovne enote. Lansiranje pravastatina je uspešna medsebojna povezava Lekovega razvoja, registracij, proizvodnje in drugih ključnih znanj ter Sandozove globalne prodajne mreže.

“Veseli nas, da smo uspešno združili rezultate timskega dela Lekovih strokovnjakov na področju razvoja učinkovine in končnega izdelka, proizvodnje ter patentne zaščite z možnostmi, ki nam jih omogoča Sandoz s svojo globalno prodajno mrežo. Izdelek, ki smo ga začeli tržiti, sodi v skupino statinov – zdravil za zniževanje holesterola – ki postaja eno pomembnejših Lekovih terapevtskih področij,” je poudaril Metod Dragonja, predsednik uprave Leka.

Sandoz bo tržil pravastatin v obliki tablet v 10-, 20- in 40-miligramski jakosti. Intermediat bo izdelovala Sandozova tovarna v Kundlu v Avstriji, učinkovino in izdelek pa Lek v Sloveniji.

Gre za izdelek, ki je v letu 2003 v Evropi dosegel prodajo 924 mio USD, v Združenih državah Amerike pa 1.970 mio USD.

Lek, novi član skupine Sandoz, je mednarodna farmacevtska družba, ki deluje kot poslovni center za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in Skupnosti neodvisnih držav, izdelke pa uspešno trži tudi na trgih Združenih držav Amerike, Evropske unije in drugje po svetu. Lek svojo vrednost ustvarja z razvojem, proizvodnjo in prodajo farmacevtskih izdelkov, farmacevtskih učinkovin in z biofarmacevtskimi izdelki. Poslovna skupina Lek zaposluje približno 3850 ljudi v različnih regijah in je v letu 2003 dosegla skupno prodajo v višini 694 milijonov USD. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, generični del Novartisa, je med vodilnimi svetovnimi generičnimi farmacevtskimi družbami in razvija, izdeluje in trži tako generične farmacevtske izdelke kakor tudi farmacevtske in biofarmacevtske učinkovine. Desetletja izkušenj in poglobljenega znanja pomenijo, da je Sandoz uveljavljen partner v programih farmacevtike, biofarmacevtike in farmacevtskih učinkovin. Sandoz zaposluje približno 13.000 oseb po vsem svetu in je v letu 2003 ustvaril za 2,9 milijarde USD prodaje.

Novartis AG (NYSE: NVS) je ena vodilnih svetovnih farmacevtskih družb. V letu 2003 je skupina ustvarila za 24,9 milijarde USD prodaje in 5 milijard USD čistega dobička. Skupina je namenila približno 3,8 milijarde USD za investicije v razvoj in raziskave. S sedežem v Baslu v Švici družbe skupine Novartis zaposlujejo okrog 78.500 oseb in delujejo v več kot 140 državah po vsem svetu. Za nadaljnje informacije si oglejte http://www.novartis.com.

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, ki smo jih oblikovali na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

  • * *
    Za dodatne informacije se prosimo obrnite na Katarino Klemenc Dinjaški, Korporativno komuniciranje, Lek d.d., (01) 580 22 43, korporativno.komuniciranje@lek.si