Lekov dogodek ScienceBEAT drugi generaciji študentov odprl vrata v svet farmacije

  • Lek, član skupine Sandoz, je drugo leto zapored organiziral ScienceBEAT, vrhunski znanstveni in strokovni dogodek, namenjen študentom naravoslovnih in poslovnih ved iz Slovenije in tujine.  
  • Dogodek je mladim talentom omogočil vstop v globalno mrežo strokovne odličnosti na področju znanosti in podjetništva.   
  • V Leku z različnimi projekti nagovarjajo perspektivne študente in strokovnjake različnih področij, ki lahko v mednarodnem okolju Sandozove globalne mreže sodelujejo s tujimi strokovnjaki, pridobivajo nova znanja in veščine, sprostijo svoje talente in ustvarjalnost ter gradijo kariero. 
17. 9. 2024

Uspešno se je zaključil drugi ScienceBEAT, ki ga je Lek za perspektivne slovenske in tuje mlade strokovnjake organiziral med 11. in 13. septembrom v Ljubljani, Mariboru in Lendavi. Udeležencem je ponudil dostop do vodilnih strokovnjakov in nadarjenih vrstnikov ter jim omogočil edinstven vpogled v trende in izzive sodobne farmacevtske industrije.

Med 118 prijavljenimi iz 16 držav je 29 izbranih udeležencev v okviru 3‑dnevnega dogodka izkusilo utrip globalnega farmacevtskega podjetja, vodilnega na področju razvoja in proizvodnje podobnih bioloških zdravil in generičnih farmacevtskih izdelkov.

Program je vključeval obisk Lekovih lokacij v Ljubljani in Lendavi, kjer so si udeleženci ogledali Razvojni center Slovenija in proizvodnjo ter dobili vpogled v delo vrhunskih Lekovih in Sandozovih znanstvenikov. Osrednji del programa je potekal v Mariboru, kjer so prisluhnili strokovnim predavanjem, se udeležili delavnic za razvoj veščin ter pridobili praktične izkušnje s skupinskim delom na zastavljenem farmacevtskem izzivu, kjer so imeli priložnost za prikaz znanja v praksi.

Med sodelujočimi ekipami so mentorji izbrali tisto, ki jih je s svojimi prebojnimi in inovativnimi rešitvami najbolj prepričala. Zmagovalka letošnjega ScienceBEAT-a je postala Kaja Zajc, diplomantka biomedicine na Fakulteti za farmacijo in podiplomska študentka mednarodnega programa IMB na Ekonomski fakulteti v Ljubljani: »Ponosna in počaščena sem, da sem bila izbrana za najbolj izstopajočo udeleženko ScienceBEAT-a. Hvaležna sem za odlično ekipo, ki mi je omogočila, da sem svoje znanje in veščine lahko v celoti pokazala. Udeležbo na dogodku toplo priporočam, saj so pridobljene izkušnje in znanje neprecenljivi.«

Člani zmagovalne ekipe Pink Pharmthers, Lana Rakovec, Elena Ferraguzzi, Eva Cerkvenik, Matija Bajželj, Dragana Zaklan in Đorđe Đukanović, so ob razglasitvi povedali: »Presenečeni in srečni smo, da smo bili izbrani za najboljšo ekipo. Iskreno čestitamo tudi vsem ostalim ekipam, ki so s svojimi idejami in rešitvami dokazale, kako izjemen potencial nosi naša generacija.«

Dogodek je udeležencem ponudil tudi izjemno priložnost mreženja in pridobivanja neprecenljivega znanja ter strokovnega vpogleda svetovno priznanih znanstvenikov, ki na svojih področjih premikajo meje. Osrednji gost je bil Nobelov nagrajenec sir Gregory P. Winter, angleški biokemik, ki je najbolj znan po raziskavah razvoja tehnologij za izdelavo humaniziranih in človeških terapevtskih protiteles. Svoje bogato znanje in izkušnje sta z udeleženci delila tudi Miha Škerlavaj, profesor managementa na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani in izredni profesor vodenja in organizacijskega vedenja na BI Norwegian Business School, ter Claire D'Abreu-Hayling, glavna znanstvena direktorica pri Sandozu.

