Lekov TechBEAT je Inženirska iskra 2024

  • Priznanja Inženirska iskra so letos peto leto zapored podelili v iniciativi Inženirke in inženirji bomo! 
  • V Leku so nagrado prejeli za dogodek TechBEAT, ki so ga letos prvič organizirali za perspektivne srednješolke in srednješolce s področja naravoslovno-tehničnih ved.
  • Prejeto priznanje je odraz Lekove kulture, ki upravljanje talentov ter vlaganje v razvoj in dolgoročno podporo mladih postavlja med prednostna področja. 
20. 6. 2024

Lek, član skupine Sandoz, je za dogodek TechBEAT prejel priznanje Inženirska iskra 2024. Priznanje, ki prepoznava najbolj prebojne izvirne prakse in projekte, ki so pomembno prispevali k razvoju in veljavi inženirskega poklica ter navduševanju zanj, pa tudi k inovativnosti v družbi, podeljuje iniciativa Inženirke in inženirji bomo!

V Leku aktivno spodbujamo razvoj kritičnega mišljenja, inovativnosti in podjetnosti na vseh stopnjah izobraževalnega sistema, sodelujemo s šolami in akademskimi institucijami ter skupaj ustvarjamo družbo znanja in povezovanja. Pri tem bomo še naprej iskali in podpirali mlade talente ter soustvarjali okolje, kjer lahko vsak posameznik prispeva k inovacijam, napredku in blaginji družbe,« je dejal Robert Ljoljo, predsednik uprave Leka in predsednik Sandoza Slovenija in dodal:

»Vesel sem, da so bila naša prizadevanja na tem področju prepoznana in nagrajena in izjemno ponosen sem na svoje sodelavke in sodelavce, ki z inovativnimi pristopi mladim odpirajo vrata v farmacevtski svet.«
Robert Ljoljo,
Predsednik uprave Leka in predsednik Sandoza Slovenija

TechBEAT je 9. in 10. maja v Ljubljani in na Bledu združil trideset udeleženk in udeležencev iz sedmih slovenskih srednjih šol ter jim omogočil edinstven vpogled v izzive in trende farmacevtske industrije, mreženje, pridobivanje konkretnih znanj in izkušenj ter strokoven vpogled v najsodobnejšo tehnologijo. Dogodek je prejel številne pozitivne odzive od sodelujočih ter njihovih mentoric in mentorjev, ki so izpostavili predvsem neprecenljivo povezovanje izobraževalnih ustanov z gospodarstvom in medgeneracijski prenos znanja.

V Leku se zavedajo, da morajo podjetja k reševanju kadrovskih izzivov pristopiti strateško in proaktivno, pri čemer je ključnega pomena, kako se posamezna gospodarska družba povezuje s širšim družbenim okoljem, tako izobraževalnim kot gospodarskim. Pri iskanju talentiranih in strokovnih kadrov so zato inovativni, kar se odraža tudi v številnih prejetih nagradah za kadrovske prakse in projekte, med katerimi je ScienceBEAT, ki bo letos septembra že drugič povezal perspektivne mlade strokovnjakinje in strokovnjake s področij naravoslovnih in poslovnih ved z vodilnimi osebami iz sveta znanosti, raziskav in podjetništva.

Med letošnjimi nagrajenimi z Inženirsko iskro sta bili tudi Gimnazija Jurija Vege za svoj FPV dron ter Osnovna šola Breg s Ptuja za mentorstvo mladim.

* * *

O Leku
Lek,  član skupine Sandoz, je prva in najstarejša farmacevtska družba v Sloveniji, kjer razvijamo, izdelujemo in tržimo učinkovita, varna ter kakovostna generična in podobna biološka zdravila, namenjena bolnikom po vsem svetu. Pri delu nas vodijo visoki etični standardi, inovativno razmišljanje in prebojni dosežki naših vrhunskih strokovnjakov. Z več kot 3700 sodelavci že desetletja dejavno soustvarjamo slovenski, evropskiin svetovni razvojno-raziskovalni prostor. Gradimo kulturo odprtega dialoga in ponosno ter odgovorno nosimo naziv najuglednejšega delodajalca v Sloveniji. 

O Sandozu
Sandoz(SIX: SDZ; OTCQX: SDZNY) je vodilni svetovni proizvajalec generičnih in podobnih bioloških zdravil s strategijo rasti, ki temelji na njegovem poslanstvu: premikanje meja za bolnike. Pri zagotavljanju Sandozovih zdravil zapribližno 800 milijonov bolnikov po vsem svetu sodeluje 20.000 ljudi več kot100 narodnosti, kar ustvarja znatne prihranke na področju zdravstvenega varstva po vsem svetu in še večji skupni družbeni učinek. Njegov vodilni portfelj vsebuje približno 1500 izdelkov, s katerimi se obravnava širok nabor bolezni, od prehlada do rakavih obolenj. Sandoz ima sedež v Baslu v Švici, njegova dediščina pa sega v leto 1886. Zgodovina njegovih znanstvenih prebojev vključuje Calcium Sandoz iz leta 1929, prvi peroralni penicilin na svetu izleta 1951 in prvo podobno biološko zdravilo na svetu iz leta 2006. Leta 2023 je Sandozova prodaja znašala 9,6 milijarde USD. 

* * *

Izjavao omejitvi odgovornosti
To sporočilo za medije vsebuje izjave  ki se nanašajo na prihodnost in ne dajejo nobenih zagotovil za prihodnje rezultate. Podane so na podlagi trenutnih stališč in predpostavk vodstva glede prihodnjih dogodkov in uspešnosti poslovanja. Podvržene so tveganjem in negotovostim, ki med drugim vključujejo prihodnje svetovne gospodarske razmere, menjalne tečaje, zakonske določbe, tržne razmere, dejavnosti konkurentov in druge dejavnike, nakatere Sandoz nima vpliva. Če se uresniči eno ali več takšnih tveganj ali negotovosti ali če se osnovne predpostavke izkažejo za napačne, se lahko dejanski rezultati bistveno razlikujejo od napovedanih ali pričakovanih. Vsaka izjava, ki se nanaša na prihodnost, izhaja samo iz razmer na datum posamezne izjave, Sandoz pa se ne zavezuje, da bo javno posodabljal ali popravljal katero koli izjavo, ki se nanaša na prihodnost, razen če to zahteva zakonodaja.

- konec -