Vodenje Leka d.d. z novim sistemom upravljanja družbe prevzel Gregor Makuc

  • Skupščina Leka d.d. je 30. avgusta sprejela odločitev o spremembi sistema upravljanja družbe.
  • Sprememba sistema upravljanja se nanaša na uvedbo enotirnega sistema upravljanja družbe, ki je stopil v veljavo 3. septembra.  
  • Vodenje Leka d.d. v funkciji glavnega izvršnega direktorja je 3. septembra prevzel Gregor Makuc.
3. 9. 2024

Skupščina Leka d.d. je 30. avgusta sprejela odločitev o spremembi sistema upravljanja družbe, ki jo je predvidel njen edini delničar Sandoz AG. Odločitev skupščine se nanaša na spremembo iz dvotirnega v enotirni sistem upravljanja družbe.

Sprememba sistema upravljanja je bila poslovno potrebna za dosego cilja optimizacije in poenostavitve korporativnega upravljanja družbe in uskladitve korporativne strukture s strukturami drugih družb v skupini Sandoz.

Namesto dosedanje uprave in nadzornega sveta funkcijo vodenja družbe in nadzora nad njenim poslovanjem prevzema upravni odbor, ki ga sestavljajo štirje člani, imenovani za obdobje petih let.

Člani upravnega odbora so:

  • Gregor Makuc, direktor Korporativnih zadev – glavni izvršni direktor
  • Andreja Bucik Primožič, direktorica Financ – predsednica upravnega odbora
  • Gregor Hutar, direktor Kadrov – namestnik predsednice upravnega odbora
  • Marko Hauptman, vodja proizvodnih znanosti in tehnologij – izvršni direktor in predstavnik delavcev

Poleg upravnega odbora bo v skladu z usmeritvami skupine Sandoz še naprej deloval vodstveni tim Sandoza Slovenija, na čelu katerega bo v vlogi predsednika Sandoza Slovenija Gregor Makuc. Vodstveni tim ohranja ključno vlogo pri zagotavljanju skladnega in učinkovitega delovanja Sandoza v Sloveniji, usmerjenega v razvoj, proizvodnjo in prodajo zdravil.

Vodstveni tim Sandoza Slovenija sestavljajo:

  • Andreja Bucik Primožič, predstavnica področja financ
  • Ana Gongola, predstavnica področja komercialnih dejavnosti
  • Gregor Hutar, predstavnik področja kadrov
  • Gregor Makuc, predstavnik področja korporativnih zadev
  • Eva Podgoršek, predstavnica področja pravnih zadev in skladnosti
  • Simon Rečnik, predstavnik področja tehničnih dejavnosti
  • Matjaž Tršek, predstavnik področja raziskav in razvoja
  • Marko Hauptman, predstavnik delavcev

Več informacij o članih upravnega odbora je na voljo TUKAJ.

Dosedanji predsednik uprave in predsednik Sandoza Slovenija Robert Ljoljo se je po izredno uspešnem in dolgem obdobju v Leku d.d. odločil, da zapusti podjetje. V zadnjih petih letih je z jasno vizijo in strateškimi odločitvami družbo uspešno vodil v zelo zahtevnem obdobju, ki so ga zaznamovali predvsem pandemija koronavirusa, oddelitev Sandoza in zagon novega investicijskega cikla. Pod njegovim vodstvom je Lek pridobil največjo naložbo tujega vlagatelja v zgodovini Slovenije, in sicer več kot 400 milijonov evrov v proizvodnjo podobnih bioloških zdravil v Lendavi, in naložbo v novi razvojni center za podobna biološka zdravila v Ljubljani. S tem je postavil trdne temelje za nadaljnji razvoj Leka v Sloveniji in prispeval h globalnemu uspehu skupine Sandoz. Do konca septembra ostaja v vlogi predsednika Sandoza Slovenija, tako da bomo zagotovili nemoteno izvedbo vnaprej dogovorjenih delovnih obveznosti in predajo dela.

* * *

O Leku
Lek,  član skupine Sandoz, je prva in najstarejša farmacevtska družba v Sloveniji, kjer razvijamo, izdelujemo in tržimo učinkovita, varna ter kakovostna generična in podobna biološka zdravila, namenjena bolnikom po vsem svetu. Pri delu nas vodijo visoki etični standardi, inovativno razmišljanje in prebojni dosežki naših vrhunskih strokovnjakov. Z več kot 3700 sodelavci že desetletja dejavno soustvarjamo slovenski, evropski in svetovni razvojno-raziskovalni prostor. Gradimo kulturo odprtega dialoga in ponosno ter odgovorno nosimo naziv najuglednejšega delodajalca v Sloveniji. 

O Sandozu
Sandoz(SIX: SDZ; OTCQX: SDZNY) je vodilni svetovni proizvajalec generičnih in podobnih bioloških zdravil s strategijo rasti, ki temelji na njegovem poslanstvu: premikanje meja za bolnike. Pri zagotavljanju Sandozovih zdravil zapribližno 800 milijonov bolnikov po vsem svetu sodeluje 20.000 ljudi več kot 100 narodnosti, kar ustvarja znatne prihranke na področju zdravstvenega varstva po vsem svetu in še večji skupni družbeni učinek. Njegov vodilni portfelj vsebuje približno 1500 izdelkov, s katerimi se obravnava širok nabor bolezni, od prehlada do rakavih obolenj. Sandoz ima sedež v Baslu v Švici, njegova dediščina pa sega v leto 1886. Zgodovina njegovih znanstvenih prebojev vključuje Calcium Sandoz iz leta 1929, prvi peroralni penicilin na svetu izleta 1951 in prvo podobno biološko zdravilo na svetu iz leta 2006. Leta 2023 je Sandozova prodaja znašala 9,6 milijarde USD. 

* * *

Izjava o omejitvi odgovornosti
To sporočilo za medije vsebuje izjave  ki se nanašajo na prihodnost in ne dajejo nobenih zagotovil za prihodnje rezultate. Podane so na podlagi trenutnih stališč in predpostavk vodstva glede prihodnjih dogodkov in uspešnosti poslovanja. Podvržene so tveganjem in negotovostim, ki med drugim vključujejo prihodnje svetovne gospodarske razmere, menjalne tečaje, zakonske določbe, tržne razmere, dejavnosti konkurentov in druge dejavnike, nakatere Sandoz nima vpliva. Če se uresniči eno ali več takšnih tveganj ali negotovosti ali če se osnovne predpostavke izkažejo za napačne, se lahko dejanski rezultati bistveno razlikujejo od napovedanih ali pričakovanih. Vsaka izjava, ki se nanaša na prihodnost, izhaja samo iz razmer na datum posamezne izjave, Sandoz pa se ne zavezuje, da bo javno posodabljal ali popravljal katerokoli izjavo, ki se nanaša na prihodnost, razen če to zahteva zakonodaja.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Mojco Pavlin
info.lek@sandoz.com