Lek odprl predstavništvo v Litvi

19. 2. 1999

Slovenska farmacevtska družba Lek je včeraj v Litvi odprla novo predstavništvo. To je že štiriindvajseta Lekova enota v tujini. Ob tej priložnosti je Lek Otroški kliniki v Vilniusu podaril sredstva za nakup monitorja za spremljanje življenjskih funkcij pri nedonošenčkih in s tem pokazal, da skrbi za boljšo kakovost življenja v državah, kjer je prisoten.

Na zelo konkurenčnem litvanskem trgu (velikost farmacevtskega trga je 142 MIO USD) je bil Lek prisoten že v času nekdanje Sovjetske zveze, po osamosvojitvi pa je začel svoje dejavnosti širiti: najprej z mrežo domačih strokovnih sodelavcev, sedaj pa tudi s svojim predstavništvom. V njem je zaposlenih deset visoko usposobljenih strokovnjakov, ki pokrivajo farmacevtski trg v Litvi in Latviji.

Z dobro načrtovanimi in uspešno vodenimi marketinškimi aktivnostmi se je po zadnjih podatkih IMS uspelo v enem letu Leku dvigniti s 27. na 19. mesto med najuspešnejšimi farmacevtskimi podjetji na litvanskem trgu, na katerem so poleg manjših in srednjih farmacevtskih podjetij prisotne tudi vse multinacionalke.

Lek je v Litvi, kjer je poraba zdravil 45 USD na osebo (za primerjavo: v Rusiji je bila poraba zdravil na osebo pred lansko avgustovsko krizo 14 USD, v Ukrajini pa 6 USD) in se torej lahko primerja z visoko razvitimi poljskim trgom, prisoten predvsem s farmacevtskimi izdelki, načrtuje pa tudi aktivno delo na drugih programih (Lekova domača lekarna, Kozmetika in Veterina).

Lekov produktni portfolij trženja na litvanskem trgu je bil v začetku enak tistemu v Ruski Federaciji in drugih državah nekdanje SZ. Z začetkom dela strokovnih sodelavcev pa se je začela identifikacija lokalnih tržnih posebnosti, kar je pozneje vplivalo na oblikovanje novega tržnega portfolija.

Lek v svoj novi tržni portfolijo vključuje predvsem novejše, sodobnejše učinkovine in izdelke.

Najuspešnejši Lekov izdelek na litvanskem trgu je antibiotik AmoksiklavŽ, ki je kombinacija amoksicilina in klavulanske kisline. Ta kombinacija je namenjena tako zdravljenju otrok kot odraslih in je že vrsto let najbolje prodajani antibiotik na svetovnem farmacevtskem trgu.

Litvanski minister za zdravstvo Laurynas M. Stankevičius je ob včerajšnjem odprtju poudaril, da je Lek svoj položaj na tem trgu utrdil predvsem z načrtnim upoštevanjem farmakoekonomike zdravljenja, torej zagotavljanjem najsodobnejših in kakovostnih zdravil po ustreznih cenah.

Lek v prihodnje načrtuje odprtje predstavništva tudi v Latviji, do leta 2003 pa 10 milijonov ameriških dolarjev prometa na baltskem trgu.