Družba Lek PharmaTech zasedla drugo mesto pri prodaji antibiotikov

28. 9. 2001

Bukarešta, 28. septembra – Družba Lek objavlja, da poteka prevzem romunske družbe PharmaTech po načrtu. Lek PharmaTech je na petem mestu na romunskem farmacevtskem trgu. Stopnja rasti v prvem polletju 2001 je 26-odstotna in je hitrejša od rasti romunskega farmacevtskega trga. Lek PharmaTech je drugi pri prodaji antibiotikov na romunskem trgu. Družba je začela posodobitev in gradnjo novih proizvodnih obratov po mednarodnih standardih dobre proizvodne prakse (GMP) in načrtuje dvoodstotno rast zaposlovanja.

Slovenska farmacevtska družba Lek je na začetku letošnjega leta objavila nakup 90-odstotnega lastniškega deleža zasebne romunske družbe PharmaTech. Nakup te farmacevtske družbe pomeni za Lek sinergijo izdelkov, proizvodnih zmogljivosti in distribucije, s čimer bo zagotovil doseganje strateških ciljev glede obsega prodaje in tržnega deleža v Romuniji. To je hkrati tudi izhodišče za Lekovo internacionalizacijo v regiji.

Družba Lek PharmaTech objavlja, da potekajo vse t.i. postakvizicijske aktivnosti po načrtu. Analiza romunskega farmacevtskega trga (vir Ex Market Global Pharm) uvršča Lek PharmaTech v prvem polletju leta 2001 na peto mesto: stopnja rasti je v primerjavi z enakim obdobjem lansko leto 26-odstotna. Rast romunskega farmacevtskega trga leta 2001 je 15-odstotna. Družba je dosegla 3,4-odstotni tržni delež in je pri oskrbi romunskega farmacevtskega trga z antibiotiki na drugem mestu. To potrjuje skladnost portfelja izdelkov družbe s potrebami trga.

Današnja predstavitev družbe Lek PharmaTech širšemu krogu najodgovornejših strokovnjakov v zdravstvu in uglednim družbeno-političnim predstavnikom Romunije in Slovenije je simbolična predstavitev zaključka prve faze prevzema družbe PharmaTech. V prostorih hotela Marriott je družba predstavila svoje novo ime in podobo ter široko paleto najsodobnejših antibiotikov, med njimi tudi Amoksiklav kot enega najučinkovitejših in varnih antibiotikov, ki so del sodobne doktrine zdravljenja številnih okužb. S predavanjem uglednega romunskega strokovnjaka prof. dr. Adriana Streinu-Cercela, direktorja infekcijske klinike v Bukarešti, je družba želela povezati svoje znanje in izkušnje ter jih nameniti v prid razvoja romunskega farmacevtskega trga.

Lek PharmaTech je začel tudi posodobitev proizvodnega obrata v Targu Muresu. Dela namerava zaključiti do konca tega leta. Družba hkrati tudi načrtuje, da se bo konec letošnjega leta začela gradnja novega obrata za peroralne cefalosporinske antibiotike (to so varni in učinkoviti antibiotiki, ki so del sodobne doktrine zdravljenja številnih okužb). V skladu z napovedmi bo družba Lek zagotovila prenos znanja in vzpostavitev mednarodnih standardov dobre proizvodne prakse (GMP), ki bo zagotovila izvoz zdravil v srednjo in vzhodno Evropo.

Družba načrtuje dvoodstotno rast zaposlovanja, predvsem strokovnjakov s področja farmacevtike.

Predsednik Lekove uprave Metod Dragonja je na začetku slavnostnega dogodka v pozdravnem govoru poudaril: “Naša ambicija je postati vodilni generični ponudnik široke palete antiinfekcijskih zdravil v regiji centralne in vzhodne Evrope, kar pomeni torej tudi v Romuniji. Družbo Lek Pharmatech želimo razvijati kot enega od članov poslovne skupine Lek. Prepričani smo, da bomo na temelju zdravega sodelovanja z romunskimi strokovnjaki to tudi dosegli.”