Lek podpisal pogodbo s poljsko farmacevtsko družbo Argon SA

16. 2. 2001

Ljubljana, 16. februarja – Slovenska farmacevtska družba Lek d. d. (Lek) objavlja podpis pogodbe o pridobitvi 89,45-odstotnega deleža poljske farmacevtske družbe Argon SA (Argon). To je eden od korakov v procesu akvizicije te poljske družbe, za zaključek pa sta potrebni še pridobitev soglasja upravnih organov Republike Poljske in potrditev skupščine Argona.

Družbi vidita prednost v skupnem nastopu na poljskem trgu v dopolnjujočem se portfelju zdravil za srce in ožilje ter zdravil za samozdravljenje. V Leku ocenjujejo, da domicilizacija na poljskem trgu zagotavlja pogoje za nadaljnji uspešni razvoj in rast poslovanja na tem trgu.

Osnovna dejavnost farmacevtske družbe Argon s sedežem v Lodzu je proizvodnja farmacevtskih izdelkov in učinkovin ter zdravil za samozdravljenje. Začetki delovanja družbe segajo v leto 1945. Današnja družba je nastala po združitvi kemičnih družb Argona in Organike, ki sta se v letu 1976 na osnovi tedanje zakonodaje podržavili in združili v eno podjetje z imenom Zaklady Chemiczne Organika-Argon. V letu 1996 so delavci podjetja Zaklady Chemiczne Organika-Argon ustanovili delniško družbo Zaklad Farmaceutyczny Argon in nato v novembru leta 1999 skupaj z nekaterimi drugimi fizičnimi osebami prevzeli v leasing za obdobje 10 let sredstva likvidiranega državnega podjetja Zaklady Chemiczne Organika-Argon.

Poljski farmacevtski trg je v svetovnem merilu ena od pomembnejših tržnih priložnosti za farmacevtsko industrijo. Letna rast poljskega trga je 11-odstotna, medtem ko je letna rast svetovnega farmacevtskega trga 7- do 8- odstotna. V letu 2000 je poljski farmacevtski trg predstavljal 2,5 mrd EUR, od tega so predstavljali Lekovi izdelki 45,9 mio EUR, kar pomeni 1,8-odstotni tržni delež. Družba Argon je v letu 2000 ustvarila prodajo v višini 14,8 mio PLN (3,5 mio EUR). Lek ocenjuje, da bosta skupaj z Argonom v letu 2001 na Poljskem dosegla konsolidirani obseg prodaje 56 mio EUR.

Lek je na Poljskem prisoten že več kot trideset let, leta 1991 pa je v Pruškovu pri Varšavi zgradil takrat eno prvih tujih farmacevtskih tovarn na Poljskem. Lek na Poljskem zaposluje več kot 150 sodelavcev.

Nakup poljske farmacevtske družbe Argon za Lek pomeni utrjevanje tržnega položaja in domicilizacije na Poljskem ter s tem zagotavlja konkurenčnost na tem zahtevnem trgu. S postopno vzpostavitvijo skupnih proizvodnih in poslovnih prostorov bo Lek optimiziral svoje poslovanje na Poljskem.

Lek in Argon predvidevata, da bo prodajna transakcija dokončana sredi letošnjega leta, do konca leta pa naj bi se Lek Polska in Argon tudi pravno oblikovala v eno družbo.

Sinergijski učinki izdelčnega portfelja bodo izboljšali prodajo zdravil za samozdravljenje ter izdelkov za srce in ožilje, kar je vodilna usmeritev Leka na Poljskem.

S pridobitvijo lastniškega deleža Argona je Lek kot dopolnitev obstoječim zdravilom v terapevtski skupini za zdravljenje bolezni srca in ožilja dobil tudi izdelke, ki jih doslej ni imel v svojem programu. Med njimi je tudi zdravilo izosorbid mononitrat (za zdravljenje angine pectoris), katerega prodaja se na poljskem in drugih trgih veča. Lek bo lahko del teh zdravil uspešno internacionaliziral in jih tržil tudi na drugih trgih, kjer je prisoten.

Predsednik Lekove uprave Metod Dragonja je ob podpisu pogodbe poudaril: “Z domicilizacijo na poljskem trgu družba Lek zagotavlja nadaljevanje uspešnega razvoja in rasti poslovanja ter s tem izboljšuje svojo konkurenčnost na hitro rastočem poljskem farmacevtskem trgu."