Novartis potrdil svojo zavezo novim trgom Evropske unije s pomembno investicijo na Poljskem

Nov vrhunski proizvodno-logistični obrat na Poljskem

12. 5. 2004

Odprtje novega Lekovega proizvodno-logističnega obrata v Strykowu na Poljskem izraža nadaljnje utrjevanje Novartisove zaveze trgom nedavno razširjene Evropske unije. Proizvodno-logistični obrat za generike v vrednosti 70 milijonov EUR bo ponudil 150 novih delovnih mest v poljski regiji Łódž. Kompleks, ki se razteza na 25.000 kvadratnih metrih, bo vključeval poslovno stavbo, laboratorije, proizvodne linije in skladiščne centre.

“Z odprtjem ključnega novega obrata gradimo na naši 100-letni tradiciji na Poljskem in utrjujemo položaj našega generičnega dela, da bo še uspešneje izkoristil možnosti rasti, ki so nastale s skupnim evropskim trgom,” je dejal Paul Choffat, glavni direktor Novartisovega dela za zdravje potrošnikov (CEO Novartis Consumer Health). “Ta vrhunski logistični in proizvodni obrat bo proizvajal visoko kakovostna generična zdravila, ki ponujajo izboljšane možnosti zdravljenja za zdravnike in paciente na Poljskem in po Evropi in s tem dopolnjujejo Novartisov širok portfelj inovativnih zdravil.”

Na začetku bo obrat osredotočen na proizvodnjo oralnih trdnih oblik generičnih zdravil, ki vključujejo Ketonal, Amlopin, Lovastatinum in Altacet, pričakuje se, da bo obrat dosegel proizvodno kapaciteto 1,5 milijard tablet in kapsul v prvem letu. Ocena je, da bo proizvodnja za izvoz v prvem letu delovanja znašala 10 % in se bo dvignila na 20 %.

Poleg obrata v Strykówu Novartisovo delovanje na Poljskem dopolnjujejo obrati za proizvodnjo inovativnih in generičnih zdravil v Rzeszówu, Łódžu, Pruszkówu, Gorzówu Wielkopolskem. Skupaj Novartis zaposluje prek 1500 ljudi na Poljskem.

Slavnostne otvoritve nove farmacevtske tovarne na Poljskem se je udeležilo veliko gostov s Poljske in tujine, pomembnih predstavnikov družbeno – gospodarskega življenja, diplomatskega zbora in znanstvene sfere, goste pa je nagovoril tudi slovenski minister za gospodarstvo dr. Matej Lahovnik.

Novartisova družba Sandoz je med vodilnimi generičnimi farmacevtskimi družbami in razvija, izdeluje in trži tako generične farmacevtske izdelke kakor tudi farmacevtske in biofarmacevtske učinkovine. Desetletja izkušenj in poglobljenega znanja pomenijo, da je Sandoz uveljavljen partner v programih farmacevtike, biofarmacevtike in farmacevtskih učinkovin. Sandoz zaposluje približno 13.000 oseb po vsem svetu in je v letu 2003 ustvaril za 2,9 milijarde USD prodaje.

Novartis AG (NYSE: NVS) je ena vodilnih svetovnih farmacevtskih družb. V letu 2003 je skupina ustvarila za 24,9 milijarde USD prodaje in 5 milijard USD čistega dobička. Skupina je namenila približno 3,8 milijarde USD za investicije v razvoj in raziskave. S sedežem v Baslu v Švici družbe skupine Novartis zaposlujejo okrog 78.500 oseb in delujejo v več kot 140 državah po vsem svetu. Za nadaljnje informacije si oglejte www.novartis.com.

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, ki smo jih oblikovali na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.


  • Za dodatne informacije pokličite (01) 580 22 43 E-pošta: korporativno.komuniciranje@lek.si Katarina Klemenc Dinjaški, Korporativno komuniciranje v Leku