Lek potrdil svojo predanost Romuniji s pomembno investicijo v Targu Murešu

25. 5. 2004

Lek, novi član skupine Sandoz, generičnega dela Novartisa, je danes odprl nov farmacevtski obrat v Targu Murešu v Romuniji, 340 km od Bukarešte. Novi obrat bo specializiran predvsem za proizvodnjo makrolidnih antibiotikov. Na površini 4550 m2 bodo upravna stavba, laboratoriji, proizvodne linije in skladiščni prostori. Investicija v kompetenčni center za proizvodnjo makrolidnih antibiotikov v Targu Murešu je 12 mio USD, skupna vlaganja Leka v Romuniji pa 30 mio USD. Proizvodnja bo zagotavljala zdravila za naraščajoče potrebe evropskega tržišča ter s tem podpirala nadaljnjo rast Sandoza. Obrat sta uradno odprla predsednik slovenske vlade mag. Anton Rop in romunski minister za zdravje dr. Ovidiu Brinzan.

Metod Dragonja, predsednik uprave Leka Metod Dragonja, predsednik uprave Leka, je na slovesnosti ob odprtju povedal: “Romunsko tržišče je eno od Sandozovih ključnih tržišč. Novi obrat je simbol naše predanosti romunskim bolnikom in zdravstvu. Predstavlja še en mejnik v viziji Leka, novega člana skupine Sandoz, katerega namen je postati vodilni proizvajalec generičnih zdravil na tem območju.”

Hubert Hirzinger, Sandoz“Prisotnost na ključnih svetovnih trgih je nujna za konkurenčnost,” je povedal Hubert Hirzinger, vodja franšize Farmacevtika v Sandozu. “Skupaj z obrati, odprtimi na Poljskem in v Indiji ta mesec, nam bo romunski obrat omogočil, da bomo svojim odjemalcem lažje pravočasno dobavljali visokokakovostne izdelke, in bo povečal našo cenovno konkurenčnost.”

Lek, novi član skupine Sandoz, je dobavitelj obsežnega programa cenovno dostopnih generičnih zdravil – 39 različnih molekul, od tega kar 25 antibiotikov, v različnih oblikah (tablete, trde želatinaste kapsule in praški za peroralno suspenzijo) – za romunske bolnike in zdravstveni sistem. Sandozovo poslovanje v Romuniji vodi družba Lek PharmaTech, ki je leta 2003 zasedla drugo mesto na generičnem farmacevtskem trgu v Romuniji (takoj za vodilno domačo farmacevtsko družbo Sicomed) ter uspela povečati svoj tržni delež.

Leta 2001 je Lek prevzel romunsko farmacevtsko družbo PharmaTech, ki je specializirana za antibiotike. Lek je posodobil obstoječe proizvodne obrate družbe PharmaTech v skladu s standardi dobre proizvodne prakse (GMP) in se odločil, da zgradi nov specializiran proizvodni obrat za antibiotike, katerega gradnja se je začela julija 2002. Konec leta 2003 sta se družbi Lek in Biochemie v Romuniji združili v Lek PharmaTech.

Kompetenčni center za proizvodnjo makrolidnih antibiotikov v Targu Murešu je bil zgrajen na površini 4550 m2, od tega je 1100 proizvodnih površin, v manj kot dveh letih. Obrat je zgrajen v skladu z zahtevnimi Novartisovimi standardi kakovosti. Pri proizvodnji bodo spoštovali Lekovo okoljsko politiko, ki vodi v smer trajnostnega razvoja, je sestavni del poslovnega vodenja in organizacijske kulture mednarodne farmacevtske družbe Lek.

Na začetku bo obrat usmerjen v proizvodnjo makrolidnih antibiotikov in bo imel proizvodne kapacitete 250 mio enot na leto. Izdelke iz Lekovega proizvodnega obrata v Romuniji bodo izvažali v Evropsko unijo, pa tudi na druge evropske trge. Pričakujejo, da bo izvoz v prihodnjih letih dosegel kar 80 % celotne proizvodnje.

“V tem kompetenčnem centru za proizvodnjo makrolidnih antibiotikov bomo izdelovali kakovostna generična zdravila, ki bodo ponujala večje možnosti zdravljenja zdravnikom in bolnikom tako v Romuniji kot tudi po Evropi,” je izjavil Tomo Čuk, predsednik uprave družbe Lek PharmaTech.

Poleg obrata v Targu Murešu ima družba Lek PharmaTech obrat tudi v Bukarešti. Lek PharmaTech ima danes skupaj približno 230 zaposlenih v Romuniji. Novi obrat bo zagotovil nova delovna mesta za romunske strokovnjake.

Lek PharmaTech je družbeno odgovorno podjetje; med njegovimi najvidnejšimi programi v zadnjih letih v Romuniji so bili donacija v višini 100.000 USD za bolj učinkovito zdravljenje romunskih otrok v bolnišnicah, prenova šolskega igrišča v Targu Murešu, prispevki lokalni skupnosti za okoljevarstvene projekte in še številni drugi prispevki bolnišnicam in družbi.

Lek, novi član skupine Sandoz, je mednarodna farmacevtska družba, ki deluje kot poslovni center za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in Skupnosti neodvisnih držav, izdelke pa uspešno trži tudi na trgih Združenih držav Amerike, Evropske unije in drugje po svetu. Lek svojo vrednost ustvarja z razvojem, proizvodnjo in prodajo farmacevtskih izdelkov, farmacevtskih učinkovin in z biofarmacevtskimi izdelki. Poslovna skupina Lek zaposluje približno 3850 ljudi v različnih regijah in je v letu 2003 dosegla skupno prodajo v višini 694 milijonov USD. Podrobnejše informacije so na voljo na www.lek.si.

Sandoz, podružnica družbe Novartis, je vodilni svetovni proizvajalec generičnih zdravil, ki razvija, izdeluje in trži generična zdravila ter farmacevtske in biotehnološke učinkovine. Ker ima več desetletij izkušenj in izredno poglobljeno znanje, je družba Sandoz ugledni partner na področjih farmacevtike, biofarmacevtike in industrijskih izdelkov. Skupaj ima Sandoz približno 13.000 zaposlenih po vsem svetu. Za leto 2003 je objavil obseg prodaje kar 2,9 milijarde USD.

Družba Novartis AG (NYSE: NVS) je vodilna na svetu na področju proizvodnje zdravil in skrbi za zdravje potrošnikov. V letu 2003 je Skupina dosegla obseg prodaje kar 24,9 milijarde USD, njen čisti dobiček pa je bil 5,0 milijard USD. Skupina je investirala približno 3,8 milijarde USD v raziskave in razvoj. Sedež skupine Novartis Group je v Baslu, Švica. Skupina ima približno 78.500 zaposlenih in posluje v več kot 140 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran družbe www.novartis.com.

To sporočilo za tisk vsebuje nekatere izjave o prihodnosti in sklepe na podlagi predvidevanj o Lekovem poslovanju v prihodnosti. Te ocene temeljijo na najboljših informacijah, ki so nam trenutno na voljo. V primeru, da se te napovedi izkažejo za nezanesljive, bi bili lahko dejanski rezultati drugačni od napovedanih.

  • * *
    Za dodatne informacije se prosimo obrnite na Katarino Klemenc Dinjaški, Korporativno komuniciranje, Lek d.d., +386 1 580 22 43, korporativno.komuniciranje@lek.si