Lekovo znanje na visoki ravni v Evropi

Lek uspešno ubranil evropski patent za sintezo omeprazola

23. 12. 2003

Slovenska farmacevtska družba Lek d.d. je pred Pritožbenim senatom Evropskega patentnega urada uspešno ubranila patent EP 1 095 037, ki pokriva Lekovo sintezo omeprazola.

Omeprazol je drugi najbolje prodajan farmacevtski izdelek na svetu, ki se uporablja za zdravljenje želodčnih težav, zlasti razjed dvanajsternika in želodca. Lek je razvil lastno, patentno neodvisno sintezo omeprazola in trži generično zdravilo omeprazol v Sloveniji, na svojih tradicionalnih trgih Srednje, Vzhodne in Jugovzhodne Evrope, od začetka avgusta letos pa tudi na najzahtevnejšem svetovnem farmacevtskem trgu, trgu ZDA.

Po tem, ko je AstraZeneca vložila ugovor na podelitev Lekovega evropskega patenta z navedbo, da patent ni nov in inventiven glede na znano literaturo ob vložitvi prve prijave, je prejšnji teden Oddelek za ugovore pri Evropskem patentnem uradu potrdil veljavnost Lekovega evropskega patenta EP 1 095 037 z zaščito Lekove sinteze omeprazola. Za ta postopek je bilo Leku podeljenih že pet patentov, med njimi tudi ameriški in evropski.

Lek je razvil lastno sintezo omeprazola v laboratorijih v Mengšu, začetki razvoja segajo v leto 1997. Sintezni postopek se uporablja v industrijskem merilu. Lek ima za zdravilo omeprazol podeljene patente za sintezni postopek, ki ga uspešno in učinkovito izvajamo v Mengšu, kakor tudi za farmacevtsko obliko – pelete – kar vse je omogočilo prihod na trg ZDA.

Lek ima na področju organske sinteze vrhunske rezultate z visoko stopnjo inovativnosti, kar je tudi plod dolgotletnega sodelovanja s Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo in Kemijskim inštitutom. Slovenski raziskovalci na področju organske kemije so že dolgo uspešen del svetovne znanosti, kar temelji na tradiciji organske kemije v Sloveniji.

Originator AstraZeneca, ki sodi med pet največjih svetovnih farmacevtskih družb, je lastnik večih patentov za to zdravilo. Ti se nanašajo na proces izdelave, uporabo in obliko zdravila. AstraZeneca svoje zdravilo trži pod zaščiteno tržno znamko Prilosec/Losec. Vrednost prodaje Priloseca je leta 2002 v ZDA znašala okrog štiri milijarde dolarjev. Osnovni patent za omeprazol družbe AstraZeneca je potekel v oktobru 2001, vendar za zdravilo obstajajo tudi drugi patenti, katerih zaščita poteče postopoma v prihodnjih letih do leta 2014. Prvi generični izdelovalec, družba KUDCo/Schwarz Pharma, je začel generični omeprazol tržiti decembra leta 2002 v ZDA.

Lek bo v Evropski skupnosti tržil omeprazol v okviru Sandoza, Novartisovega generičnega dela poslovanja; Lek ustvarja vrednost z lastno učinkovino in lastno farmacevtsko obliko v končnem izdelku.

Z odločitvijo prejšnji teden je Evropski patentni urad tako ponovno, enako kot v predhodnem postopku do podelitve patenta, priznal novost, inventivnost in industrijsko uporabnost Lekovi rešitvi, ki je od ideje do končne izvedbe rezultat Lekovega inventivnega znanja.

Več o Lekovem omeprazolu na ameriškem trgu

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, ki smo jih oblikovali na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

***

Za dodatne informacije pokličite telefon (01) 580 22 43 Katarina Klemenc Dinjaški, Korporativno komuniciranje v Leku