Lek podaril dva milijona tolarjev za zdravje otrok

19. 4. 2001

Ljubljana, 19. aprila – Slovenska farmacevtska družba Lek d. d. (Lek) je danes v prostorih Pediatrične klinike v Ljubljani vodji službe za pulmologijo doc. dr. Vasiliji Maček izročila dva milijona tolarjev za nakup aparata za merjenje pljučnih funkcij za majhne otroke, ki ga v Sloveniji zaenkrat še ni. Aparat bo prispeval h kakovostnejšemu zdravljenju in bo v okviru osrednje otroške bolnišnice na voljo vsem hudo bolnim otrokom v Sloveniji.

“V Leku znamo prisluhniti potrebam domačega okolja. V okviru naših donatorskih aktivnosti dajemo poseben poudarek tistim dejavnostim, ki izboljšujejo življenje otrok, saj so zdravi in zadovoljni otroci najboljši porok za lepšo prihodnost vseh nas," je ob izročitvi donacije povedala Tatjana Klančnik Breznikar, direktorica prodaje farmacevtike za področje Slovenije.

Za humanitarno akcijo smo se v Leku odločili ob praznovanju desetletnice našega izdelka AmoksiklavÒ -a, ki je plod lastnega Lekovega znanja. Simbolično smo želeli to obletnico deliti z vsemi, s katerimi delimo poslanstvo zvečevati kakovost življenja – zdravniki, farmacevti in drugimi delavci v zdravstvu.

Razdelili smo jim skoraj 4000 posebnih zloženk, v katerih smo jih povabili, da simbolično prispevajo za zdravje otrok. Obljubili smo, da bomo za vsako vrnjeno zloženko namenili 1000 tolarjev za nakup posebne naprave za merjenje pljučne funkcije pri majhnih otrocih. Kupone smo zbirali do konca marca. Vrnilo se nam jih je 1973, skupni znesek smo tako zaokrožili na 2.000.000 SIT, ki smo jih namenili Pediatrični kliniki v Ljubljani za nakup aparata za merjenje pljučne funkcije pri dojenčkih in majhnih otrocih. Z donacijo želimo spodbuditi tudi druge, da bi prispevali sredstva za nakup nujno potrebnih aparatur za izboljšanje zdravljenja otrok v Sloveniji.

Ob prejemu donacije se je Leku še posebej zahvalil strokovni direktor Pediatrične klinike prof dr. Ciril Kržišnik, dr. med., ki je poudaril pomen sodelovanja domače farmacevtske industrije s strokovnimi inštitucijami v zdravstvu.