Lekov lisinopril na ameriškem trgu

2. 7. 2002

Ljubljana, 1. julija 2002 – Slovenska farmacevtska družba Lek d. d., je od ameriške regulatorne uprave dobila končno odobritev za takojšnjo distribucijo in prodajo ACE inhibitorja lisinoprila, zdravila za zdravljenje zvišanega krvnega tlaka. ZDA so največji farmacevtski trg na svetu in eden od Lekovih strateških trgov. V letu 2001 je obseg prodaje lisinoprila originatorskih družb presegel 1,5 miliarde dolarjev.

1. julija 2002 je ameriška agencija za hrano in zdravila (Food and Drug Administration – FDA) slovenski farmacevtski družbi Lek d. d., odobrila takojšnjo distribucijo in prodajo ACE inhibitorja lisinoprila, zdravila za zdravljenje zvišanega krvnega tlaka. Lek bo izdelek v celoti tržil prek svoje ameriške podružnice Lek Pharmaceuticals, Inc. Originator Astra-Zeneca skupaj z ameriškim podjetjem Merck &Co.(MSD) svoj izdelek trži pod zaščitenima tržnima znamkama Zestril in Privinil. Vrednost prodaje teh znamk je leta 2001 v ZDA presegla 1,5 miliarde dolarjev, to je 10 odstotkov več, kot je znašala leto poprej. FDA je Leku distribucijo in prodajo odobrila takoj, ko je potekla veljavnost ameriških patentov originatorjev in veljavnost njihove pediatrične tržne ekskluzivnosti. FDA je generično zdravilo lisinopril hkrati odobrila še devetim drugim proizvajalcem.

Lekovi raziskovalci in proizvodni strokovnjaki so opravili vse razvojne in proizvodne dejavnosti za ta izdelek. Lekovo zdravilo lisinopril je eden redkih na trgu, ki vsebujejo doma razvito in proizvedeno farmacevtsko učinkovino. Odobritev lisinoprila je že druga, ki jo je Lek leta 2002 dobil od FDA. To ponovno potrjuje, da Lek ustrezno izpolnjuje stroge zahteve ameriške farmacevtske industrije, ki jih določa in nadzoruje FDA.

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, ki smo jih oblikovali na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

  • Za dodatne informacije pokličite (01) 580 22 43 Miša Komar – Žiberna, Korporativno komuniciranje v Leku