Palčičeve slike in grafike v Galeriji Lek

20. 4. 2001

Ljubljana, 20. aprila – V Galeriji Lek v poslovni stavbi farmacevtske družbe Lek d.d. so včeraj odprli razstavo slik in grafik tržaškega slikarja Klavdija Palčiča. Na otvoritvi, na kateri se je zbralo prek stopetdeset gostov iz sveta gospodarstva, zdravstva, umetnosti in medijev, so si ljubitelji likovne umetnosti lahko ogledali najnovejše mojstrovine slovenskega umetnika.

Farmacevtska družba Lek s to razstavo nadaljuje tradicijo povezovanja gospodarstva in umetnosti ter skrbi za zdravje in boljše počutje ljudi tudi s približevanjem umetnosti ljudem s plemenitenjem in širjenjem obzorij. Lek s pokroviteljstvom slovenske umetnosti in tudi drugih kulturnih, športnih in humanitarnih aktivnosti želi izpolniti svojo odgovornost do družbe, v kateri deluje.

Razstavo je svečano odprl akademik Ciril Zlobec, ki je prebral nekaj svojih pesmi iz knjige Ti-jaz-midva (Zlobec&Palčič), umetnika je predstavila in o njegovem slikarskem opusu spregovorila umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Tatjana Pregl Kobe, tržaški violončelist Vasja Legiša pa je s svojimi skladbami popestril umetniški dogodek.

Palčičev slikarski opus izhaja iz navezovanja na tradicijo ter njenih odsevov v slovenski moderni umetnosti. Za slikarske in grafične cikle, ki jih je ustvaril v zadnjih desetletjih, je značilna svetloba, ki preseva iz ozadja, poleg močnih kontrastov in nasprotij pa osnovni vtis njegovih stvaritev določa žarenje barv kot simbol, ki nas napaja z življenjsko energijo. Umetnik sodi med sodobne avtorje, ki radi posegajo po neslikarskih materialih in izvirnih ustvarjalnih postopkih. Po besedah umetnostne zgodovinarke Tatjane Pregl Kobe Klavdija Palčiča v zadnjem ustvarjalnem obdobju vse bolj zanimajo tudi stvari onkraj, nepredstavljive, tam kjer – kot v domišljiji – postaneš neranljiv in svoboden kot ptica.

Palčič se uvršča med sodobne likovne ustvarjalce, ki se poleg slikarstva in grafike ukvarja tudi s scenografijo, kostumografijo ter ilustriranjem mladinskih knjig in zbirk. Razstavljal je na številnih skupinskih razstavah doma in v svetu, v zadnjem desetletju pa se je udeležil tudi nekaterih pomembnejših slovenskih in mednarodnih likovnih kolonij. Od leta 1960 je imel preko šestdeset samostojnih razstav, zadnja pomembnejša pa je trenutno v Trstu, v italijanskem razstavišču Civico Museo Revoltella, kjer se zaključuje njegova retrospektivna razstava. Med pomembnejše gledališke projekte sodijo predvsem scenografije in kostumografije za ljubljansko Dramo, Cankarjev dom, Mestno gledališče v Ljubljani, operno gledališče Verdi v Trstu, La Fenice v Benetkah in Teater an der Wien na Dunaju. Živi in ustvarja v Trstu. Razstava v Galeriji Lek na Verovškovi 57 bo odprta do 11. maja, na ogled pa je vsak delavnik med 8. in 19. uro ter ob sobotah v dopoldanskem času.