Gregor Makuc, glavni izvršni direktor Leka, je ob robu dogodka poudaril, da so mladi talenti temelj našega prihodnjega razvoja in napredka: »Ponosen sem, da se ScienceBEAT-a letos udeležuje že druga izjemna generacija mladih strokovnjakov. Vesel sem, da smo vzpostavili dolgoročen sistem, s katerim izstopajoče mlade talente prepoznamo zgodaj, jim omogočamo dostop do najboljših mentorjev, praktičnih izkušenj in okolja, v katerem lahko razvijajo svoje potenciale. Njihova radovednost, ustvarjalnost in inovativnost so namreč tisti dejavniki, ki nas bodo popeljali naprej in nam pomagali oblikovati nove preboje v farmacevtski industriji in tudi širše.«

Jure Vajs, vodja Strateških programov in vodja organizacijskega tima ScienceBEAT-a, je dodal, da je dogodek zasnovan na način, da spodbuja inovativno razmišljanje in sodelovanje, ki sta ključna elementa za uspeh v sodobnem farmacevtskem sektorju: »ScienceBEAT je platforma, ki mladim talentom omogoča, da se izkažejo in povežejo z industrijo na zelo praktičen način. Naš cilj je ustvariti okolje, kjer lahko študenti preizkusijo svoje teoretično znanje v realnih izzivih, s katerimi se srečujemo v farmacevtski panogi. Z izmenjavo idej in sodelovanjem z vrhunskimi strokovnjaki želimo mlade navdihniti, da izkoristijo vse svoje potenciale in se pogumno podajo na pot inovacij.«

ScienceBEAT je prejemnik priznanja Zlata praksa 2023, ki jo podeljuje časnik Dnevnik za inovativno in učinkovito kadrovsko prakso. Več informacij o dogodku je na voljo na spletni strani www.lek.si/sciencebeat.

* * *

O Leku
Lek, član skupine Sandoz, je prva in najstarejša farmacevtska družba v Sloveniji, kjer razvijamo, izdelujemo in tržimo učinkovita, varna ter kakovostna generična in podobna biološka zdravila, namenjena bolnikom po vsem svetu. Pri delu nas vodijo visoki etični standardi, inovativno razmišljanje in prebojni dosežki naših vrhunskih strokovnjakov. Z več kot 3700 sodelavci že desetletja dejavno soustvarjamo slovenski, evropski in svetovni razvojno-raziskovalni prostor. Gradimo kulturo odprtega dialoga in ponosno ter odgovorno nosimo naziv najuglednejšega delodajalca v Sloveniji.

O Sandozu
Sandoz(SIX: SDZ; OTCQX: SDZNY) je vodilni svetovni proizvajalec generičnih in podobnih bioloških zdravil s strategijo rasti, ki temelji na njegovem poslanstvu: premikanje meja za bolnike. Pri zagotavljanju Sandozovih zdravil za približno 800 milijonov bolnikov po vsem svetu sodeluje 20.000 ljudi več kot 100 narodnosti, kar ustvarja znatne prihranke na področju zdravstvenega varstva po vsem svetu in še večji skupni družbeni učinek. Njegov vodilni portfelj vsebuje približno1500 izdelkov, s katerimi se obravnava širok nabor bolezni, od prehlada dorakavih obolenj. Sandoz ima sedež v Baslu v Švici, njegova dediščina pa sega vleto 1886. Zgodovina njegovih znanstvenih prebojev vključuje Calcium Sandoz izleta 1929, prvi peroralni penicilin na svetu iz leta 1951 in prvo podobno biološko zdravilo na svetu iz leta 2006. Leta 2023 je Sandozova prodaja znašala 9,6 milijarde USD. 

* * *

Izjava o omejitvi odgovornosti
To sporočilo za medije vsebuje izjave, ki se nanašajo na prihodnost in ne dajejo nobenih zagotovil za prihodnje rezultate. Podane so na podlagi trenutnih stališč in predpostavk vodstva glede prihodnjih dogodkov in uspešnosti poslovanja. Podvržene so tveganjem in negotovostim, ki med drugim vključujejo prihodnje svetovne gospodarske razmere, menjalne tečaje, zakonske določbe, tržne razmere, dejavnosti konkurentov in druge dejavnike, na katere Sandoz nima vpliva. Če se uresniči eno ali več takšnih tveganj ali negotovosti ali če se osnovne predpostavke izkažejo za napačne, se lahko dejanski rezultati bistveno razlikujejo od napovedanih ali pričakovanih. Vsaka izjava, ki se nanaša na prihodnost, izhaja samo iz razmer na datum posamezne izjave, Sandoz pa se nezavezuje, da bo javno posodabljal ali popravljal katero koli izjavo, ki se nanaša na prihodnost, razen če to zahteva zakonodaja.

- konec -